MAE: Fenomenul de cărăuşie de droguri peste hotare a cunoscut o amploare alarmantă

Fenomenul de cărăuşie de droguri peste hotare a cunoscut în ultima perioadă "o amploare alarmantă", în prezent "un număr mare" de cetăţeni români fiind deţinuţi în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanţe înscrise în categoria drogurilor, potrivit MAE.

326 afișări
Imaginea articolului MAE: Fenomenul de cărăuşie de droguri peste hotare a cunoscut o amploare alarmantă

MAE: Fenomenul de cărăuşie de droguri peste hotare a cunoscut o amploare alarmantă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog, a iniţiat, la 14 septembrie 2012, o campanie anti-drog, care îşi propune să atragă atenţia asupra fenomenului de cărăuşie - transportul de droguri peste hotare. Acest fenomen a cunoscut în ultima perioadă o amploare alarmantă, în prezent un număr mare de cetăţeni români fiind deţinuţi în închisori din alte state, ca urmare a transportării unor substanţe înscrise în categoria drogurilor. Demarată sub titlul «Drogurile îţi schimbă destinaţia», campania de conştientizare atrage atenţia asupra riscurilor pe care le implică transportul de droguri, prin informarea publicului larg despre aspecte mai puţin cunoscute din legislaţia unor ţări ca Brunei, Malaezia, China, Turcia, Peru şi altele", se arată într-un comunicat transmis luni de MAE.

MAE atenţionează, prin intermediul acestei campanii, că în multe ţări deţinerea unor cantităţi mici de substanţe încadrate în categoria drogurilor poate reprezenta, de fapt, transport de droguri, fapt ce va atrage, în cazul arestării, o pedeapsă corespunzătoare. Această prevedere este valabilă pentru toate categoriile de droguri, inclusiv pentru cele făcând parte din aşa-zisa categorie a drogurilor uşoare, aspect necunoscut marii majorităţi a publicului, care este, în general, mai familiarizat cu legislaţia europeană în materie de droguri, mai permisivă.

Un alt aspect asupra căruia MAE doreşte să atragă atenţia este acela că "există o listă care cuprinde 32 de ţări în care pentru infracţiunile legate de droguri se aplică pedeapsa cu moartea".

"Campania este astfel gândită încât să aibă impact asupra tuturor categoriilor de public, informaţiile prezentate fiind de ordin general, dar profilul «victimei», în cazul fenomenului de cărăuşie de droguri, este acela al unui tânăr cu vârsta cuprinsă între 20 şi 27 de ani, provenit dintr-o familie dezorganizată, cu studii puţine sau întrerupte, fără un loc de muncă stabil sau, în cel mai bun caz, slab remunerat", se mai arată în comunicatul MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici