MAI pune în dezbatere OUG de modificare a statutului poliţistului: Cu cât s-ar putea reduce mandatul şefilor din Poliţie

Ministerul de Interne supune dezbaterii un proiect de OUG pentru modificarea Statutului poliţistului prin care se propune ca mandatul şefilor din Poliţie să dureze 4 ani, în condiţiile în care situaţia actuală le permite acestora să ocupe funcţii de conducere pe termen nelimitat.

3590 afișări
Imaginea articolului MAI pune în dezbatere OUG de modificare a statutului poliţistului: Cu cât s-ar putea reduce mandatul şefilor din Poliţie

MAI pune în dezbatere OUG de modificare a statutului poliţistului: Cu cât s-ar putea reduce mandatul şefilor din Poliţie

Numirea în posturile de conducere în cadrul Poliţiei Române se face, potrivit proiectului supus dezbaterii, pentru un mandat de 4 ani de zile. Situaţia actuală arată că şefii din Poliţie puteau ocupa funcţiile pe termen nelimitat.

Totodată, în acelaşi proiect (OUG de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului) se mai arată că cel care are competenţa de numire a poliţistului în funcţie de conducere poate cere şi verificarea modului în care acesta îşi desfăşoară activitatea.

„În vederea verificării, persoana desemnează o comisie ai cărei membri au funcţia sau gradul profesional cel puţin egală/egal cu cea a poliţistului verificat”, arată sursa citată.

După verificare, cel care a solicitat ancheta poate dispune eliberarea din funcţie.

Mandatul poliţistului din funcţia de conducere este suspendat pentru următoarele situaţii: numirea pe funcţie de demnitate publică, pe altă funcţie de conducere, are raporturi de serviciu suspendate.

De asemenea, mandatul încetează în următoarele situaţii: este împlinit termenul, cu prilejul acordării calificativului „satisfăcător” cu ocazia evaluării anuale de serviciu, la constatarea existenţei unei situaţii de exercitare necorespunzătoare a funcţiei de conducere cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligaţiilor; la cererea persoanei care ocupă funcţia de conducere.

Poliţistul căruia îi încetează mandatul se pune la dispoziţie.

„La data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, poliţiştii numiţi în funcţii de conducere se consideră învestiţi în funcţie pe un mandat de 4 ani, calculat începând cu această dată”, se mai arată în proiect.

Documentul mai vizează şi o prevedere care modifică perioada împuternicirii: „Poliţistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum 3 luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului”.

Situaţia actuală prevede ca împuternicirile să dureze o perioadă de 6 luni.

„Evenimentele, de dată recentă, au evidenţiat o vulnerabilitate a modului de intervenţie a structurilor implicate în asigurarea ordinii şi liniştii publice. Consecinţele negative ale situaţiei actuale reclamă responsabilităţi instituţionale, ce nu pot fi amânate, pentru adaptarea la cerinţele operative. Pe cale de consecinţă, este necesară iniţierea unor măsuri administrative în ceea ce priveşte asigurarea managementului de calitate al structuri, respectiv instituirea unor instrumente care să asigure atât funcţionalitatea prevederilor statutare, cât şi îmbunătăţirea cadrului de organizare şi dezvoltare a carierei poliţistului. Astfel, toate aceste elemente constituie o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, se arată în nota de fundamentare.

Taguri:
mai,
poliţie,
proiect

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici