Marica: Avem două paliere de abordare privind Legea salarizării: proteste şi acţiuni în instanţă

Preşedintele "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, vineri, la Sibiu, că alianţa îşi propune să abordeze două variante prin care să îşi arate nemulţumirile faţă de Legea salarizării unitare, pe de-o parte prin acţiuni de protest, iar pe de alta prin acţiuni în instanţă şi la Curtea Constituţională.

42 afișări
Imaginea articolului Marica: Avem două paliere de abordare privind Legea salarizării: proteste şi acţiuni în instanţă

Marica: Avem două paliere de abordare privind Legea salarizării: proteste şi acţiuni în instanţă (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Avem două paliere de abordare, pe de-o parte o abordare strict sindicală, în ceea ce priveşte acţiunile de protest sindicale, prin care să demonstrăm susţinerea şi forţa faptului că lucrurile nu mai pot merge aşa, iar pe de altă parte - în instanţă şi la Curtea Constituţională", a declarat Vasile Marica.

El a spus că la ora actuală Sed Lex este singura organizaţie care a câştigat în instanţă procese pentru diminuarea salariilor cu 25 la sută, dând exemplul colegilor săi din Vâlcea, Călăraşi şi Craiova.

"Mergem în continuare şi la Avocatul Poporului să atacăm dacă vor să-şi asume răspunderea şi pe actuala lege, care ar însemna să continue diminuarea salariilor cu 25 la sută şi să consfinţească diminuarea salariilor, pentru că noi considerăm că e neconstituţional. Avem şi câteva probleme de procedură în lege pe care noi vrem să le atacăm la Curtea Constituţională", a spus Marica.

Întrebat cum comentează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu şi ale reprezentanţilor Guvernului privind creşterile salariale din anul viitor, liderul "Sed Lex" a spus că până acum a auzit "numai tâmpenii din gura ministrului Muncii şi din gura tuturor".

El a spus că, atât timp cât Guvernul doreşte să scoată o lege prin asumare, în care să ia ca bază de calcul luna octombrie, pentru luna următoare, dar să nu aplice legea pentru că grilele nu se aplică decât din 2012, i se pare "o prostie".

"Este clar că nici salariul minim nu vor ţine cont de el, iar creşterea salariului de care vorbesc ei este o mare minciună. Nu este nicio creştere salarială, este vorba că iau nişte drepturi de la nişte oameni, adică al treisprezecelea salariu şi prima de vacanţă, pe care le distribuie la alţi oameni. Cu alte cuvinte, funcţionarii şi tot sistemul bugetar se ajută între ei, luăm de la oamenii care au un salariu un pic mai mare şi dăm la alţii care au salariu mic", a spus el.

Premierul Emil Boc a anunţat la începutul săptămânii că proiectul legii salarizării unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coaliţiei, variante privind Legea salarizării unitare, arătând că salariul minim pe economie ar urma să fie de 670 de lei.

Potrivit surselor citate, în varianta prezentată de Boc se arată că în 2011 vor fi creşteri salariale de până la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.

De asemenea, premierul a susţinut că pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie să se găsească o formă de compensare.

Surse guvernamentale au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul analizează în prezent varianta unei majorări pe medie a salariilor în sectorul bugetar de 15%, aplicabilă de la 1 ianuarie 2011, şi acordarea unui sprijin financiar suplimentar persoanelor cu venituri sub 1.000 lei. În privinţa salariului minim, variantele aflate încă în analiza Guvernului se referă la o valoare cuprinsă între 650 lei şi 690 lei, faţă de nivelul actual de 600 lei. Executivul intenţionează să îşi angajeze răspunderea pentru proiectul legii salarizării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici