Marica: I-am spus lui Boc despre situaţia de la Finanţe şi ne-a răspuns să lăsăm balivernele

Sindicatele funcţionarilor publici i-au prezentat premierului Emil Boc situaţia explozivă de la Finanţe înainte de protestul spontan, iar acesta le-a răspuns că sunt baliverne, a declarat joi liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica.

35 afișări
Imaginea articolului Marica: I-am spus lui Boc despre situaţia de la Finanţe şi ne-a răspuns să lăsăm balivernele

Marica: I-am spus lui Boc despre situaţia de la Finanţe şi ne-a răspuns să lăsăm balivernele (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Am avut discuţii cu instituţia şi chiar cu premierul. I-am spus lui Boc despre situaţia explozivă a salariaţiilor de la Finanţe şi ne-a răspuns să-l lăsăm cu balivernele. Noi pregăteam un protest sindical pentru 18 octombrie", a spus Marica.

Liderul Sed Lex apreciază că sistemul de sporuri şi stimulente aplicate în finanţele publice este unul corect şi că astfel de forme sunt practicate în diferite modalităţi şi în alte state.

Mai mult, Marica a arătat că preşedintele Traian Băsescu pleda când era ministru al Transporturilor pentru acordarea de stimulente la Mnisterul de Finanţe, din sumele colectate.

"Şi preşedintele când era la Ministerul Transporturilor ne spunea că nu se pot da salarii mai mari la Finanţe, pentru că nu sunt bani la buget, ci să se acorde stimulente din ce se colectează", a spus Marica.

Aproximativ 500 de angajaţi protestează în faţa Ministerului Finanţelor Publice şi alţi 200 pe holurile instituţiei.

Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, şi preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, au ajuns la Guvern pentru a avea o nouă discuţie cu premierul Emil Boc despre protestele angajaţilor pentru neplata stimulentelor.

Ultima rundă de discuţii între Gheorghe Ialomiţianu şi liderii sindicali s-a încheiat fără rezultat, în noaptea de miercuri spre joi, după aproximativ patru ore, ministrul afirmând încă o dată că stimulentele trebuie acordate pe criterii de performanţă, celor care reduc evaziunea fiscală.

Aceeaşi idee a fost susţinută de ministru şi joi dimineaţa, el adăugând că în cazul persoanelor care sunt în grevă va fi aplicată legea, iar cei care îşi desfăşoară activităţile în mod legal nu vor fi sancţionaţi.

Ialomiţianu a spus că joi va continua discuţiile cu întreg personalul Ministerului Finanţelor, astfel încât să fie luate măsurile cele mai bune, dar că negocierile vor fi în limitele legii şi că susţine un sistem de salarizare echitabil pentru angajaţi, reafirmând că stimulentele trebuie acordate angajaţilor pe criterii de performanţă.

Miercuri după-amiază, angajaţii mai multor direcţii de finanţe din ţară au declanşat proteste spontane, majoritatea anunţând că le vor relua joi.

Joi dimineaţă au încetat activitatea, pentru a doua zi consecutiv, angajaţii de la direcţiile de finanţe din Cluj, Iaşi, Prahova, Buzău, Timiş, Galaţi şi Neamţ, aceştia protestând în faţa instituţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici