MAE: ANCEX va efectua procedura de trasabilitate a armelor folosite în atacul de la Tunis

ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, în cazul în care autorităţile tunisiene pun la dispoziţia părţii române datele de identificare ale armelor folosite în atacul din Tunis, precizează MAE după ce un site italian a scris că autorii atacului aveau mitraliere provenite din România.

6263 afișări
Imaginea articolului MAE: ANCEX va efectua procedura de trasabilitate a armelor folosite în atacul de la Tunis

MAE: ANCEX va efectua procedura de trasabilitate a armelor folosite în atacul de la Tunis (Imagine: Captură video)

"Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile tunisiene pentru a verifica acurateţea informaţiilor vehiculate în presă, preluate de pe site-ul italian 2duerighe.com. Autoritatea română de control în domeniul exporturilor şi importurilor de produse strategice - ANCEX va efectua cu celeritate procedura de trasabilitate, în cazul în care autorităţile tunisiene pun la dispoziţia părţii române datele de identificare ale armelor respective", a anunţat Ministerul de Externe.

MAE reafirmă faptul că România respectă "cu stricteţe cele mai înalte standarde de control al exporturilor şi importurilor de produse militare, autoritatea naţională de control în domeniu aprobând licenţele de export numai în baza prezentării unor asigurări primite din partea utilizatorilor finali, angajamente confirmate şi de autorităţile competente din ţările de destinaţie".

Ministerul Afacerilor Externe, prin Autoritatea română de resort - ANCEX, analizează "cu deosebită atenţie cererile de licenţă de export către destinaţii sensibile şi către destinaţii cu acumulări destabilizatoare de arme, respingând orice solicitare de licenţă de export care prezintă cel mai mic risc de deturnare a respectivelor produse către grupări teroriste".

Totodată, MAE reafirmă angajamentul României de a combate terorismul transnaţional şi fenomenele extremiste violente.

Cei cinci autori ai atacului terorist comis miercuri la Muzeul Bardo din Tunis aveau mitraliere de tip Kalaşnikov AK-47 provenind din România, afirmă surse citate de site-ul italian 2duerighe.it.

Potrivit autorităţilor tunisiene, cinci terorişti islamişti înarmaţi cu arme automate şi cu centuri explozive au participat la atacul armat comis miercuri în Muzeul Bardo din Tunis, soldat cu 23 de morţi şi 50 de răniţi, în principal turişti europeni.

Premierul Tunisiei, Habib Essid, a declarat, potrivit Corriere della Sera, că doi dintre autorii atacului terorist - Yassine Laabidi şi Jabeur Khachnaoui - au murit în schimburile de focuri cu forţele de ordine. "Teroriştii aveau asupra lor centuri explozive şi arme automate foarte avansate", a afirmat ministrul tunisian de Interne, Najem Gharsalli. Alţi trei presupuşi autori ai atacului armat au reuşit să fugă, fiind căutaţi activ de forţele de ordine.

Potrivit site-ului italian 2duerighe.it, cei cinci autori ai atacului terorist erau înarmaţi cu pistoale mitralieră de tip Kalaşnikov AK-47, provenind din România.

În urma atentatului - soldat cu 23 de morţi, dintre care 17 turişti străini (în principal europeni) şi 50 de răniţi - autorităţile tunisiene au arestat nouă islamişti suspectaţi de implicare în organizarea complotului terorist care, potrivit unor surse, ar fi vizat nu doar Muzeul Bardo ci şi Parlamentul tunisian, situat în clădirea vecină, unde avea loc o dezbatere privind o lege antiteroristă.

Reţeaua teroristă Stat Islamic a revendicat, într-o înregistrare audio, atacul din centrul capitalei Tunisiei, catalogându-l drept o lovitură dată într-un "cuib al necredincioşilor şi viciilor" şi avertizând cu noi atentate. "Atacul este o incursiune binecuvântată în unul dintre cuiburile necredincioşilor şi viciilor din Tunisia musulmană", se arată într-o înregistrare audio apărută pe un site afiliat reţelei teroriste Stat Islamic. "Aşteptaţi să vedeţi valul care vă va lovi, murdarilor, pentru că ceea ce aţi văzut acum este doar prima picătură de ploaie", adaugă reprezentatul grupului terorist, conform Institutului american SITE, care monitorizează site-urile islamiste.

Muzeul Bardo, renumit pentru o colecţie de mozaicuri din perioada Imperiului Roman, este una dintre principalele atracţii turistice din Tunisia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici