Marko: Inclusiv Guvernul care este încă în funcţiune trebuie să atace sentinţa privind UMF

Senatorul UDMR Marko Bela a declarat, sâmbătă, că "inclusiv Guvernul care este încă în funcţiune" trebuie să atace sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, care a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern privind UMF, susţinând că instanţa a făcut "un abuz".

679 afișări
Imaginea articolului Marko: Inclusiv Guvernul care este încă în funcţiune trebuie să atace sentinţa privind UMF

Marko Bela (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

Marko Bela a afirmat că este "îngrijorat" de situaţia creată după sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş, care a suspendat aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF).

"Trebuie să vă spun că pe mine mă îngrijorează discursul legat de învăţământul în limba maghiară în acest moment, mă îngrijorează ceea ce se întâmplă în legătură cu UMF Târgu Mureş, fiindcă, aşa cum aţi văzut şi aşa cum am relatat, în acest moment funcţionează foarte multe instituţii de învăţământ de sine stătătoare cu limba de predare maghiară, în România. În plus, în cazul UMF nu se vrea o scindare a universităţii, ci crearea unor structuri de decizie în cadrul acesteia. (...) Eu cred că în primul rând se va cere - şi trebuie să se ceară - strămutarea acestui proces din Târgu Mureş în altă parte şi bineînţeles că trebuie atacată decizia. Vom discuta cu colegii. Inclusiv Guvernul care încă este în funcţiune, inclusiv Guvernul care până la învestirea noului Guvern este în funcţiune, după părerea mea, trebuie să atace această decizie", a spus Marko Bela.

El a apreciat că instanţa a făcut "un abuz" prin sentinţa dată în urmă cu o zi.

Potrivit lui Marko Bela, dacă prevederile Legii învăţământului au fost implementate la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca şi la Universitatea de Arte din Târgu Mureş, nu înţelege de ce acelaşi lucru nu este posibil şi la UMF Târgu Mureş.

"Trebuie să pun de fiecare dată această întrebare. Iar faptul că în acest moment foarte mulţi politicieni contestă dreptul maghiarilor din România de a avea învăţământ în limba maghiară, inclusiv în cadrul Medicinei, şi de a avea dreptul de decizie, mă îngrijorează, înseamnă că există pericolul întoarcerii în timp. Şi după ce în aceste decenii, mai încet sau mai rapid, totuşi am avansat în lărgirea acestor drepturi, iată că există o încercare de a restrânge drepturile de învăţământ în limba maternă. Există o încercare de a întoarce roata istoriei. Iar în privinţa deciziei Curţii de Apel Târgu Mureş, după părerea mea - şi trebuie să vă spun acest lucru - e un abuz. Nu înţeleg cum e cu putinţă să suspenzi aplicarea unei HG când nu există încă o sentinţă, deci am înţeles că se va da o sentinţă cândva, în fond, în decembrie. Dar deja se suspendă aplicarea HG. Trebuie să-mi pun întrebarea: instanţa deja ştie care va fi sentinţa în decembrie Sau, dacă nu, atunci de ce au suspendat aplicarea HG? Fiindcă acest lucru înseamnă că de fapt cu foarte mare uşurinţă s-a decis pierderea unui an universitar, în ceea ce priveşte aplicarea legii învăţământului. În plus, trebuie să-mi pun întrebarea: oare instanţa în România, o anumită instanţă, poate să suspende aplicarea drepturilor constituţionale? Poate să suspende aplicarea drepturilor minorităţilor?", a spus el.

Marko Bela a subliniat că, după părerea lui, "s-a intrat pe o pistă foarte periculoasă" şi le-a solicitat "tuturor politicienilor şi tuturor oamenilor responsabili" să se gândească la ceea ce s-a realizat în legătură cu drepturile minorităţilor şi la ce trebuie să se întâmple în viitor în această privinţă.

"Eu aş solicita tuturor politicienilor şi tuturor oamenilor responsabili să se gândească la ceea ce am realizat în perioada trecută, prin lărgirea drepturilor minorităţilor şi că în continuare atrebuie să mergem mai departe pe calea colaborării interetnice şi nu pe calea generării unor tensiuni în relaţiile dintre români şi maghiari", a spus el.

Marko Bela a apreciat că, dacă primul-ministru desemnat Victor Ponta doreşte într-adevăr respectarea legii, nu va renunţa la HG referitoare la UMF Târgu Mureş.

"Domnia sa a spus că va milita pentru aplicarea legii - ceea ce e clar - şi că vrea 100% legalitate. Trebuie să vă spun că această HG impune legalitatea în cazul UMF Târgu Mureş şi cei care s-au împotrivit aplicării unor dispoziţii ale Legii educaţiei au militat pentru nerespectarea legii. Deci dacă domnul prim-ministru desemnat vrea într-adevăr respectarea legii, atunci va păstra HG, fiindcă aceasta este calea respectării legii", a spus Marko Bela.

Marko Bela a fost prezent, sâmbătă, la Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş, la şedinţa festivă prilejuită de a şaptea ediţie a Olimpiadei Liceelor în care se predă limba maghiară, care se desfăşoară în perioada 4-6 mai. La aceasta participă elevi din 28 de licee cu predare în limba maghiară din Transilvania, din cele peste 60 existente la nivel de ţară.

Aplicarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a fost suspendată, vineri, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare în acest sens formulată de conducerea UMF.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii Curţii de Apel Târgu Mureş, instanţa a admis, vineri, cererea de suspendare a aplicării HG 230 din 27 martie 2012, privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici