Manda: Dumbravă, întrebat dacă au existat echipe mixte Parchet-SRI; răspunsul reţinut a fost că da / Preşedintele Comisiei de control al SRI: Dumbravă susţine că discuta cu Kovesi despre mandatele de securitate naţională

Preşedintele Comisiei parlamentare de control al SRI, Claudiu Manda, a relatat, după audierea în comisie a generalului Dumitru Dumbravă, că prevederile legale au permis SRI să solicite mandate de interceptare pe siguranţă naţională chiar dacă nu era identificată săvârşirea unor infracţiuni.

1384 afișări
Imaginea articolului Manda: Dumbravă, întrebat dacă au existat echipe mixte Parchet-SRI; răspunsul reţinut a fost că da / Preşedintele Comisiei de control al SRI: Dumbravă susţine că discuta cu Kovesi despre mandatele de securitate naţională

Manda: Dumbravă ne-a spus că nu era nevoie de infracţiuni pentru mandate pe siguranţă naţională

Senatorul PSD Claudiu Manda a spus că unul dintre subiectele abordate la audierea generalului SRI Dumitru Dumbravă, fost şef al Direcţiei juridice şi actual secretar general al Serviciului, a fost modul în care se solicitau şi aprobau mandatele de interceptare pe siguranţă naţională.

Dumitru Dumbravă a susţinut în faţa comisiei că, pe lângă terorism, spionaj, subminarea economiei naţionale, SRI a solicitat aprobare de interceptare şi pentru alt gen de activităţi. ”Ne-a adus la cunoştinţă baza legală: art. 3, litera f din Legea 51(Legea 51/1991 privind siguranţa naţională - n.red.): alte activităţi care aduc atingere siguranţei naţionale, prin hotărâri ale CSAT”, a declarat Manda.

Astfel că hotărâri ale CSAT ar fi dat SRI temeiul legal pentru a cere interceptări pe chestiuni precum corupţia, libertatea presei, evaziunea fiscală şi, în 2011- 2013, ”elemente legate de ce se întâmplă la instanţe”. Manda a adăugat că, pentru membrii comisiei, acesta ar fi motivul pentru care numărul mandatelor pe siguranţă naţională a crescut constant.

Potrivit lui Dumbravă, SRI a cerut mandate chiar şi în cazurile în care nu erau indicii privind săvârşirea unor infracţiuni. ”Ne spunea că atunci când solicita mandat, nu era nevoie să fie identificate infracţiuni, ci doar dacă erau identificate riscuri sau ameninţări la adresa securităţii naţionale spunând că pentru SRI este obligatorie respectarea deciziior CSAT”, a spus Claudiu Manda.

Generalul Dumitru Dumbravă ar fi spus că, în anul 2013, în cadrul CSAT, chiar preşedintele de atunci Traian Băsescu îşi exprima temerile legate de corupţia din justiţie, de întârzieri în soluţionarea dosarelor şi hotârâri judecătoreşti contrare elementelor din dosarul instanţei.

Manda: Dumbravă, întrebat dacă au existat echipe mixte Parchet-SRI; răspunsul reţinut a fost că da

Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a spus că generalul Dumitru Dumbravă, audiat miercuri, în comisie, a răspuns afirmativ la întrebarea legată de existenţa unor echipe mixte procurori-SRI, dar a negat că ofiţerii Serviciului se ocupau de instrumentarea dosarelor.

”A fost întrebat dacă au existat echipe mixte şi răspunsul reţinut a fost că da, dar nu în sensul că SRI se ocupa de instrumentare, ci pentru suport tehnic, logistic şi uneori juridic. Spunea că uneori procurorul cerea un punct de vedere juridic”, a declarat Claudiu Manda după audierea generalului Dumitru Dumbravă.

Claudiu Manda a spus că a rămas neclar în ce măsură exista suportul legal pentru ca un procuror să ceară un punct de vedere de la angajaţi SRI pe chestiuni de ordin juridic.

Comisia parlamentară de control al SRI l-a audiat, miercuri, pe generalul Dumitru Dumbravă, secretarul general al Serviciului Român de Informaţii şi fost şef al Direcţiei juridice a SRI, devenit cunoscut după declaraţia potrivit căreia instanţele constituie ”câmp tactic” pentru SRI.

Fostul Şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, Dumitru Iliescu, susţinea, pe 23 octombrie, într-o postare pe Facebook, că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, împreună cu Dumitru Dumbravă, şeful Direcţiei Juridice a SRI, stabileau cine se ocupă de anumite dosare şi care era traseul acestora. "Doamna Kovesi, mergea la domnul general Dumbravă, împreună cu care stabilea cine construieşte dosarul, ce ofiţeri SRI vor elabora rechizitoriul, cărui procuror DNA îi va fi transmis acesta şi ce instanţă de judecată va prelua dosarul. De regulă, doamna Kovesi mergea la SRI, la domnul Dumbravă, sâmbăta pe la 09.00 h şi lucrau până la 14.00 h. În acest interval stabileau obiectivele şi modul de realizare a acestora în câmpul tactic, denumit justiţie".

Într-un interviu acordat în aprilie 2015, pentru juridice.ro, Dumitru Dumbravă lăsa de înţeles că instanţele constituie ”câmp tactic” pentru SRI şi afirma că Serviciul urmăreşte unele dosare până la soluţionarea lor definitivă, aserţiuni care au provocat proteste din partea mai multor asociaţii ale magistraţilor. ”Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv, am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, declarat Dumbravă în interviul menţionat.

Manda: Dumbravă spune că a fost la instanţe, dar nu a încercat să influenţeze deciziile judecătorilor

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a precizat, în faţa Comisiei SRI, că e adevărat că a mers la Curtea de Apel, ÎCCJ, Tribunalul Militar şi Parchetul Militar, dar a negat că a încercat să influenţeze decizii ale judecătorilor, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„A fost întrebat dacă e adevărat că a fost văzut la Curtea de Apel Bucureşti, la ÎCCJ, la Tribunalul Militar, la Parchetul Militar, la unităţile de parchet, răspunsul a fost «Da», a participat, dar niciodată - aşa spune el – nu a încercat să influenţeze vreo decizie a judecătorului sau a procurorului în vreun caz”, a spus Manda.

Întrebat ce făcea Dumbravă la instanţe şi parchete, Manda a precizat: „A dat o serie de exemple, fie să emită un punct de vedere juridic dacă a fost întrebat, fie să vadă juriştii pe care îi avea în subordine şi care susţineau în instanţă elemente care sunt de competenţa SRI”.

Manda a precizat, totodată, că Dumbravă a explicat Comisiei SRI şi accepţiunea sa despre sintagma „câmp tactic”.

„A fost abordat subiectul «câmpul tactic». Domnul general Dumbravă nu neagă articolul din presă, spune doar că, în opinia sa, atunci când vorbea de câmpul tactic nu vorbea despre influenţarea justiţiei, ci mai degrabă de urmărirea ca alte persoane, în sensul că inculpaţii, ar putea să influenţeze actul de justiţie şi că în acest sens era un atribut şi o implicare a SRI. A dat exemple de experţi şi judecători care ar fi decis diferit de ce era în dosarul probatoriu sau experţi care făceau expertize şi stabileau prejudiciu zero. A spus că doar când i s-a solicitat punct de vedere juridic, atunci a exprimat o opinie”, a menţionat Manda.

Potrivit lui Manda, Dumbravă a precizat că a interacţionat cu procurori şi judecători din zona de Drepturi şi libertăţi mai ales acolo unde SRI avea această atribuţie de eliberare a mandatelor pe siguranţă naţională.

Manda: Dumbravă susţine că discuta cu Kovesi despre mandatele de securitate naţională

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a precizat, în faţa Comisiei SRI, că s-a întâlnit cu Laura Codruţa Kovesi de multe ori, mai ales când aceasta era la Parchetul General, şi că discuţiile vizau mandatele de securitate naţională, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„A fost întrebat dacă se vedea cu doamna Kovesi şi discutau despre dosare, aşa cum ne-a spus domnul general Iliescu. Opinia domnului Dumbravă a fost că s-a întâlnit de destul de multe ori cu doamna Kovesi, mai ales în perioada în care era procuror general, nu procuror şef DNA, că discutau mai degrabă despre mandatele de securitate naţională şi că nu a avut niciodată vreo discuţie despre dosare în sensul spus de domnul general Iliescu, cum că ar fi stabilit cine să fie din cadrul SRI care să lucreze în acel dosar, cine din cadrul DNA şi eventual cine să fie dintre judecători la care să ajungă dosarul”, a spus Manda.

Fostul Şef al Serviciului de Protecţie şi Pază, Dumitru Iliescu, susţinea, pe 23 octombrie, într-o postare pe Facebook, că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, împreună cu Dumitru Dumbravă, şeful Direcţiei Juridice a SRI, stabileau cine se ocupă de anumite dosare şi care era traseul acestora. "Doamna Kovesi, mergea la domnul general Dumbravă, împreună cu care stabilea cine construieşte dosarul, ce ofiţeri SRI vor elabora rechizitoriul, cărui procuror DNA îi va fi transmis acesta şi ce instanţă de judecată va prelua dosarul. De regulă, doamna Kovesi mergea la SRI, la domnul Dumbravă, sâmbăta pe la 09.00 h şi lucrau până la 14.00 h. În acest interval stabileau obiectivele şi modul de realizare a acestora în câmpul tactic, denumit justiţie".

Manda: Dumbravă neagă că el sau ofiţeri SRI arătau judecătorilor „mape galbene”

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a negat, în faţa Comisiei SRI, că el sau ofiţeri SRI ar fi arătat judecătorilor documente clasificate despre inculpaţi, cuprinse în aşa-zisele „mape galbene”, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„A fost întrebat dacă are cunoştinţă de subiectul <<mape galbene>>. Sigur că nu conta culoarea mapelor, dar a fost întrebat dacă ştie că ofiţeri ai SRI sau domnia sa mergeau către instanţe şi arătau judecătorilor diferite documente clasificate despre persoanele care sunt inculpate şi răspunsul a fost <<Nu>>, <<Niciodată>>, <<Sunt sigur că nu a fost >>”, a precizat Manda, după audierea lui Dumbravă.

„Este mărturia domniei sale, rămâne să verificăm elementele apărute în spaţiul public”,a adăugat Manda.

Manda: Dumbravă neagă că ar fi vorbit cu judecătorul în dosarul lui Ovidiu Puţura

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a negat, în faţa Comisiei SRI, că s-ar fi dus să vorbească cu judecătorul din speţa Puţura, aşa cum a susţinut acesta, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„A fost întrebat dacă a fost la unitatea de instanţă, cred că la Curtea de Apel Bucureşti, cum spunea domnul Puţura, a spus că nu-şi mai aminteşte exact dacă a fost. Recunoaşte că a fost în acea instituţie de multe ori, dar nu s-a dus sigur să vorbească cu judecătorul, aşa cum spunea domnul Puţura”, a precizat Manda, după audierea lui Dumbravă.

Fostul secretar de stat în MJ, Ovidiu Puţura, a prezentat Comisiei SRI, pe 24 octombrie, o listă de judecători ÎCCJ apropiaţi ai „sistemului”. „Ne-a prezentat o listă, în opinia sa, de persoane, de judecători de la Înalta Curte despre care domnia sa consideră că au relaţii apropiate cu sistemul, precizând probabil sau nefăcând o precizare foarte clară dacă este vorba despre zona de parchete sau zona de servicii. Este o listă pe care nu o s-o prezint. Nu putem să arătăm în spaţiul public doar o declaraţie a domnului Puţura, fără ca aceste lucruri să fie verificate”, a spus Manda.

Totodată, Manda a adăugat şi faptul că Puţura a adus în discuţie cazul lui Nicuşor Constantinescu, despre care consideră că ar fi similar cu al său. „A spus că a luat cunoştinţă şi de o speţă asemănătoare, a domnului Nicuşor Constantinescu, în care spune că există o intervenţie în cadrul audierii domniei sale la instanţă în care ar fi venit un ofiţer SRI şi ar fi vorbit cu judecătorul în ziua judecăţii. Rămâne să probăm dacă mărturia domnului Constantinescu este adevărată”, a mai spus Manda.

Manda: Dumbravă, dispus să meargă la detectorul de minciuni; susţine că nu a solicitat reţineri

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a susţinut în faţa Comisiei SRI că este dispus să meargă inclusiv la detectorul de minciuni pentru a demonstra că nu i-a solicitat Alinei Bica să decidă o reţinere, a precizat, miercuri, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda.

„A fost întrebat care era relaţia cu doamna Bica şi cum funcţiona. A explicat că discutau destul de des, şi în perioada în care doamna Bica era procuror anume desemnat pentru eliberarea mandatelor de securitate naţională, şi când era procuror DIICOT, discutau pe speţe. Doar în condiţiile în care i-ar fi fost solicitată, emitea o opinie juridică sau, şi dacă emitea o opinie juridică, procurorul era cel care decide”, a spus Manda.

„Întrebat dacă a comunicat cu doamna Bica şi i-a spus, într-o speţă, să solicite reţinerea, a spus că <<Nu>>, niciodată nu a făcut acest lucru şi că e dispus să meargă inclusiv la detectorul de minciuni”, a adăugat Manda.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici