Locuitorii unui sat din judeţul Galaţi îşi acuză primarul de genocid, pentru că apa nu e potabilă | FOTO

Locuitorii unui sat din judeţul Galaţi vor strânge semnături pentru a intenta o acţiune în instanţă împotriva primarului, pe care îl acuză de genocid, din cauza apei nepotabile pe care o primesc la robinete. Primarul spune că iniţiativa are substrat politic.

663 afișări
Imaginea articolului Locuitorii unui sat din judeţul Galaţi îşi acuză primarul de genocid, pentru că apa nu e potabilă | FOTO

Locuitorii unui sat din judeţul Galaţi îşi acuză primarul de genocid, pentru că apa nu e potabilă

Locuitorii din satul Odaia Manolache, situat la 10 kilometri de oraşul Galaţi, se plâng că nu au apă potabilă din anul 2015. Ei spun că apa de la robinet miroase foarte tare şi lasă urme albe, neputând fi folosită pentru duş şi la spălatul hainelor.

De aceea, localnicii folosesc apa din sistemul centralizat doar pentru a uda grădinile şi nici măcar animalele nu primesc apă de la robinet. În plus, anul acesta, apa şi-a schimbat culoarea şi s-a scumpit. De aceea, cetăţenii au decis să se organizeze şi să-l dea în judecată pe primar.

„Mulţumim domnule <primar> pentru apa curată şi numai bună de consumat pe care ne-o furnizaţi la doar 3.75 lei faţă de 2.4 lei când era mult mai curată şi mai "comestibilă"...+!!! Iar în cazul în care vă gândiţi că şi asta este tot o răutate a mea...să ştiţi că toată comuna suferă de aceeaşi problema...iar dacă nu o rezolvaţi în cel mai scurt timp, vom forma o asociaţie de consumatori şi vă vom da în judecată pentru <GENOCID ASUPRA POPULAŢIEI DIN COMUNA VÂNĂTORI> prin furnizarea conştientă de apă nepotabilă!!!! Voi începe chiar de mâine să strâng semnături de la toţi cei care trăiesc aceeaşi dramă ca noi toţi în fiecare zi”, a scris pe Facebook o localnică.

Iniţiativa este susţinută de numeroşi cetăţeni care au anunţat că vor să semneze pentru înfiinţarea asociaţiei, să dea în judecată Primăria Vânători şi să facă plângeri la Direcţia de Sănătate Publică şi la Protecţia Consumatorului.

„O petiţie către Direcţia de Sănătate Publică Galaţi, e în pericol sănătatea voastră a tuturor, şi Protecţia Consumatorului. Citiţi clauzele din contract cu un avocat şi daţi în judecată pentru nerespectarea contractului. Bravo de iniţiativă, luaţi atitudine, nu vă mai lăsaţi manipulaţi şi batjocoriţi pe banii voştri”, spune un cetăţean, în timp ce altul face haz de necaz: „Sunteţi siguri că e apă? Mai degrabă seamănă cu un vin alb de bună calitate.....dragilor, eu cred că ne curge o <comoară> la robinet şi noi habar nu avem”, a scris pe Facebook Ema Maria Stincescu.

Primarul comunei gălăţene spune că iniţiativa locuitorilor are substrat politic şi anunţă că până în vara anului următor satul va avea apă potabilă de la conducta din oraşul Galaţi. În ceea ce priveşte culoarea apei, primarul vorbeşte despre o avarie care a fost remediată.

„Acolo este vorba despre cineva care incită politic. Lucrarea a fost scoasă la licitaţie, am făcut licitaţia, am încredinţat-o, mai este nevoie de autorizaţia de construcţie şi de avize de la Drumuri Naţionale şi Apele Române. Nu mai ţine de mine, dar eu spun că până în vară vom finaliza investiţia. Cei din Odaia Manolache vor avea apă din oraşul Galaţi, construim o conductă lungă de opt kilometri şi jumătate. De asemenea, interconectăm reţelele din cele trei sate ale comunei, mai construim şi trei puţuri astfel încât să nu mai avem probleme cu debitul pe timpul verii.... Sunt două sisteme independente. Primul este pentru satele Vânători şi Costi, iar cel de al doilea este pentru Odaia Manolache. Apa din Odaia nu este declarată potabilă, noi am făcut nişte investiţii acolo, dar am fost nevoiţi să le oprim, a fost o problemă cu firma de mentenanţă la staţia de epurare. Apa pe care aţi văzut-o pe Facebook a fost aşa din cauza unei avarii, se întâmplă peste tot după o avarie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Vânători, Marian Ghinea.

Medicii le recomandă oamenilor să nu consume apa cu nitraţi şi nitriţi, printre cei mai expuşi intoxicaţiilor fiind copiii şi femeile însărcinate. Specialiştii atrag atenţia că substanţele pot ajunge în organism şi prin consumul fructelor şi legumelor irigate cu apa infestată.

„Sunt periculoşi în special în cazul copiilor şi al gravidelor. Intoxicaţiile pot fi grave, iar simptomele sunt cianozarea cutanată, respiraţia greoaie, stările de somnolenţă. Dacă nu este descoperită la timp, poate duce la deces. Nitraţi şi nitriţii pot ajunge în organism şi prin intermediul plantelor. Asta în cazul terenurilor irigate cu apă cu nitraţi şi nitriţi”, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Valentin Boldea.

Satul Odaia Manolache are aproximativ 2.000 de locuitori care trăiesc fără apă potabila de aproximativ trei ani. În sat nu se poate bea apă nici din fântânile care sunt infestate cu nitraţi şi nitriţi. Numeroşi localnici fac zilnic naveta deoarece lucrează în oraş şi atunci când vin acasă cumpără apă îmbuteliată de la supermarketuri.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici