Marian Vanghelie, despre cum îl "şicanau" procurorii DNA în dosarul lui Titus Corlăţean: „E groasă! Ăsta nu mai scapă! ”

Marian Vanghelie a spus în sala de judecată că a fost de chemat de mai multe ori la DNA, unde anchetatorii obişnuiau să creeze presiune discutând în spatele său şi comentând suficient de tare încât el să audă că „e groasă” şi că „ăsta nu mai scapă”.

2504 afișări
Imaginea articolului Marian Vanghelie, despre cum îl "şicanau" procurorii DNA în dosarul lui Titus Corlăţean: „E groasă! Ăsta nu mai scapă! ”

Marian Vanghelie, despre cum îl şicanau procurorii DNA în dosarul lui Titus Corlăţean: „E groasă! Ăsta nu mai scapă! ”

Aceste şicane ale procurorilor ar fi avut loc, spune Marian Vanghelie, în momentul în care acesta a fost audiat în dosarul lui Titus Corlăţean.

Luni, procurorii DNA au clasat dosarul penal în care anchetau împiedicarea românilor din diaspora să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014, în care era vizat Titus Corlăţean, la acea dată ministru de externe. Senatul nu a dat aviz începerii urmăririi penale, iar cauza a fost clasată.

Declaraţia lui Marian Vanghelie a fost făcută miercuri, la Tribunalul Bucureşti, unde au continuat audierile de martori în dosarul de corupţie al fostului edil al Sectorului 5 al Capitalei, în care fostul primar este acuzat că a primit foloase necuvenite de 30 de milioane de euro.

În faţa instanţei a fost chemat Ion Popescu, cel care în anul 2003 a înfiinţat firma Callex, una dintre societăţile despre care procurorii spun că era „abonată” la contracte cu Primăria lui Vanghelie.

Numai că atât magistraţii cât şi avocaţii au constatat că declaraţia de la urmărirea penală a lui Ion Popescu nu este aceeaşi cu depoziţia din sala de judecată, astfel că martorul a fost întrebat dacă şi-o menţine.

„Cu privire la declaraţia de la DNA arăt că nu am fost constrâns, dar era o presiune, aşa, acolo....Spre sfârşitul declaraţiei s-a mai rupt şi scaunul şi am dat cu capul de perete, de calorifer, de era să mă ia cu Salvarea de acolo”, a declarat Ion Popescu.

Bărbatul, de 64 de ani, înfiinţase firma Callex în anii 2000 cu gânduri mari: să preia societăţile Trocadero şi Hotel Internaţional Sinaia. Pe atunci, Ion Popescu se baza pe Ovidiu Muşetescu, ministru al Privatizării în cabinetul lui Adrian Năstase. Împreună cu Ovidiu Muşetescu a declarat martorul că intenţiona să preia cele două societăţi, „afacere” în care Marian Vanghelie a intrat mai târziu şi practic inutil, deoarece scopul nu a fost atins.

Totuşi, din ampla relatare a martorului reiese că atât Ovidiu Muşetescu cât şi Marian Vanghelie aveau legături „din umbră” cu firma Callex, pe care o controla chiar Ion Popescu. Martorul a recunoscut că el a înfiinţat o societate off-shore Callex, cu sediul în Delaware, Statele Unite, iar societatea care opera în România se numea Callex Group.

Detaliind la un moment dat toate legăturile între grupul de firme Callex, eşecul preluării societăţilor care administrau hotelurile Trocadero şi Sinaia, Ion Popescu a declarat că la urmărirea penală anchetatorii nu au consemnat exact spusele sale.

De aceea, Marian Vanghelie a intervenit din sală: „Aţi avut o discuţie cu dânşii (n.r. – cu anchetatorii), vă spuneau nişte lucruri apoi dânşii consemnau? Că mie aşa mi s-a întâmplat!”.

„Practica era aşa: eu purtam o discuţie liberă cu poliţistul respectiv, acesta îşi nota anumite aspecte într-un carneţel, mai venea cineva în birou şi mai întreba nişte chestiuni, apoi alt poliţist dicta dactilografei ce să scrie. (...)” a declarat martorul.

„După ce dânsul vorbea şi apoi aculta ce se consemnează, mai vorbeau şi alţii în spate - că e groasă!, că ăsta nu mai scapă! – că mie aşa mi s-a întâmplat în cazul Titus Corlăţean!”, a insistat Vanghelie.

„Pe parcursul dictării către dactilografă eu am intervenit de 3-4 ori. Toate corecţiile au fost consemnate. Nu am observat nicio atitudine ostilă la organul de urmărire penală, dar exista o tensiune, nu ştiu din ce cauză”, a declarat martorul.

Fiindu-i cerute mai multe detalii despre amosfera tensionată, Ion Popescu a declarat: „A existat o situaie în care unul, mai tinerel, a creat o constrângere, aşa, dar atunci am căzut cu scaunul”.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată pe 7 iulie 2015, alături de Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de şapte infracţiuni de complicitate la luare de mită şi şapte infracţiuni de spălare de bani; Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006 — 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

„Aceste foloase au fost pretinse şi primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).
Concret, foloasele necuvenite, solicitate şi primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat în: predarea de sume de bani lichizi; încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal; cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului, unei societăţi comerciale către persoane indicate de Vanghelie; transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie; achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri); încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru Vanghelie; achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare; suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Vanghelie; suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de Vanghelie; achitarea costurilor aferente unor petreceri private”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici