Magistraţii, reacţie dură faţă de impozitarea pensiilor speciale care îi vizează: Nu poate constitui monedă electorală

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a transmis Asociaţiei Europene a Judecătorilor o scrisoare în care a adus critici proiectului de lege care prevede diminuarea pensiilor magistraţilor, menţionând că aceste scăderi nu trebuie să devină monedă electorală.

2697 afișări
Imaginea articolului Magistraţii, reacţie dură faţă de impozitarea pensiilor speciale care îi vizează: Nu poate constitui monedă electorală

Asociaţia magistraţilor, reacţie în : Scăderea pensiilor magistraţilor nu poate constitui monedă electorală

„AMR a trimis Asociaţiei Europene a Judecătorilor (EAJ) o scrisoare deschisă prin care a adus critici concrete şi argumentate proiectului de lege referitor la scăderea drastică a pensiilor magistraţilor. AMR a făcut trimitere la documente interne şi internaţionale ce consacră principiul independenţei justiţiei ce include şi independenţa financiară, invocând, printre altele, chiar art. 8.1. din Carta Universală privind Statutul Judecătorilor, adoptată de UIM-IAJ în anul 1999 şi actualizată în anul 2017, prevedere potrivit căreia judecătorii trebuie să primească o renumeraţie suficientă pentru a le asigura independenţa economică şi, prin aceasta, demnitatea, imparţialitatea şi independenţa”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Asociaţie şi semnat de judecătorul Andreea Ciucă.

Remuneraţia judecătorilor nu trebuie să depindă de rezultatele muncii acestora ori de performanţele lor şi nu trebuie să fie redusă pe perioada activităţii, atrage atenţia magistratul.

„Totodată, AMR a accentuat faptul că pensia de serviciu nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensaţie parţială pentru inconvenientele ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistraţii, fiindu-le interzise activităţi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care să le asigure posibilitatea efectivă de a-şi crea o situaţie materială de natură să le ofere după pensionare menţinerea unui nivel de viaţă cât mai apropiat de cel avut în timpul activităţii”, se mai menţionează în comunicat.

Preşedintele Asociaţiei Europene a Judecătorilor a transmis un punct de vedere către autorităţile din România, unde a atras atenţia asupra acestei situaţii.

„Scăderea drastică a pensiilor magistraţilor, prin instituirea unei taxe suplimentare, nu poate constitui monedă electorală şi contravine principiilor europene privind statutul judecătorilor. Ca urmare a votului dat în unanimitate de asociaţiile membre prezente, Preşedintele Asociaţiei Europene a Judecătorilor (EAJ), domnul José Igreja Matos, a transmis un punct de vedere către Preşedintele Senatului, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Primul Ministru, în cuprinsul căruia a făcut trimitere expresă la Carta Universală privind Statutul Judecătorilor, la Carta Europeană privind Statutul Judecătorilor, la Magna Carta a Judecătorilor, adoptată de Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni, la Recomandarea 2010/12 a Consiliului Europei”, mai spune Asociaţia.

EAJ şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că reducerea pensiilor magistraţilor în România „încalcă principiile enunţate în documentele internaţionale menţionate, al căror obiectiv este de a stabili standarde europene comune pentru independenţa sistemului judiciar”.

 

Taguri:
magistraţi,
pensii,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici