Marius Petcu îşi negocia mita, inclusiv moneda în care să-i fie plătită

Liderul CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, negocia mita primită de la omul de afaceri Petre Scrieciu, ei vorbind inclusiv despre moneda în care banii ar fi trebuit să-i fie daţi lui Petcu, susţine Realitatea TV, care citează din referatul procurorilor cu propunerea de arestare a sindicalistului.

132 afișări
Imaginea articolului Marius Petcu îşi negocia mita, inclusiv moneda în care să-i fie plătită

Marius Petcu îşi negocia mita, inclusiv moneda în care să-i fie plătită (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Potrivit documentului citat de Realitatea TV, Marius Petcu "a primit de la omul de afaceri Petre Scrieciu o vilă în Predeal, în valoare de 200.000 de euro", imobil trecut pe numele soţiei sindicalistului, Claudia Petcu.

"Valoarea vilei a fost cu mult diminuată, ea fiind evaluată la doar 50.000 de euro. Din interceptări reiese, însă, că Petcu nu a fost mulţumit de vilă şi i-a cerut omului de afaceri să îi dea bani lichizi. Ei au ajuns să negocieze tranşele de bani chiar în prezenţa fiului liderului sindical", susţine Realitatea TV.

Petre Scrieciu: Am reuşit de am făcut rost de nişte bani...
Marius Petcu: Aşa!
Petre Scrieciu: Şi vă dau acum ceva. I-am schimbat la euro că, că...Patruzeci de mii!
Marius Petcu: Patruzeci de mii totu', da?(...) Tre' să facem o discuţie pe sume.
(...)
Petre Scrieciu: Haideţi, că e relativ simplu aicea! În decembrie eram la zi, aicea, cu hotelul, da?
Marius Petcu: Ăhă!
Petre Scrieciu: La sfârşitu' lu' decembrie eram la zi!
Marius Petcu: Pe decembrie nu mi-ai mai dat!"

O altă discuţie se referă la sume de bani şi la moneda în care aceştia ar fi trebuit lui Petcu.

Petre Scrieciu: Deci, v-am dat patruzeci, mai sunt patruş trei două sute treiş' opt!
Marius Petcu: O şi...Deci, deci tu pe genu' ăsta de, de, de compensare mergi!
Petre Scrieciu: Dacă vreţi vă dau în lei, da' ziceaţi că vreţi euro!
(...)
Petre Scrieciu: Păi, eu, eu nu ştiu..Deci eu nu mai am posibilitatea să... O duc rău, ştiţi, cu banii! Nu pot să mai investesc nimic!
Marius Petcu: Petrică, tu m-ai băgat în chestia aia! Tu crezi că eu aveam chef să-i cumpăr lui Mustaţă?"

La dosar există discuţii interminabile în care Marius Petcu şi omul de afaceri negociază în câte tranşe să fie dată mită. Lidelul CNSLR Frăţia îşi cere "comisioanele", iar Petre Scrieciu vrea alte lucrări de la sindicate, scriu cei de la Realitatea TV.

Petre Scrieciu: Gândiţi-vă că numai situaţia asta de lucrări e de patru miliarde! Care o fac la dumneavoastră! Da?
Marius Petcu: Păi, nu ştiu, eu nu pot să fac cu tine decât angajamente verbale. Deci, tu zici că în aprilie vom reuşi, când noi acum suntem...? Iau în calcul şi compensarea, dar tu trebuie să iei în calcul faptu' că ţi-am făcut nişte...avansuri, ţi-am dat...
Petre Scrieciu: Da, ok, ok!"

Procurorii anticorupţie scriu în referatul citat că au cerut arestarea lui Marius Petcu pentru că acesta, în calitate de lider sindical, "a luat mita din cotizaţiile membrilor de sindicat", "plătiţi din salarii mici", în timp ce public susţinea că le reprezintă interesele, mai arată Realitatea TV.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seară, cercetarea în libertate a liderului CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, prins luând mită 40.000 de euro, o parte din banii ceruţi omului de afaceri Petre Scrieciu pentru ca firma acestuia să execute lucrările la un centru pentru sindicate din Snagov.

Procurorii anticorupţie au declarat recurs la această decizia, care se va judeca la instanţa supremă. Marius Petcu a fost eliberat vineri noapte din arestul Direcţiei de Cercetări Penale.

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmite de procurori, în perioada anilor 2009-2010, Marius Grigore Petcu, în calitate de preşedinte al Federaţiei Sanitas, a primit de la directorul unei societăţi comerciale aproximativ 20.000 de euro lunar, reprezentând circa 20 la sută din valoarea fiecărei situaţii de lucrări decontate, pentru a atribui acestei firme un contract de execuţie lucrări.

Contractul are ca obiect executarea obiectivului "Centrul de educaţie, perfecţionare şi recreere - Snagov", preţul negociat al contractului fiind de 9.234.570 de lei, fără TVA, suplimentat ulterior cu suma de 1.875.915 de lei, fără TVA, potrivit unui comunicat de joi al DNA.

De asemenea, în 1 februarie 2011, Marius Petcu a primit, prin intermediar, un imobil tip vilă situat în staţiunea Predeal în valoare de circa 200.000 euro.

"Scopul primirii acestui imobil a fost acela de a compensa unele tranşe din mită neplătite încă, aferente lunilor următoare, sau de a facilita obţinerea de către aceeaşi firmă a unei lucrări viitoare", mai notează procurorii anticorupţie.

Cei 40.000 de euro primiţi de Petcu joi, când a fost prins în flagrant delict, reprezentau tranşele aferente lunilor ianuarie şi februarie 2011, potrivit DNA.

Marius Petcu a luat cei 40.000 de euro de la Petre Scrieciu, el declarând în faţa procurorilor că aceşti bani reprezentau un împrumut pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri în urmă cu două luni, a spus avocatul liderului sindical, Alice Drăghici.

Avocatul a declarat, pentru MEDIAFAX, după reţinerea liderului CNSLR-Frăţia, că flagrantul a avut loc în Snagov, în apropierea locului unde se construia complexul de agrement pentru sindicate. Alice Drăghici a mai spus că anchetatorii susţin că au probe video şi audio, pe care însă nu le-au prezentat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici