Marius Petcu rămâne în arest. CAB respinge ca neîntemeiată cererea sa de eliberare provizorie

Sindicalistul Marius Petcu rămâne în arest, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, ca neîntemeiată, cererea avocaţilor lui de eliberare provizorie sub control judiciar, decizia putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

76 afișări
Imaginea articolului Marius Petcu rămâne în arest. CAB respinge ca neîntemeiată cererea sa de eliberare provizorie

Marius Petcu rămâne în arest. CAB respinge ca neîntemeiată cererea sa de eliberare provizorie (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a dezbătut, marţi, o cerere de eliberare provizorie sub control judiciar făcută de avocaţii sindicalistului Marius Petcu, pe care a respins-o, după deliberări, ca fiind lipsită de temei juridic.

Procurorul DNA prezent la procesul în care Marius Petcu a cerut eliberarea provizorie sub control judiciar a arătat că lăsarea acestuia în libertate nu este oportună pentru că ancheta este încă la început şi sindicalistul ar putea influenţa persoane din dosar sau ar comite noi fapte.

Procurorul anticorupţie s-a opus admiterii cererii, din mai multe motive, unul dintre acestea fiind că urmărirea penală în cazul lui Marius Petcu este în fază de început, anchetatorii urmând să administreze noi probe în acest caz.

Procurorul a precizat că Petcu este învinuit de "fapte cu caracter continuat, fiind vorba de sume pretinse lunar", acesta fiind încă un indiciu din care reiese că el ar putea comite astfel de fapte în continuare.

"Există posibilitatea ca acesta să ia legătură cu persoane implicate în dosar, precum co-învinuiţi sau martori, prin prisma calităţii sale de persoană publică, cu situaţie materială foarte bună, putând să facă acest lucru chiar şi prin intermediari", a arătat procurorul.

Acesta a adăugat că indiciile şi probele în baza cărora s-a admis arestarea preventivă a liderului sindical le-au reprezentat două interceptări telefonice din 1 martie şi 24 martie, în care Petcu a fost surprins cerând bani. Totodată, procurorul a arătat că DNA se află în posesia declaraţiei unui martor din care ar reieşi foarte clar că Petcu era perfect conştient despre implicarea faptelor pe care le face.

"Ar fi vrut să facă actele în aşa fel încât să nu pară că ia vila pe două milioane de lei vechi, a declarat martorul în faţa organului de urmărire penală, ceea ce denotă că (Marius Petcu, n.r.) era conştient de faptele sale", a arătat procurorul DNA.

În ceea ce priveşte motivarea apărătorilor că Petcu are trei copii în întreţinere, procurorul a arătat că "doi din cei trei copii ai săi sunt majori şi nu necesită întreţinerea acestuia întrucât se presupune că se pot întreţine singuri".

În legătură cu unele documente depuse de avocaţii lui Marius Petcu referitoare la decizii ale unor instanţe privind cazuri similare, procurorul DNA a arătat instanţei că "una este să laşi liberă o persoană care a luat o dată o 100-200 de euro şi alta este să laşi în libertate o persoană care a fost prinsă cerând bani lunar, primind de fiecare dată zeci de mii de euro".

În replică, avocaţii lui Petcu au susţinut că ancheta în cazul clientului lor ar fi aproape de finalizare, în sensul că DNA ar fi audiat "aproape" toţi martorii din dosar, precum şi pe notarul public care este învinuit în cauză.

Aceştia au mai arătat că Marius Petcu este o persoană cu studii superioare, că are trei copii în întreţinere şi că a deţinut o funcţie respectabilă în sistemul sindical din România. Avocaţii au precizat că elementele personale ar permite admiterea cererii de eliberare a lui Petcu şi au depus la instanţă hotărârea Federaţiei Sanitas prin care funcţia de preşedinte deţinută de acesta la organizaţia sindicală a fost preluată de vicepreşedinte.

Apărătorii lui Petcu au depus şi o serie de documente care să contureze practica judiciară privind astfel de cereri, solicitând instanţei lăsarea în libertate sub control judiciar a clientului lor.

În ultimul cuvânt, Marius Petcu a arătat că este de acord cu cele susţinute de avocaţii săi. "Pot să vă asigur că dacă mă veţi lăsa în libertate nu voi fi un inculpat problemă şi voi respecta toate obligaţiile ce mi se vor impune", a spus Petcu în faţa instanţei.

Marius Petcu este arestat preventiv din 31 martie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici