Maia Sandu afirmă că doreşte "de-oligarhizarea" ireversibilă a Republicii Moldova

Noul Guvern de la Chişinău are la dispoziţie o fereastră de oportunitate pentru a clădi un stat funcţional, fără oligarhi, a declarat Maia Sandu, premierul Republicii Moldova, informează agenţia de ştiri Reuters.

97 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu afirmă că doreşte "de-oligarhizarea" ireversibilă a Republicii Moldova

Maia Sandu afirmă că doreşte "de-oligarhizarea" ireversibilă a Republicii Moldova

Maia Sandu, care pentru o perioadă a activat în cadrul Băncii Mondiale, a avertizat că rivalitatea geopolitică între Uniunea Europeană şi Rusia a fost deseori folosită ca un instrument retoric de persoane cu diverse intenţii, însă a admis că Republica Moldova chiar este divizată între românofoni şi rusofoni şi între susţinătorii unei apropieri de Moscova ori de Bruxelles.

"Ceea ce încerc să evit este să las aceşti politicieni corupţi să utilizeze discursul geopolitic pentru a-şi ascunde proasta guvernare în Moldova", a declarat Maia Sandu pentru Reuters, în cursul unei vizite la Berlin, unde a discutat cu cancelarul german Angela Merkel.

"Am avut guverne care s-au proclamat proeuropene şi guverne care erau proruse, dar toate au guvernat prost ţara, ceea ce a condus la corupţie, sărăcie şi migraţie", a declarat şefa Executivului de la Chişinău.

"Prima chestiune pe agendă este «de-oligarhizarea» statului", a precizat ea. "Am avut în trecut un regim care a capturat instituţiile statului şi acum suntem pe cale de a face independente aceste instituţii", a explicat Maia Sandu.

"Vrem să avem şansa să clădim un stat adecvat (...) să facem procesul ireversibil", a mai afirmat şefa Guvernului moldovean.

Maia Sandu a mai spus că obiectivul coaliţiei din Republica Moldova, formată din blocul proeuropean ACUM şi socialiştii proruşi, este de a rezista la putere timp de patru ani. Însă scrutinul prezidenţiale de anul viitor, în care cele două părţi se vor înfrunta, ar putea fi o ameninţare la adresa stabilităţii coaliţiei, a precizat şefa Executivului de la Chişinău.

Taguri:
moldova,
ue,
corupţie

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici