Marica: Ungureanu a negociat cu Băsescu să spună lucruri neadevărate despre mine

Liderul Sed Lex, Vasile Marica, a spus, joi, că Marius Ungureanu ar fi "negociat" cu Traian Băsescu pentru a spune despre el lucruri neadevărate şi că fostul vameş se laudă că a înregistrat discuţia cu preşedintele, sugerând că şi consilierul Sebastian Lăzăroiu este implicat în acţiunile contra sa.

117 afișări
Imaginea articolului Marica: Ungureanu a negociat cu Băsescu să spună lucruri neadevărate despre mine

Marica: Ungureanu a negociat cu Băsescu să spună lucruri neadevărate despre mine (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Vasile Marica a susţinut, în deschiderea declaraţiei de presă susţinute joi, că Marius Ungureanu este "un cunoscut consumator de droguri", care a purtat negocieri la Preşedinţie în aşa fel încât să declare despre el "lucruri neadevărate".

Liderul Sed Lex a spus că Marius Ungureanu "se laudă" că preşedintele a fost înregistrat în timpul discuţiei şi că, din acest motiv, preşedintele "este şantajabil".

"Îl anunţ pe preşedinte că dacă stă cu infractorii la masă nu este preşedintele meu", a declarat Marica.

El a recunoscut că s-a întâlnit cu Marius Ungureanu la restaurantul Golden Blitz, dar nu pentru a lua el şpagă de la acesta, ci pentru că Ungureanu i-a cerut să-l ajute să ajungă şef de vamă şi i-a promis astfel că îi va da mită o limuzină.

El i-a cerut lui Cristian Preda să recunoască faptul că el i-a comuncat preşedintelui că pentru numirile în funcţii se cer bani.

"Tabla de şah de care se vorbeşte (făcută publică de Vasile Lincu de la Pro Lex - n.r.) a fost construită la Cotroceni de Lăzăroiu. Tabla de şah este baronul local şi cel care numeşte în funcţie. Blejnar şi Ialomiţianu nu au forţă împtriva baronului local", a mai spus Marica, care a adăugat că va prezenta un document privind modul în care se fac numirile în funcţii.

El a spus că "în numele cetăţeanului Marica" îi cere demisia preşedintelui şi că se va adresa ambasadelor UE şi a SUA, pentru a-şi proteja familia şi casa.

Fostul vameş Marius Ungureanu a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă organizată de Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", că liderul Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetare "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mită de la angajaţi din vămi pentru a interveni în promovarea şi menţinerea lor în funcţii.

De asemenea, Marius Ungureanu a mai spus că, prin intervenţia lui Vasile Marica, Alin Pilcă a fost promovat şef al Biroului Vamal Constanţa şi director al Direcţiei regionale vamale Constanţa, Marius Făinărea a fost numit şeful Brigăzii de supraveghere vamală Constanţa, Dan Ioan Regman, fost consilier al lui Nini Săpunaru, director al Direcţiei regionale vamale Bucureşti, lider de sindicat autosuspendat din funcţie şi angajat al Sindicatului Unirea, fost consilier al ministrului Finanţelor Publice Sebastian Vlădescu.

Ungureanu i-a mai numit şi pe Marcel Mutescu, vicepreşedinte la nivel naţional al Sindicatului Unirea, promovat din 2005 director la Direcţia proceduri vamale din cadrul ANV, autorizând comisionarii în vamă, firmele de duty-freee şi diferitele operaţiuni vamale, Romeo Zaharia, fost lider la nivelul Direcţiei regionale vamale Bucureşti şi director adjunct la Vama Ploieşti.

Marius Ungureanu a mai susţinut că, în 2005, prin influenţa lui Vasile Marica, Gheorghe Stambelu a fost numit director al Direcţiei resurse umane din Autoritatea Vamală, iar odată cu preluarea atribuţiilor de numire a şefilor şi directorilor de vămi de către ANAF, Stambelu a fost avansat director la Direcţia resurse umane din această instituţie.

Potrivit lui Marius Ungureanu, liderul Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a şantajat toţi directorii Autorităţii Naţionale a Vămilor, indiferent de culoarea politică, pentru că avea oameni în toate punctele vamale şi ştia tot ce se întâmplă acolo.

Fostul vameş Marius Ungureanu, a mai declarat că angajaţii vamali îi dădeau bani lui Vasile Marica pentru menţinerea pe funcţie, pentru promovare, pentru a nu fi daţi afară în cazul restructurărilor.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu publicat luni de "România Liberă", referindu-se la scandalul din vămi, că se teme că "regina se află printre liderii sindicali", însă a precizat că probarea acestui lucru depinde de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte.

Şeful statului a susţinut că în cele şase luni de supraveghere de către SRI "nu s-a depistat nicio legătură directă de transfer de şpagă de la punctele de frontieră către vreun om politic".

Preşedintele a explicat că, atunci când a spus că speră ca operaţiunea să ducă şi spre vârful piramidei politice, s-a referit la numirile în funcţii, fiindcă "la fel cum se ştia despre vameşi şi poliţişti de frontieră că îşi încasau foloase proprii din trecerea frontierei, la fel se spune despre şefii de vamă sau cei numiţi în funcţii că ar trebui să aibă nişte contribuţii".

"Aş face o observaţie, fiindcă am văzut nişte feţe extrem de dubioase care susţin teoria conexiunii directe între vameşi şi partide. Colecta descoperită la punctele de frontieră a fost pusă sub semnul transferului către partid. (...) Eu cred că suntem în faţa unei reacţii de alt tip, pentru că, după cum aţi observat, liderii sindicali au fost cei mai vocali când au vorbit de deturnare, acompaniaţi de trusturile de presă deţinute de Vîntu şi Voiculescu. E ceva putred la mijloc, nu pot pune degetul exact pe rană, dar este clar că ieşirile lor, care încearcă să arate spre zona politică, este un semn că vor să acopere ceva", a mai susţinut Traian Băsescu.

Întrebat despre declaraţia liderului "Pro Lex", Vasile Lincu, cel care a spus că a fost ameninţat cu moartea după ce sindicatul a făcut publică schema şahistă cu pionii care strâng direct banii din mită de la vamă, caii, nebunii şi tura, în persoana directorului Autorităţii Naţionale a Vămilor, regina şi regele care ar controla această caracatiţă a corupţiei, Traian Băsescu a declarat: "Dacă este vorba despre un fost şef de cadre la vamă, s-ar putea să aibă multe pe conştiinţă şi poate ne spune şi altceva despre rege, regină, ture şi pioni. Poate ne spune şi cum făcea selecţia vameşilor. Se spune că ar fi destul de scump un post de vameş, iar liderul sindicatului care ne arată jocul de şah a răspuns ani de zile, poate ne spune ceva şi despre selectarea vameşilor".

Întrebat dacă firele ar duce mai degrabă la liderii sindicali, decât la cei politici, şeful statului a răspuns: "Dacă rămânem în termeni şahişti, mă tem că regina se află printre liderii sindicali, dar probarea acestui lucru depinde foarte mult de cei care sunt arestaţi, dacă vor recunoaşte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici