Marş al bicicliştilor în Capitală. Răspunsul Primăriei: Evenimentul se desfăşoară fără autorizaţie/ Cât vrea administraţia locală să investească în 2017 în piste speciale

La ora 14.30 a început un marş al bicicliştilor, o acţiune de protest unde participanţii încearcă să atragă atenţia asupra numărului insuficient de piste pentru biciclete şi să promoveze mersul pe bicicletă în detrimentul şofatului, anunţă organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

706 afișări
Imaginea articolului Marş al bicicliştilor în Capitală. Răspunsul Primăriei: Evenimentul se desfăşoară fără autorizaţie/ Cât vrea administraţia locală să investească în 2017 în piste speciale

Marş al bicicliştilor în Capitală/ PMB: Evenimentul se desfăşoară fără autorizaţie (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

Tema marşului din acest an este "Primăria zero - probabil cea mai incompetentă administraţie din lume", informează organizatorii, enumerând mai multe nemulţumiri care stau la baza manifestării.

"Primăria n-a organizat nicio întâlnire de informare a cetăţenilor despre planificarea mobilităţii urbane durabile. Nici nu ar putea, pentru că nu înţelege acest tip de planificare! Numai în primele două luni ale anului 2017 s-au înregistrat 11.000 de maşini în Bucureşti. Primăria Capitalei nu are buget nici pentru construirea a 2000 de parcări în acest an! Totuşi, edilii nu încearcă să înţeleagă soluţiile adoptate în alte oraşe", se arată pe pagina evenimentului.

Organizatorii mai arată că, în Capitală, nu au fost luate măsuri pentru facilitarea circulaţiei persoanelor cu dizabilităţi. "În loc să ofere soluţii pentru ca persoanele cu mobilitate redusă să poată accesa spaţiul public, funcţionarii au şters din document referirile la amploarea dezastrului!", afirmă organizatorii.

Primăria Capitalei anunţă că marşul bicicliştilor este unul neautorizat, pentru că organizatorii nu ar fi solicitat aprobarea instituţiei, ci doar au înştiinţat Comisia de Analiza şi Avizare a Cererilor pentru Desfăşurarea Adunărilor Publice din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, potrivit unui comunicat al instituţiei.

"Deşi organizatorii marşului bicicliştilor susţin că promovează transportul alternativ, un stil de viaţă sănătos şi drepturi pentru cetăţeni, făcând apel la lege, chiar ei sunt cei care o încalcă. În ceea ce priveşte motivele acestui protest, Primăria Municipiului Bucureşti îşi reafirmă angajamentul de a sprijini şi incuraja mersul cu bicicleta în Capitală, nu doar în scop recreativ, ci ca un mod alternativ de transport", se arată în documentul citat.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că "Bucureştiul poate să fie un oraş al biciciletelor, ca marile capitale europene, motiv pentru care am alocat în bugetul pe anul acesta suma de două milioane de euro pentru pistele de biciclete, alte zece milioane de euro au fost alocate de Ministerul Mediului în 2014", potrivit comunicatului Primăriei Generale.

Plecarea în marş s-a făcut de la intrarea Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău, iar destinaţia finală este Parcul Tineretului.

Evenimentul este organizat de Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici