Video Marian Vanghelie, la DNA: Sunt acuzat de abuz în serviciu. Cred că o să câştig cu 70% alegerile. DNA: Prejudiciu de peste două milioane de lei

Edilul suspendat al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a declarat, după audierea de la DNA, că este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu două contracte, precizând că nu se va retrage din cursa pentru Primăria Sectorului 5.

2182 afișări

"Abuz în serviciu pe un număr de două contacte din anul 2008, pe o licitaţie de salubrizare pe trei luni de zile. Stiţi că eu nu am facut salubrizare, am făcut atunci, trei luni de zile cu NATO şi toate nebuniile. A rămas să ne cheme, să luăm dosarul să-l studiem, să facem un punct de vedere. Nu este vorba despre un denunţ al domnului Walter. Nu am niciun control judiciar. După un cantonament de un an de zile ce se poate mai mult?", a declarat edilul suspendat al Sectorului 5.

Marian Vanghelie candidează pentru un nou mandat de primar al Sectorului 5, din partea Partidului Dreptăţii Sociale (PDS). Întrebat dacă se retrage din cursa, edilul suspendat a declarat : "Cred că o să câştig cu 70%, cum să nu rămân în cursă?",

Marian Vanghelie, a ajuns la DNA joi dimineaţa, fiind citat într-un dosar nou, în calitate de suspect. La intrarea în sediul DNA, edilul suspendat declara că "suspect e prenume naţional. Dacă nu eşti suspect, însemnă că eşti prost".

Primarul suspendat al Sectorului 5 este judecat sub control judiciar, într-o altă cauză, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

În 7 iulie 2015, Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA, alături de omul de afaceri Mircea-Sorin Niculae, acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, Sorin-Ştefan Ciocan, cercetat pentru spălare de bani şi directorul Economat Sector 5, Laura Ciocan, acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. Procurorii l-au trimis în judecată şi pe omul de afaceri Marin Dumitru, în stare de libertate, pentru dare de mită.

Conform rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006 - 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a cerut şi a primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro, reprezentând un "comision" de 20% din încasări.

Prejudiciul total cauzat bugetului Sectorului 5, prin activitatea infracţională a lui Vanghelie, este de aproape trei milioane de lei, susţin procurorii.

DNA: Marian Vanghelie, abuz în serviciu cu prejudiciu de peste două milioane de lei

Procurorii anticorupţie l-au pus sub învinuire pe Marian Vanghelie, edilul suspendat al Sectorului 5, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, fapte în urma cărora Primăria Sectorului 5 ar fi fost prejudiciată cu peste două milioane de lei, anunţă DNA.

DNA îl acuză pe Marian Vanghelie că ar fi încheiat la data de 14 mai 2008, în calitate de primar al Sectorului 5, două contracte de salubrizare stradală, în valoare totală de 6.461.361,48 lei ce priveau în total 147 de străzi, încălcând legea achiziţiilor publice.

"Prevalându-se de o presupusă situaţie de urgenţă, la nivelul acestei instituţii publice s-a decis externalizarea serviciilor de salubrizare, cu toate că, la nivelul Primăriei exista o secţie specializată de salubritate stradală şi menajeră, la care erau angajate 627 de persoane (începând cu anul 2007). În acest sens, au fost create premise pentru atribuirea acestor servicii unor societăţi comerciale", arată DNA într-un comunicat de presă.

Cele două contracte au fost încheiate pe o perioadă de trei luni cu posibilitate de prelungire prin acte adiţionale, dacă presupusa situaţie de urgenţă invocată de Primăria Sectorului 5, nu ar fi încetat, susţine parchetul.

Legea achiziţiilor publice prevede ca în situaţii de urgenţă, în vedere atribuirii de contracte, procedura de negociere fără publicarea unui anunţ impunea realizarea unei note justificative, prin care alegerea să fie motivată. Astfel, au fost întocmite trei note justificative, "documentaţia privind determinarea valorii estimate a contractului, alegerea criteriului de evaluare, precum şi invitaţiile de participare la procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare", toate aprobate de Marian Vanghelie.

"Expunerea motivelor din notele justificative nu avea însă nicio bază legală, întrucât la momentul respectiv nu exista nicio urgenţă dat fiind faptul că Primăria sectorului 5 avea un serviciu specializat care efectua curăţenia stradală, care funcţiona în acel moment şi care, de altminteri, a continuat să funcţioneze şi după încheierea demersurilor prin care s-a încercat externalizarea serviciilor de curăţenie stradală în Sectorul 5", susţin procurorii anticorupţie.

Ulterior, la data de 12 mai 2008, cu încălcarea dispoziţiilor legale, Marian Vanghelie "a aprobat referatul de necesitate şi dispoziţia prin care s-a constituit comisia de evaluare şi negociere a ofertelor prin procedura de negociere fără publicarea unui anunţ de participare. Membrii acestei comisii, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au întocmit documentaţia ce a stat la baza încheierii celor două contracte", mai arată DNA.

Ca urmare, Primăria Sectorului 5 ar fi fost prejudiciată cu 2.000.194,41 lei, sumă ce constituie şi un folos necuvenit pentru cele două societăţi comerciale, beneficiare ale contractelor de salubritate, susţin procurorii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici