Lucian Bode, contrazis de specialişti: Saltelele pneumatice au eficienţă redusă în misiuni. FOTO

  • Specialiştii ISU susţin că saltelele pneumatice au o eficacitate scăzută în timpul misiunilor.
  • Acestea au dimensiuni mari, care nu permit amplasarea lor lângă clădirile înalte.
  • Discuţiile au apărut după cazul de la Constanţa, în urma căruia pompierii au fost acuzaţi că nu au astfel de echipamente.
1996 afișări
Imaginea articolului Lucian Bode, contrazis de specialişti: Saltelele pneumatice au eficienţă redusă în misiuni. FOTO

ISU „Dunărea” din Brăila are o saltea pneumatică pe care nu a folosit-o niciodată. Aceasta a fost cumpărată în urmă cu un an şi nu a fost utilizată nici măcar pentru antrenamentul pompierilor deoarece exerciţiile au fost suspendate pe perioada pandemiei. Ca urmare, pompierii au aflat cum se foloseşte salteau din cărţi şi din pregătirile făcute în unitate.

„Exerciţii nu s-au făcut din cauza pandemiei. Noi ştim, conform cărţii tehnice, că salteaua se umflă într-o perioadă cuprinsă între 80 şi 120 secunde. Tot în fişa tehnică scrie că între două folosiri trebuie să treacă 20 de secunde. Nu poate fi folosită de mai mulţi oameni în acelaşi timp şi este manevrată de patru pompieri”, a explicat, la solicitarea MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al ISU Brăila, Ştefan Stoian.

Salteaua are o lungime de 8,5 metri, o lăţime de 6 metri şi o înălţime de 2,5 metri. Din cauza dimensiunii, salteaua nu poate fi folosită în majoritatea misiunilor la care sunt chemaţi pompierii

„Are o eficacitate scăzută în cadrul misiunilor. Practic, nu prea sunt locuri în care poate fi folosită. Toate blocurile au în jurul lor gard, gard viu, copaci. Nu este spaţiu ca să o desfăşori. În străinătate se renunţă la aceste saltele. În America, de exemplu, folosesc un fel de trambuline pentru astfel de situaţii”, a explicat reprezentantul ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că în România nu există decât patru saltele pneumatice pentru misiunile pompierilor. El a anunţat că le va solicita inspectoratelor judeţene să achiziţioneze astfel de echipamente care costă aproximativ 40.000 de euro, bucata.

Declaraţia ministrului a fost făcută după tragedia de la Constanţa în care o femeie a căzut de la etajul 6, dintr-un apartament în care izbucnise un incendiu. Pompierii care au intervenit la faţa locului nu aveau saltea pneumatică, iar autoscara a venit după ce femeia căzuse de la balcon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici