Martor: Investiţiile israeliene făcute în Constanţa au cauzat problemele penale ale lui Radu Mazăre

Directorul unei televiziuni din Constanţa, Sorin Ionescu, a declarat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), că problemele cu legea ale fostului edil Radu Mazăre au la bază investiţiile israeliene făcute în Constanţa, acesta apelând la firme din Israel în detrimentul fondurilor europene.

4221 afișări
Imaginea articolului Martor: Investiţiile israeliene făcute în Constanţa au cauzat problemele penale ale lui Radu Mazăre

Martor: Investiţiile israeliene făcute în Constanţa au cauzat problemele penale ale lui Radu Mazăre

"Am considerat că problemele penale ale lui Radu Mazăre se datorează faptului că investiţiile făcute în Constanţa sunt preponderent israeliene. Este o apreciere a mea, subiectivă, în sensul că nu s-a apelat la fonduri UE, ci la firme israeliene", a declarat Sorin Ionescu în sala de judecată.

Un alt martor audiat vineri, Ioan Michael Hagi, un fost angajat al firmei Shapir, cea care s-a ocupat de construcţia campusului social "Henri Coandă" din Constanţa, a declarat că decizia ca firma să participe la licitaţie a fost luată de firma-mamă din Israel, Shapir 1991.

TITLURILE ZILEI

"Acest proiect, campusul social, era cu finanţare de la firma din Israel. Finanţarea de 70% era asigurată de Shapir din Israel, iar din România se primea 30%, cu plata directă", a afirmat martorul.

Radu Mazăre a fost trmis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de "luare de mită şi fals în declaraţii (trei infracţiuni)", potrivit unui comunicat al instituţiei. Procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe fratele acestuia, senatorul PSD Alexandru Mazăre, "cu privire la săvârşirea unei infracţiunilor de complicitate la luare de mită; fals în declaraţii (trei infracţiuni)", se mai spune în comunicat. În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată şi omul de afaceri Avraham Morgestern, pentru dare de mită.

Potrivit anchetatorilor, "Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat, la începutul anului 2011, programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al mun. Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată".

Astfel, în cursul anului 2011, "omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)", informează DNA.

Potrivit procurorilor "din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său Mazăre Alexandru, ambele fiind deschise la o bancă din Israel".

"Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate. În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham)", susţin procurorii.

Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obţinute în cadrul activităţii de cooperare judiciară în materie penală cu autorităţile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein şi Austria.

Următorul termen în acest dosar este programat la data de 22 mai, când vor fi audiaţi alţi patru martori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici