Locuinţe în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice, inaugurate în Capitală

Patru locuinţe în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice au fost inaugurate marţi, în Capitală, de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES). Aceste locuinţe oferă servicii de găzduire, hrană, consiliere juridică şi psihologică, orientare a victimelor, pe o perioadă de până la 48 ore.

488 afișări
Imaginea articolului Locuinţe în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice, inaugurate în Capitală

VIOLENŢA DOMESTICĂ: Patru locuinţe în regim de urgenţă pentru victime, inaugurate în Capitală

Cele patru locuinţe pentru victimele violenţei domestice sunt primele deschise de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), instituţie aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Potrivit unui comunicat al ANES, accesul persoanelor abuzate în aceste locuinţe se poate realiza personal, prin direcţionare în urma apelării numărului unic gratuit 0800 500 333, prin îndrumarea acordată de către Poliţie sau de către serviciile de ambulanţă (în cazul în care nu este necesară spitalizarea), dar şi ca urmare a informării victimei prin intermediul DGASPC sau ONG, prin intermediul primilor specialişti care intră în contact cu victima.

La momentul primirii în locuinţe, victimele vor fi evaluate psihologic pentru eliminarea stării de risc imediat şi reechilibrarea stării emoţionale. Ulterior, persoanele în cauză vor primi consiliere juridică, iar dacă doresc, vor fi sprijinite în demersurile de depunere a unei cereri privind emiterea ordinului de protecţie, mai precizează sursa citată.

După cele 48 de ore în care au fost găzduite în locuinţele în regim de urgenţă, victimele vor fi îndrumate, după caz, către serviciile în regim rezidenţial din cadrul DGASPC sau ONG, care vor monitoriza cazurile respective şi vor acorda serviciile sociale necesare.

"Astfel de servicii sociale sunt vitale pentru victimele violenţei domestice deoarece contribuie la reintegrarea acestora în societate şi ieşirea din aşa- numitul ciclu al violenţei în familie, prin evitarea revictimizării", a declarat Ioana Liana Cazacu, secretarul de stat ANES, cu ocazia inaugurării locuinţelor.

Cele patru locuinţe în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice au fost realizate prin proiectul POSDRU "START - o viaţă de calitate în siguranţă"!", derulat de ANES. Proiectul vizează dezvoltarea, la nivel naţional, a unor mecanisme, măsuri, proceduri şi instrumente aplicabile care generează beneficii pe termen lung pentru toate persoanele aflate în situaţii de risc privind violenţa domestică şi traficul de persoane, conform comunicatului de presă.

Tot marţi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind combaterea violenţei în familie care stabileşte obligaţia instanţelor de judecată de a pronunţa ordine de protecţie în maximum 72 de ore de la depunerea cererii în cazurile de violenţă.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 9 decembrie, acest proiect de lege.

Iniţiativa care modifică dispoziţiile legii nr.217/2013 privind combaterea violenţei în familei prevede că „cererile pentru emiterea ordinului de protecţie se judecă de urgenţă şi, în orice situaţie, soluţionarea acestora nu poate depăşi un termen de 72 de ore de la depunerea cererii”, urmând ca aceasta să fie judecată în camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie.

„Această lege vine în ajutorul tuturor victimelor care de cele mai multe ori, din cauza măsurilor premergătoare, a procedurilor de regularizare destul de anevoioase ajung să obţină ordine de protecţie mult mai târziu faţă de momentul în care efectiv au nevoie de asemenea măsuri din partea instanţelor de judecată”, a declarat deputatul PNL Valeria Schelean, iniţiatoarea proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă care modifică dispoziţiile legii nr.217/2013 privind combaterea violenţei în familei a fost adoptată cu 307 de voturi „pentru”, 1 „împotrivă” şi o abţinere.

Senatul a adoptat această lege în luna noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici