Lumea privită prin telefon şi când ne-am mutat viaţa în "Cloud". "Am învăţat să nu mai trăim aici" - VIDEO

"Trăieşti" un eveniment doar dacă l-ai surprins pe telefonul mobil. Se întâmplă zi de zi şi te raportezi la ce poză ai surprins, nu la ce ai simţit. Efectele "lumii privite prin mobil" sunt devastatoare, spun specialiştii, şi merg până la schimbarea percepţiei şi a relaţiilor dintre oameni.

2414 afișări
Imaginea articolului Lumea privită prin telefon şi când ne-am mutat viaţa în "Cloud". "Am învăţat să nu mai trăim aici" - VIDEO

Lumea privită prin telefon şi când ne-am mutat viaţa în "Cloud". "Am învăţat să nu mai trăim aici"

Sâmbătă seara, ora 20.00. Mii de oameni s-au strâns în Piaţa Unirii pentru a vedea "Simfonia Apei". Din 10 oameni, cel puţin şapte au telefonul mobil în mână, încercând să facă cel mai bun video sau cea mai bună poză. Spectacolul apei, care se ridică la câţiva metri de la pământ, e urmărit doar prin ecran.

Iar scena poate fi văzută la toate evenimentele publice, la o simplă ieşire la terasă şi chiar la întâlniri de familie. "Trăieşti" momentul doar dacă e pe cameră. Psihologii spun că asta ne depărtează tot mai mult de realitate.

"Oamenii au început să folosească mai mult telefonul şi lumea virtuală, şi uită să trăiască viaţa reală. Asta fie ca o evadare, pentru că nu se simt bine acolo unde se află, însă prezenţa lor este necesară, pentru că dă bine, şi atunci evadează prin telefon. Din păcate, am învăţat să nu mai trăim aici şi acum, ci să trăim într-o lume virtuală şi pentru ceilalţi, să arătăm celorlalţi ce facem", a declarat Keren Rosner, psiholog, pentru MEDIAFAX.

Specialiştii atrag atenţia că percepţia omului e amorţită. El se raportează la ce a reuşit să salveze în telefon, ignorând realitatea.

"Dacă ar fi să-i dăm o denumire, acest sindrom se poate numi „Evadarea din ancorarea în prezent”, pentru că vorbim de o fugă de realitate. Nu ştim să interacţionăm cu ceilalţi sau vom şti, dar într-un mod diferit. Cert este că va fi o altă relaţionare inter-umană, ceea ce se poate observa şi în prezent", spune Keren Rosner.

Cu alte cuvinte, oamenii nu mai ştiu să comunice, nu se mai întâlnesc atât de frecvent, nu mai împărtăşesc idei. "Împărtăşesc imagini şi totul este la nivel superficial. Şi, nu în ultimul rând, vom asista la un alt mod de gândire şi de evaluare a realităţii. Şi comportamentul este diferit, a devenit compulsiv, pentru că obsesia în această situaţie este imaginea de sine. Nu se mai valorizează prin realizările profesionale, prin implicare, ci se valorizează prin situaţiile „unde sunt acum şi ce fac eu”, a mai spus psihologul, pentru MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici