MAE face apel la evitarea călătoriilor în Libia ca urmare a deteriorării situaţiei de securitate

Ministerul de Externe face un apel ferm către cetăţenii români să evite orice fel de călătorie cu destinaţia Libia, iar celor care se află în zonă să ia în considerare părăsirea teritoriului libian, ca urmare a deteriorării accentuate a situaţiei de securitate din această ţară.

63 afișări
Imaginea articolului MAE face apel la evitarea călătoriilor în Libia ca urmare a deteriorării situaţiei de securitate

MAE face apel la evitarea călătoriilor în Libia ca urmare a deteriorării situaţiei de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cetăţenii români care decid să rămână în continuare în Libia, pe proprie răspundere, în pofida degradării situaţiei generale şi a recomandărilor MAE, trebuie să manifeste prudenţă maximă şi să menţină contactul permanent cu Ambasada României la Tripoli", se arată într-un comunicat al instituţiei.

Totodată, Ministerul de Externe informează cetăţenii români că starea de conflict din Libia escaladează, având loc confruntări armate puternice între miliţiile rivale, în special în zonele Tripoli şi Benghazi. Activităţile grupărilor criminale (respectiv asasinate, răpiri, jafuri, furturi de maşini) contribuie, de asemenea, la menţinerea unei stări generalizate de insecuritate.

MAE mai informează că frontierele terestre cu Egipt, Algeria, Ciad, Niger şi Sudan sunt închise, singurul punct de frontiera terestră deschis fiind cel cu Tunisia, iar Aeroportul International din Tripoli este grav afectat şi inutilizabil, existând în acest moment un singur aeroport funcţional, cel din Misrata (la 200 km est de Tripoli).

Numeroase state europene, inclusiv Marea Britanie, Germania, Olanda, Franţa şi Italia, şi-au îndemnat cetăţenii să părăsească Libia, unde un convoi al ambasadei britanice a fost atacat duminică, în contextul intensificării violenţelor, relatează AFP.

Statele Unite şi-au evacuat, sâmbătă, sub escortă aeriană, întregul personal diplomatic de la ambasada din Libia, care se afla de la 13 iulie în mijlocul unor confruntări violente între miliţii rivale, pe drumul către aeroportul din Tripoli.

Guvernul interimar de la Tripoli a avertizat, vineri, în privinţa "prăbuşirii statului" libian, în contextul în care capitala Libiei este afectată de 13 zile de lupte între miliţii rivale, relatează AFP.

Aeroportul internaţional de la Tripoli este închis din 13 iulie, când au început luptele, soldate cu cel puţin 47 de morţi şi 120 de răniţi, potrivit unui ultim bilanţ furnizat de Ministerul Sănătăţii.

Aceste confruntări, cele mai violente la Tripoli de la îndepărtarea de la putere a regimului lui Muammar Kadhafi, în 2011, au izbucnit în urma unui atac comis de o grupare armată alcătuită din combatanţi islamişti şi foşti rebeli din oraşul Misrata (la 200 kilometri est de Tripoli), care încearcă să-i alunge de la aeroport pe foştii rebeli din Zenten, vechi camarazi de arme.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici