Marius Petcu, cercetat în libertate pentru luare de mită

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seară, cercetarea în libertate a liderului CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi unui om de afaceri pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.

95 afișări
Imaginea articolului Marius Petcu, cercetat în libertate pentru luare de mită

Marius Petcu, cercetat în libertate pentru luare de mită (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Instanţa a respins propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă pentru 29 de zile a preşedintelui CNSLR-Frăţia, Marius Petcu şi a dispus în cazul acestuia interdicţia de a părăsi ţara, plus o serie de alte obligaţii.

Judecătoarea Anca Alexandrescu, cea care a decis că Petcu poate fi cercetat în libertate, a dispus ca sentinţa în acest dosar să se dea în şedinţă secretă, deşi pronunţările în cauzele privind propuneri de arestare se dau în şedinţă publică, potrivit Codului de procedură penală, sau la condica instanţei.

Procurorul Claudia Roşu, cea care instrumentează acest dosar, a declarat recurs la această decizia, care se va judeca la instanţa supremă.

Liderul sindical a fost reţinut, joi noapte, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru luare de mită, după ce a fost prins în flagrant delict în timp ce primea mită 40.000 de euro de la un om de afaceri.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Contractul are ca obiect executarea obiectivului "Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov", preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, notează procurorii în documentul citat.

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 euro.

"Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare", au precizat procurorii anticorupţie.

Cei 40.000 de euro primiţi de Petcu joi, când a fost prins în flagrant delict reprezentau tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011.

Procurorii anticorupţie au făcut o percheziţie, vineri dimineaţă, la locuinţa lui Marius Petcu, unde au căutat probe în dosarul în care liderul sindical este acuzat de luare de mită.

Avocatul lui Petcu, Alice Drăghici, a declarat, pentru MEDIAFAX, că anchetatorii nu au fost găsite probe sau acte incriminatoare în urma percheziţiei.

Marius Petcu a luat cei 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, el declarând în faţa procurorilor că aceşti bani reprezentau un împrumut pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri în urmă cu două luni, a spus avocatul liderului sindical, Alice Drăghici.

Avocatul a declarat, pentru MEDIAFAX, după reţinerea liderului CNSLR-Frăţia, că flagrantul a avut loc în Snagov, în apropierea locului unde se construia complexul de agrement pentru sindicate. Alice Drăghici a mai spus că anchetatorii susţin că au probe video şi audio, pe care însă nu le-au prezentat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici