Luni începe şcoala/ În România funcţionează încă peste 1.100 de unităţi de învăţământ cu toalete necorespunzătoare / Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă la proteste

În luna martie 2019, în România funcţionau 1.180 de şcoli cu grupuri sanitare necorespunzătoare, anunţă Ministerul Educaţiei Naţionale, precizând că anul trecut numărul unităţilor de învăţământ care aveau grupuri sanitare neconforme era 1.489.

1517 afișări
Imaginea articolului Luni începe şcoala/ În România funcţionează încă peste 1.100 de unităţi de învăţământ cu toalete necorespunzătoare / Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă la proteste

Luni începe şcoala/ În România funcţionează încă peste 1.100 de unităţi de învăţământ cu toalete necorespunzătoare / Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă la proteste

Ministerul Educaţiei Naţionale precizează, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX, că în 2017, erau 2.219 unităţi de învăţământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, în 2018, numărul acestora a scăzut la 1.489 de unităţi de învăţământ, iar anul acesta, în luna martie, funcţionau 1.180 de şcoli cu grupuri sanitare necorespunzătoare.

Reprezentanţii ministerului condus interimar de Daniel Breaz precizează că a fost alocată suma de aproximativ 65 milioane lei pentru îmbunătăţirea condiţiilor din 858 de unităţi de învăţământ care funcţionează cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare.

Un număr de 2.824.594 de elevi şi copii de grădiniţă încep, luni, cursurile anului şcolar 2019 - 2020, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Cursurile vor fi predate în acest an şcolar de un număr total de 215.289 de cadre didactice, în 6.293 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 11.171 structuri arondate, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale.

Durata noului an şcolar este 35 săptămâni de cursuri, structurate în două semestre, respectiv semestrul I, între 9 septembrie 2019 - 20 decembrie 2019, şi semestrul al II-lea, între 13 ianuarie 2020 - 12 iunie 2020, urmând ca pe 29 mai 2020 să aibă loc încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, iar pe 5 iunie 2020, încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a.

Vacanţele elevilor din toate ciclurile de învăţământ sunt programate astfel:

- vacanţa de iarnă (21 decembrie 2019 - 12 ianuarie 2020)
- vacanţa de primăvară (4 aprilie - 21 aprilie 2020)
- vacanţa de vară (13 iunie - data din septembrie 2020 la care vor începe cursurile anului şcolar 2020 - 2021).

Suplimentar, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar beneficiază de vacanţă în săptămâna 26 octombrie - 3 noiembrie 2019.

43 de şcoli din Teleorman au toalete în curte. Trei dintre acestea sunt în oraşul Videle

Copiii din 43 de şcoli din judeţul Teleorman, dintre care trei din oraşul Videle, vor folosi şi în acest an toaletele din curtea unităţilor, cu toate că Guvernul a alocat peste 3 milioane de lei pentru rezolvarea acestor probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Toate cele 43 de unităţi şcolare din judeţul Teleorman care mai au încă toaletele în curte au primit fonduri de la Guvern pentru remedierea situaţiei. Prin hotărârea 363 din 30 mai privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanţarea unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, judeţul Teleorman a primit suma de 3.301.000 lei, bani care au fost ulterior distribuiţi unităţilor de învăţământ cu probleme.

Cu toate acestea, până în prezent, puţine administraţii locale au reuşit să rezolve problema înainte de începerea anului şcolar.

Reprezentanţii Prefecturii Teleorman susţin că dacă primăriile nu vor rezolva problema toaletelor până la finalul acestui an, vor fi obligate să returneze banii la stat.

„Da, există o hotărâre de Guvern prin care se alocă suma de 3.301.000 lei pentru rezolvarea acestei probleme şi într-adevăr sunt încă probleme. Chiar în aceste zile efectuăm un control, ale cărui rezultate le vom avea săptămâna următoare. Dar echipele noastre mixte au văzut în teren că sunt destule probleme. Totuşi, dacă nu se vor rezolva, vor fi obligaţi să returneze banii. Altă sancţiune nu există. Dar se fac eforturi în acest sens”, au transmis reprezentanţii Prefecturii Teleorman, la solicitarea MEDIAFAX.

Pe de altă parte, şi reprezentanţii Inspectoratul Şcolar Teleorman derulează verificări la unităţile de învăţământ şi, îndeosebi, la cele cu toalete în curte.

„În acest moment, potrivit datelor pe care noi le avem centralizate, există 43 de unităţi de învăţământ în Teleorman cu toaletele în exterior. Dar toate au primit fonduri. Unii au demarat deja procedurile, alţii spun că durează mai mult achiziţiile, licitaţiile etc. Vă pot da câteva exemple de localităţi în care avem încă situaţii de tipul celei despre care vorbim: Balaci, Băbăiţa. Bragadiru, Ciolăneşti, Drăgăneşti de Vede, Lunca, Măldăeni, Purani, Putineiu, Seaca, Segarcea Vale, Salcia, Sfinţeşti, Stejaru, Talpa şi Videle”, a declarat Oana Stoicescu, responsabil de comunicare în cadrul ISJ Teleorman.

În teren, lucrurile arată a fi mai grave decât par în documente.

În Drăgăneşti de Vede există o grădiniţă funcţională, care îşi va deschide porţile în scurt timp, şi care deţine o toaletă exterioară. Copiii sunt aşteptaţi aici cu toalete turceşti, chiuvetele nefuncţionale, mizerie pe uşi şi pe ziduri. În interior, o sobă veche, încă funcţională, este utilă pe timp de iarnă, pentru că aceasta este principala sursă de încălzire a grădiniţei. Bani pentru centrală termică n-au fost.

Femeia de serviciu a grădiniţei spune că reabilitarea toaletei din curte este promisă de mulţi ani, dar nu se întâmplă niciodată: „Eu sunt femeie de serviciu aici de zeci de ani. Ce să zic? Astea sunt condiţiile în care se primesc copiii în fiecare an. Se tot spune că se va face o toaletă în interior şi poate se va întâmpla, dar oricum astea nu sunt condiţii în care să laşi copiii la baie. Adică se vede şi se simte de departe că acolo nu e în regulă. Şi mai sunt mulţi în situaţia asta”.

Şi în oraşul Videle sunt unităţi şcolare cu toalete în curte. Astfel de situaţii se întâlnesc în două grădiniţe şi o şcoală. Şi pentru acestea au fost alocaţi bani de la Guvern, dar încă nu s-a trecut la fapte.

Primarul oraşului, Nicolae Bădănoiu, spune că lucrurile se vor rezolva, dar că a inclus remedierea acestei probleme într-un plan mai mare, intenţionând să reproiecteze unităţile de învăţământ care au încă elemente improprii de funcţionare.

„Am primit bani acum o lună şi facem demersurile. Nu am mers pe varianta licitaţiei, ci pe achiziţie directă, ca să meargă lucrurile mai repede. Vă spun exact cât am primit pentru asta de la Guvern: aproape un miliard de lei pentru cele trei unităţi de învăţământ. Dar eu îmi doresc ca la una dintre grădiniţe şi la şcoală să facem o reproiectare. De asta va dura probabil mai mult”, a spus Nicolae Bădănoiu.

Judeţul Teleorman are 141 de unităţi şcolare cu personalitate juridică.

Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă toţi elevii să protesteze cu ocazia începerii cursurilor

Consiliul Naţional al Elevilor îndeamnă, duminică, toţi elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul şcolar 2019-2020, nemulţumiţi fiind de ordinul de ministru prin care elevii cu medii sub 5 la Evaluare sunt obligaţi să meargă la şcoli profesionale.

"Astfel, în data de 9 septembrie, în timpul desfăşurării festivităţii de deschidere a anului şcolar în fiecare şcoală, îi încurajăm pe cei ale căror interese le reprezentăm să se alăture protestului intitulat „Doliu pentru educaţie”. Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învăţământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România", transmite Consiliul Naţional al Elevilor, într-un comunicat de presă remis duminică MEDIAFAX.

Reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor precizează că ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Naţională direct în şcolile profesionale, "contribuind în acest mod la consolidarea percepţiei conform căreia învăţământul profesional reprezintă „groapa de gunoi” a sistemului", este motivul principal de protest în curtea şcolii.

„Elevi, părinţi, profesori – voi sunteţi comunitatea şcolară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese şi orgolii personale şi să apărăm educaţia. Alăturaţi-vă protestului „Doliu pentru educaţie”, iar luni, când păşiţi pe poarta şcolii, faceţi-o cu o banderolă neagră pe braţ. Este felul nostru de a spune: aşa nu se mai poate.”, a transmis Antonia Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Taguri:
şcoli,
edu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici