Marele filosof Petre Ţuţea, achitat într-o zi de 21 octombrie

  • Pe 21 octombrie 1997, instanţa supremă îl achita pe Petre Ţuţea.
  • Decizia venea după şase ani de la moartea marelui filosof.
  • Petre Ţuţea a a stat aproape 13 ani în închisorile comuniste.
1079 afișări
Imaginea articolului Marele filosof Petre Ţuţea, achitat într-o zi de 21 octombrie

Marele filosof Petre Ţuţea, achitat într-o zi de 21 octombrie

Pe 21 octombrie 1997, pentru prima oară în România şi la şase ani după moartea sa, filosoful Petre Ţuţea era reabilitat de Curtea Supremă de Justiţie din România, actuala Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Petre Ţuţea a stat aproape 13 ani în închisorile comuniste, fiind arestat de două ori, în baza unor probe fabricate, rămânând sub supravegherea organelor de Securitate comuniste până în ziua Revoluţiei din 22 decembrie 1989. În plus, i-a fost confiscată averea. 

Filosoful s-a născut pe 6 octombrie 1902 în comuna Boteni din Argeş şi a fost arestat pentru prima dată în aprilie 1948. Era acuzat de spionaj pentru anglo-americani. 

S-a stins din viaţă pe 3 decembrie 1991, într-un spital din Bucureşti. 

Instanţa Supremă l-a achitat la şase ani distanţă, în urma unei solicitări venite de la Viorel Ţuţea, nepotul său. 

"Mi-a spus că lucrurile au fost aşa de îngrozitoare încât în istoria unui popor nu se mai pot repeta asemenea aberaţii.", a spus Viorel Ţuţea, nepotul lui Petre Ţuţea, după reabilitarea renumitului filosof. 

Petre Ţuţea a fost un autor, economist, eseist, filosof, jurist, politician şi publicist român, membru al Mişcării Legionare, victimă a regimului comunist din România.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici