MAE: 1.000 de români se află în zona afectată de inundaţii din Bulgaria. Nu există cetăţeni români printre victime. Grup de lucru, constituit la Guvern - FOTO

Ambasada României de la Sofia estimează, pe baza apelurilor telefonice, că numărul românilor afectaţi de inundaţiile de pe litoralul bulgăresc este de aproximativ 1.000 de persoane, a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe. Guvernul român anunţă că un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului de Externe "gestionează" situaţia în care se află românii blocaţi în staţiunea bulgară Albena.

2843 afișări
Imaginea articolului MAE: 1.000 de români se află în zona afectată de inundaţii din Bulgaria. Nu există cetăţeni români printre victime. Grup de lucru, constituit la Guvern - FOTO

MAE: Nu există cetăţeni români printre victimele inundaţiilor din Albena

UPDATE 16:00 - Guvernul anunţă că un grup de lucru "gestionează" situaţia în care se află românii blocaţi în Albena

Guvernul român anunţă că un grup de lucru format din reprezentanţi ai Ministerului de Interne şi ai Ministerului de Externe "gestionează" situaţia în care se află românii blocaţi în staţiunea bulgară Albena şi că acolo se află consulul onorific al României la Burgas, care "evaluează" situaţia.

Guvernul mai informează că în drum spre zona afectată se deplasează o echipă mobilă a ambasadei, formată din primul colaborator al misunii diplomatice române la Sofia şi ataşatul de afaceri interne, şi că la nivelului Departamentului consular al MAE sunt pregătite două echipe mobile consulare care se vor deplasa la faţa locului, dacă situaţia o va impune.

"Din datele obţinute de la Centrul Operativ al Ministerului de Interne bulgar rezultă că drumurile din Bulgaria sunt practicabile, iar, în zonele unde sunt restricţii de viteză sau se circulă pe o singură bandă, poliţia bulgară se află la faţa locului şi dirijează traficul rutier. Drumul dinspre Albena spre România este practicabil şi se recomandă revenirea în ţară pe traseulş Albena –  Balchik – Durankulak – Vama Veche. În situaţia în care traficul se aglomerează pe ruta mai sus menţionată, se recomandă ca rezervă traseul Albena  - Dobrich – General Toşevo - Kardam – Negru Vodă", se arată într-un comunicat.

Executivul a anunţat anterior că ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă în staţiunea bulgară Albena, unde mai mulţi turişti români sunt blocaţi în urma inundaţiilor, pentru evaluarea situaţiei şi prime decizii în vederea repatrierii acestora, şi că la nivelul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ministerului Afacerilor Interne va fi constituit un grup de lucru care să gestioneze de urgenţă situaţia în care se află românii blocaţi în Albena.

"În prezent, ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, se deplasează de urgenţă la faţa locului, pentru evaluarea situaţiei şi pentru prime decizii. Grupul de lucru va lua legătura cu autorităţile bulgare, va menţine o echipă la faţa locului, va lua legătura cu românii aflaţi în situaţii dificile şi va face tot ce este necesar pentru repatrierea acestora în bune condiţii. De asemenea, grupul interministerial va comunica opiniei publice informaţiile existente în timp util", se arăta într-un comunicat.

Guvernul mai susţine că autorităţile bulgare au pus deja la dispoziţie informaţii şi cooperează cu autorităţile româneşti pentru asigurarea unor "condiţii decente" pentru cei afectaţi.

"Ambasada României la Sofia a fost contactată de mai mulţi cetăţeni români aflaţi pe litoralul bulgăresc care au prezentat situaţia dificilă în care se află în staţiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundaţii. Nu există date oficiale privind numărul turiştilor români aflaţi în această staţiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane", se arată în răspunsul MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, din datele obţinute de la autorităţile bulgare rezultă că printre victime nu sunt cetăţeni români.

Un reprezentant al ambasadei (consulul onorific al României la Burgas) se află deja la faţa locului pentru acordarea asistenţei consulare cetăţenilor români din Albena, urmând ca alţi doi reprezentanti ai misiunii diplomatice să ajungă în cel mai scurt timp.

MAE îi informează pe cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite în staţiunile bulgăresti afectate de recentele inundaţii pot apela telefonul de urgenţă al ambasadei: 00359 879 440 758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă dacă se află sau se deplasează pe teritoriul Bulgariei şi să consulte site-urile de specialitate şi pagina de internet www.mae.ro  pentru informaţii actualizate.

În ultimele două zile, oraşul bulgar Varna şi alte localităţi din Bulgaria, între care şi staţiunea Albena, au fost grav afectate de inundaţiile puternice care s-au înregistrat în zonă în urma ploilor toernţiale şi a scurgerilor de pe versanţi, cel puţin zece persoane pierzăndu-şi viaţa din cauza apelor revărsate.

Turiştii români aflaţi pe litoralul bulgăresc, în regiunea Albena, acuză autorităţile străine că nu îi ajută să plece acasă, după ce staţiunea a fost grav afectată de inundaţii, românii reclamând că au fost evacuaţi doar cetăţenii ruşi şi germani, în timp ce românii s-au ajutat între ei.

Potrivit Elizei Panait, o turistă din Buzău surprinsă de inundaţii în staţiunea Albena, în timpul unui sejur la un hotel, în regim all inclusiv, românii au fost abandonaţi de către autorităţile bulgare, după ce hotelul respectivşi alte cinci unităţi hoteliere din zonă, au fost afectate de inundaţii. Panait a spus că în zonă ar fi zeci de români, mulţi dintre ei cu maşinile distruse de apă şi mâl.

Panait a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că mulţi dintre turiştii români aflaţi în Albena nu pot părăsi staţiunea, iar autorităţile nu îi ajută cu nimic. Panait spune că turiştii au cerut autorităţilor, contra cost, o platformă pe care să-şi urce maşinile şi cu care să poată părăsi zona afectată de inundaţii, însă au fost refuzaţi.

”Nu a venit nimeni să vorbească cu noi, să ne spună dacă putem ieşi din hotel, sunt români disperaţi, care nu pot pleca de aici. Sunt mulţi români aici, sunt copii, situaţia e disperată, s-a rupt şi faleza, restaurantul este distrus. Sunt buzoieni care nu pot pleca pentru că au maşinile acoperite cu apă, au autoturismele distruse de mâlul care a intrat până la scaune, a fost apă de un metru şi 20 de centimetri, iar bulgarii şi-au bătut joc de noi”, a declarat Eliza Panait, turistă din Albena.

Sursa citată a adăugat că inundaţiile au cuprins zona după ploile abundente care s-au înregistrat în noaptea de joi spre vineri. Apa şi aluviunile care s-au revărsat din pădure, dar şi dintr-un râu care s-ar afla în zonă au distrus maşinile turiştilor, restaurantele aflate la subsolurile hotelurilor, un hotel fiind rupt în două, iar turiştii fiind evacuaţi.

MAE: Nu există cetăţeni români printre victimele inundaţiilor din Albena

Ministerul de Externe precizează că printre victimele inundaţiilor din Albena, Bulgaria, nu se află cetăţeni români, turiştii din România fiind sfătuiţi să amâne deplasarea din sau către staţiunile afectate de ploile torenţiale din în ultimele zile de pe litoral.

"Din informaţiile obţinute de către misiunea diplomatică de la autorităţile bulgare rezultă că se depun eforturi deosebite pentru înlăturarea în cât mai scurt timp a pagubelor cauzate de ploile torenţiale şi apelează la turiştii români de a amâna, în măsura posibilităţilor, deplasarea din/către staţiunile afectate", a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, Ministerul de Externe.

Conform ultimelor date transmise de către autorităţile bulgare, printre victime nu sunt cetăţeni români, informează MAE.

"Potrivit ultimelor date transmise de către autorităţilor bulgare, situaţia în zonele afectate de inundaţii se îmbunătăţeşte treptat. Toate forţele autorităţilor locale au fost mobilizate în vederea asistării populaţiei afectate de inundaţiile produse", se mai arată în răspunsul ministerului.

Ataşatul de interne de la Ambasada României din Bulgaria şi Consulul de la Sofia se află pe teren şi sunt în legătură permanentă cu autorităţile bulgare în vederea asistării cetăţenilor români afectaţi de inundaţii, mai precizează MAE.

Arafat: Grup de lucru MAI-MAE la Guvern privind situaţia românilor din zonele afectate de inundaţii

Un grup de lucru din care fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a fost constituit la Guvern pentru a urmări situaţia românilor din zonele afectate de inundaţii din Bulgaria şi a interveni la nevoie, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a precizat că un ataşat al MAI şi unul al MAE sunt pe drum către litoralul bulgăresc, afectat de inundaţii, unde s-ar afla aproximativ 1.000 de români, potrivit informaţiilor MAE furnizate la solicitarea MEDIAFAX.

Raed Arafat a mai spus că situaţia românilor aflaţi în vacanţă în Bulgaria va fi urmărită de autorităţile române, care cooperează foarte bine cu cele bulgare, şi că, la nevoie, vor fi trimise autocare pentru repatrierea românilor rămaşi fără maşină.

Arafat a mai precizat că România nu trimite o echipă de intervenţie în Bulgaria, întrucât aceasta nu a fost solicitată de ţara vecină, aşa cum s-a întâmplat în cazul Serbiei, afectată în mai, alături de Bosnia, de cele mai grave intemperii care au avut loc în aceste ţări în ultimul secol. Atunci, România a trimis o echipă de intervenţie care a lucrat alături de autorităţile sârbe, la solicitarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici