Mai multe ONG-uri cer Guvernului măsuri de combatere a violenţei împotriva femeilor

Mai multe ONG-uri au trimis Guvernului României o scrisoare deschisă prin care solicită punerea în practică de urgenţă a Iniţiativelor strategice, asumate în ianuarie, pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

274 afișări
Imaginea articolului Mai multe ONG-uri cer Guvernului măsuri de combatere a violenţei împotriva femeilor

Mai multe ONG-uri cer Guvernului măsuri de combatere a violenţei împotriva femeilor (Imagine Shutterstock / Mediafax Foto)

"Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei împotriva femeilor", "Coaliţia pentru Egalitate de Gen" şi "Reţeaua Rupem tăcerea despre violenţa sexuală" atrag atenţia asupra necesităţii punerii în practică a măsurilor asumate de Guvern în luna ianuarie, în contextul în care, în România, una din patru femei a fost agresată fizic sau sexual de către partenerul său, iar 75% dintre cazuri nu sunt raportate, potrivit datelor furnizate de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (2014).

În luna ianurie a acestui an, Guvernul României şi-a asumat o serie de iniţiative strategice pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice, se arată în document. Semnatarii scrisorii deschise adresate Guvernului atrag atenţia că pentru trei dintre aceste măsuri termenul de finalizare a fost depăşit. Este vorba despre Implementarea Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (finalizare – aprilie 2016), elaborarea cadrului legal pentru reglementarea Ordinului de interdicţie / protecţie de urgenţă pentru extinderea prerogativelor poliţiştilor şi învestirea cu autoritatea necesară pentru emiterea unui asemenea ordin (finalizare – aprilie 2016) şi reglementarea unui sistem de monitorizare a respectării ordinelor de protecţie în vederea implementării unui sistem de monitorizare electronică prin brăţări electronice (finalizare – mai 2016).

Potrivit datelor menţionate în scrisoare, una din trei femei a trecut cel puţin o dată în viaţă printr-o formă de violenţă. În anul 2014 s-au înregistrat 1.459 de inculpaţi trimişi în judecată în cazuri de violenţă în familie şi 155 de victime ale omorului în situaţii de violenţă domestică. De asemenea, s-au înregistrat peste 50.000 de sesizări la 112 pentru cazuri de violenţă domestică. Se atrage atenţia şi asupra faptului că, între 2012 şi 2015, au fost solicitate peste 7.000 de ordine de protecţie, din care au fost admise aproximativ 3.000, în timp ce din momentul constatării unei agresiuni domestice şi până la momentul emiterii ordinului de restricţie trec între 7 şi 14 zile.

"Violenţa împotriva femeilor este o formă de încălcare a drepturilor omului şi este rezultatul relaţiilor inegale de putere între femei şi bărbaţi. În cele mai grave forme ale sale, violenţa împotriva femeilor este o încălcare a dreptului la viaţă. (...) Considerăm că şi în România Guvernul, instituţiile publice centrale şi locale şi societatea civilă trebuie să-şi intensifice eforturile de prevenire şi combatere a violenţei domestice şi a violenţei sexuale şi să acorde atenţia cuvenită tuturor celorlalte manifestări ale violenţei împotriva femeilor", se precizează în scrisoarea adresată Guvernului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici