MAE: România acordă 5,3 milioane euro asistenţă umanitară refugiaţilor din Siria, în 2017

România acordă, în 2017, asistenţă umanitară în beneficiul refugiaţilor din Siria în valoare de 5,3 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă MEDIAFAX de către MAE, cu ocazia celebrării, la 19 august, a Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară.

1701 afișări
Imaginea articolului MAE: România acordă 5,3 milioane euro asistenţă umanitară refugiaţilor din Siria, în 2017

MAE: România acordă 5,3 milioane euro asistenţă umanitară refugiaţilor din Siria, în 2017

„În anul 2017, România acordă asistenţă umanitară în beneficiul refugiaţilor din Siria în valoare de 5.3 milioane de euro pentru atenuarea efectelor generate de conflict asupra copiilor şi asupra populaţiei siriene aflată pe teritoriile statelor învecinate, demonstrând angajarea activă a ţării noastre la eforturile comunităţii internaţionale de gestionare a crizelor umanitare”, se menţionează în comunicatul MAE.

În perioada 2014-2017, România a acordat, potrivit comunicatului citat, asistenţă umanitară în valoare de aproximativ 11,2 milioane de euro unui număr de 12 state aflate în situaţii de criză precum: conflictele din Siria şi Irak, conflictul din estul Ucrainei, uraganul Matthew din Haiti, cutremurul din Nepal, inundaţiile din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, epidemia virusului Ebola.

TITLURILE ZILEI

Conform sursei menţionate, care citează Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), începând cu luna ianuarie 2017, numărul persoanelor care au nevoie de ajutor umanitar a crescut cu 12,5 milioane de persoane, ajungând la un total de 141,1 milioane de persoane în 37 de ţări. Bugetul estimat necesar pentru acoperirea nevoilor minime de asistenţă umanitară în 2017 este în acest moment de 23.5 miliarde de dolari, fiind finanţat până în prezent în proporţie de 26%.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, precizează, de asemenea, potrivit comunicatului de presă citat, că România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare.

„Sub îndemnul campaniei <<Not A Target>>, lansată de Organizaţia Naţiunilor Unite în 2017 pentru marcarea Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară, MAE se alătură campaniei globale având ca scop conştientizarea importanţei protecţiei civililor, copiilor, femeilor, a lucrătorilor umanitari şi din domeniul medical, aducând un omagiu tuturor persoanelor care sprijină acţiunile umanitare. Într-un context geopolitic marcat de crize de mare amploare, România rămâne dedicată principiilor care stau la baza acordării asistenţei umanitare şi îşi asumă contribuţii concrete în procesul de partajare a responsabilităţii statelor pe palierul umanitar”, a declarat Meleşcanu.

„România condamnă cu fermitate atacurile şi ameninţările îndreptate împotriva lucrătorilor umanitari şi solicită respectarea necondiţionată a dreptului internaţional umanitar, inclusiv asigurarea protecţiei civililor”, a subliniat Meleşcanu, potrivit sursei citate.

Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a declarat, vineri, că România a avansat o ofertă de a primi 1.942 de refugiaţi din Grecia şi Italia, în condiţiile în care în ţara noastră există deja în jur de 700 de refugiaţi.

„Recent, am făcut o ofertă pentru 1.942 de refugiaţi din Grecia şi din Italia, pe care îi putem reloca în România. Avem deja pe teritoriul nostru cam 700 de asemenea refugiaţi, dar pe lângă aceste lucruri vreau să vă spun foarte direct că România participă masiv la operaţiunile din Marea Mediterană pentru oprirea afluxului de refugiaţi şi salvarea celor care se încumetă la asemenea acţiuni”, a declarat ministrul de Externe Teodor Meleşcanu, la Realitatea Tv.

Meleşcanu a mai afirmat că România şi-a exprimat solidaritatea în problema privind refugiaţii, deşi nu a fost de acord cu stabilirea unor cote fixe.

„Evident că problema migraţiei şi a refugiaţilor sunt două categorii distincte. Primii sunt refugiaţi din motive politice, din cauze de război, dar există şi o migraţie cu caracter economic, mai ales din ţările cu regimuri eşuate, cu condiţii de viaţă foarte grele. România şi-a exprimat solidaritatea, deşi am mers pe ideea că nu este normal sa avem cote fixe. În acelaşi timp, ne-am manifestat disponibilitatea de a primi un anumit număr de refugiaţi”, a mai spus Meleşcanu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici