Mâncatul sănătos salvează vieţi. Cercetătorii îţi explică ce să mănânci şi cât

  • Cercetătorii au analizat efectele benefice ale consumului de legume şi fructe
  • Concluzia: 8 mese pe zi alcătuite din legume şi fructe ar salva 7.8 milioane de vieţi pe an
  • Merele, perele, legumele verzi şi citrice scad riscul unei afecţiuni cardiovasculare
1137 afișări
Imaginea articolului Mâncatul sănătos salvează vieţi. Cercetătorii îţi explică ce să mănânci şi cât

Mâncatul sănătos salvează vieţi

Un măr pe zi ţine medicul la distanţă dacă este să ne luăm după o zicală celebră.

Un grup de cercetători de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Norvegia îţi spune cum să mănânci cu adevărat sănătos. Opt mese pe zi care includ doar legume şi fructe. Dacă toţi am face acest lucru ar fi salvate vieţile a 7.8 milioane de oameni în fiecare an, spun cercetătorii. O altă concluzie la care s-a ajuns: dacă vei creşte consumul fructelor şi legumelor cu 200 de grame pe zi, scad cu 10,8 la sută şansele unei morţi premature sau a unui atac cerebral.
Diana Porumb este nutriţionist şi îţi spune care e pericolul să iei ad-literam un astfel de studiu. 
 
  • „Mi se pare puţin ambiguu pentru publicul larg să indicăm consumul de fructe şi legume aşa la grămadă. Fructele au o serie de patologii în care sunt interzise sau le este limitată cantitatea. De aceea este foarte important să subliniem şi câte fructe şi câte legume putem să mâncăm, nu să spunem la un mod general”, spune Diana Porumb,  nutriţionist.
Elena consumă doar fructe şi legume de mai bine de un deceniu şi recomandă un asemenea meniu zilnic. Este de acord cu altă concluzie a cercetătorilor: cei care consumă un număr mai mare de legume şi fructe pe zi sunt şi mai activi din punct de vedere fizic, fumează mai puţin şi consumă mai puţin alcool. 
 
  • „În momentul de faţă e mai mult un stil de viaţă. Dacă înainte era o dietă şi aveam grijă câte calorii am sau câte mese am pe zi, acum e o chestie care îţi intră în reflex. Ai mei când mă văd că mănânc broccoli, li se pare că n-are niciun gust sau are un gust naşpa. Mie îmi place broccoli, cu lămâie, cu oregano, mi se pare genial. Eu cred că e important să te ridici de la masă când nu îţi mai este foame. Nu trebuie neapărat să simţi că nu mai poţi, că explodezi”, adaugă Elena Tăbăcaru,  consumator fructe şi legume.
 
Pandemia de coronavirus a adus şi un aspect pozitiv. Oamenii sunt mult mai atenţie la alimentaţie.
 
  • „Până în martie anul trecut, 80% din pacienţi îşi doreau să slăbească şi 20% îşi doreau să mănânce mai sănătos. Din vară-toamnă, în proporţie de 90% lumea îşi doreşte să fie mai sănătoasă”, conchide nutriţionista.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici