Mama lui Radu Dogaru, arestată în dosarul furtului de tablouri din Olanda

Olga Dogaru, mama unuia dintre suspecţii furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din oraşul olandez Rotterdam, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, după ce Tribunalul Bucureşti a admis, vineri, recursul în acest sens formulat de procurori.

881 afișări
Imaginea articolului Mama lui Radu Dogaru, arestată în dosarul furtului de tablouri din Olanda

Mama lui Radu Dogaru, arestată în dosarul furtului de tablouri din Olanda

Decizia Tribunalului este definitivă.

Tribunalul Bucureşti a dezbătut vineri recursul făcut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 5 prin care această instanţă a respins solicitarea de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele Olgăi Dogaru - mama lui Radu Dogaru, unul dintre suspecţii furtului de tablouri.

Avocatul femeii, Bogdan Cimbru, a arătat, cu acest prilej, că procurorii DIICOT au "remodelat înfăţişarea oraşului Măcin", în sensul că au provocat daune în acţiunile lor de căutare a operelor de artă furate.

La rândul său, Olga Dogaru a declarat că faţă de ea s-a luat o măsură preventivă respectiv cea de a nu părăsi ţara, că a respectat şi va respecta toate condiţiile ce îi sunt impuse prin această obligaţie şi că are o mamă în vârstă de 85 de ani pe care trebuie s-o îngrijească, însă nu poate, din cauza acestei măsuri.

În final, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis să emită mandat de arestare pe numele femeii.

În 2 martie, Judecătoria Sectorului 5 a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a Olgăi Dogaru, dispunând însă obligaţia ca aceasta să nu părăsească ţara timp de 30 de zile. De asemenea, instanţa a hotărât ca Olgăi Dogaru să îi fie ridicat paşaportul, iar dacă nu deţine un astfel de document, să nu-i fie eliberat unul.

Anterior, Olga Dogaru fusese reţinută de procurori pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în urma unor percheziţii în localitatea tulceană Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspecţilor în cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. La percheziţii, anchetatorii au găsit patru arme de vânătoare care ar aparţine suspecţilor.

În 5 martie, procurorii DIICOT şi poliţiştii au descins şi în localitatea Măcin, judeţul Tulcea, unde au făcut percheziţii la casa tinerei arestate în Olanda şi la alte locuinţe, fiind căutate probe pentru găsirea tablourilor furate, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Nataşa Timofei, în vârstă de 19 ani, originară din Măcin, a fost arestată recent în Olanda. Ea a fost audiată în dosarul furtului de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, în condiţiile în care tablourile ar fi fost duse, după furt, în locuinţa din Rotterdam a tinerei. Tot acolo ar fi fost decupate şi scoase din rame pânzele furate, au declarat petnru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

În Măcin au domiciliul Alexandru Bitu şi Eugen Darie, în timp ce al treilea suspect din dosarul furtului de tablouri, Radu Dogaru, este originar dintr-o localitate de lângă Măcin, au precizat sursele citate.

Şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Trei dintre suspecţi - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistraţii Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru au fost arestaţi pentru modul organizat în care au acţionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin şi pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanţa Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Suspecţii voiau să dea foc tablourilor, din cauza situaţiei generate, au spus reprezentanţii DIICOT, la Tribunalul Bucureşti, precizând că există o interceptare în acest sens.

În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem".

În acest caz a fost reţinut şi asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracţiune. Condrat a fost eliberat în 29 ianuarie din arestul Poliţiei Capitalei, după ce a dat declaraţii procurorilor DIICOT.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a declarat că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau şi ţinute o perioadă în localitatea Măcin din judeţul Tulcea, "în pungi de un leu", iar când au vrut să le vândă, hoţii nu au ştiut ce preţ să ceară pe ele.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici