MAI propune ca poliţiştii răniţi să poată primi îngrijiri medicale şi în spitalele private

MAI supune dezbaterii un proiect de completare a ordinului privind asigurarea despăgubirilor de viaţă şi sănătate ale poliţiştilor, prin care agenţii răniţi să poată primi asistenţă medicală gratuită şi în spitalele private, nu doar în cele de stat, aşa cum prevede legislaţia actuală.

359 afișări
Imaginea articolului MAI propune ca poliţiştii răniţi să poată primi îngrijiri medicale şi în spitalele private

MAI propune ca poliţiştii răniţi să poate primi îngrijiri medicale şi în spitalele private

„Situaţia de fapt din domeniul asigurării asistenţei medicale din ţara noastră a înregistrat o diversificare a serviciilor medicale acordate de sectorul privat, făcând aptă şi chiar recomandabilă luarea în considerare a acestei opţiuni pentru tratarea poliţiştilor răniţi”, se arată în documentul publicat de Ministerul Afacerilor Interne.

"De asemenea, având în vedere că prevederile Hotărârii de Guvern 1083/2008 stabilesc în mod expres obligaţia Ministerului Afacerilor Interne de a acorda despăgubiri poliţiştilor pentru riscul de rănire, fără a limita accesul la asistenţa medicală în funcţie de forma de organizare a furnizorului de servicii medicale, prin proiect se propune completarea Ordinului nr.24/2009 cu o normă care să prevadă posibilitatea ministrului afacerilor interne de a aproba, prin ordin, în cazuri individuale, plata sau decontarea cheltuielilor cu asistenţa medicală, tratamentul şi măsurile de recuperare medicală realizate în ţară în alte condiţii decât cele prevăzute la articolul 6 alineatul (1), dar şi condiţii de plată sau decontare diferite de cele prevăzute la alineatele (2) şi (3) al aceluiaşi articol", se menţionează în documente.

Concret, Ordinul MAI nr. 24/2009 privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor arată, la articolul 6, că un agent rănit beneficiază de asistenţă medicală în spitatele de stat.

"În această situaţie, costurile asistenţei medicale sunt decontate de către MAI după cum urmează: În situaţia prevazută la alin. (1) se suportă numai diferenţa dintre costul serviciilor medicale, medicamentelor, materialelor sanitare şi dispozitivelor medicale acordate şi sumele decontate din fondul unic de asigurari sociale de sanatate şi/sau de la bugetul statului, după caz, în baza documentelor justificative, fără a se depăşi pretul de referinţă/tarifele maximale stabilite de Ministerul Sănătăţii. (3) Decontarea sumei de bani prevazută la alin. (2) se face de unitatea în care este încadrat politistul rănit, pe baza cererii formulate de poliţist sau de persoana din familia poliţistului ori reprezentantul legal al acestuia şi a documentelor justificative eliberate de unitatea medicală în care poliţistul a beneficiat de tratament medical, cu avizul structurilor financiară şi, respectiv, medicală ale unităţii în care acesta este încadrat", arată legea în vigoare.

După aceste alineate, MAI propune şi supune dezbaterii introducerea unuia nou: „(4) Pentru poliţiştii răniţi, ministrul afacerilor interne poate aproba, prin ordin, în cazuri individuale, plata sau decontarea cheltuielilor cu asistenţa medicală, tratamentul şi măsurile de recuperare medicală realizate în ţară şi în alte condiţii decât cele prevăzute la alin.(1). Prin ordin se pot stabili inclusiv condiţii de plată sau decontare diferite de cele prevăzute la alin.(2) şi (3).”

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici