Video Marius Tucă Show. Horaţiu Mălăele: Mi-aş fi dorit să stau în preajma lui Iisus şi măcar câteva ore în preajma lui Eminescu

Mihai Eminescu era un extrovertit şi nicidecum dulce şi romantic, iar cine se va încumeta să facă un film despre el ar trebui să surprindă această imagine, a afirmat Horaţiu Mălăiele, la emisiunea Marius Tucă Show. Reputatul actor mărturiseşte că şi-ar fi dorit să stea în preajma lui Eminescu

3787 afișări

Renumit şi pentru grafică satirică, Horaţiu Mălăele a lansat în luna mai, anul trecut, volumul “HoARTiu Mălăele”, în care artistul îşi face un autoportret prin caricatură, desen, pastel, proză şi poezie.

Un desen din acest volum, intitulat “Insomnie” sau “Eminescu”, redă o uşă şi o lumină care se prelinge pe sub ea, şi nu un portret al poetului. “Mă gândisem să fac un portret Eminescu, dar cum să-l faci pe Eminescu? Nu ştiu, când am fost întrebat de cineva 'în preajma cui ai fi vrut să stai vreodată?' Şi am spus...şi, chiar aşa am gândit atunci şi cred că gândesc şi acum...mi-aş fi dorit să stau în preajma lui Iisus, şi măcar câteva ore în preajma lui Eminescu”, a mărturisit actorul.

Şi dacă ar fi stat preajma lui Eminescu, cum ar fi sunat glasul poetului? “Am făcut paranteza asta pentru că am găsit aici argumentul sonor al vocii lui Eminescu; pe care în principiu, nu-l avem sau nu-l ştim, dar l-am găsit în Carmen Silva. Carmen Silva era preudonimul Elisabetei, prima soţie a lui Carol I. Şi, ea scria despre Eminescu, pe care l-a cunoscut la un ceai, ce frumos....Este prima mărturie a sonorităţii vocii lui Eminescu: 'avea un glas răguşit, duios, ca al turturelelor spre toamnă'. Mi s-a părut foarte frumoasă ideea”, a spus Horaţiu Mălăele.

Întrebat de Marius Tucă dacă s-a gândit sau dacă ar vrea să facă un spectacol despre Eminescu, Horaţiu Mălăele a răspuns cu o sinceritate dezarmantă: “Nu ştiu dacă aş fi în stare. Este un lucru prea pretenţios. Cred că de asta nici nu se prea încumetă mulţi. (…) Ar trebui cineva să se încumete şi să facă… pentru că istoria lui nu e atât de edulcorată. Părerea mea, e subiectivă. Dar şi obiectivă”.

În opinia sa, regizorul care s-ar încumeta să facă un astfel de film ar trebui să îndeplinească trei condiţii: “Ar trebui să fie un regizor bun, zic, dacă ar face un film, cu ştiinţă de carte şi cu o informaţie bună şă vadă cât de extrovertit era Eminescu faţă de imaginea asta puţin dulce, puţin poetică, atât de violent romantică”.

Emisiunea Marius Tucă Show va fi difuzată miercuri, 10 aprilie 2019, de la ora 19:00, pe MEDIAFAX şi Gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici