Mărturii cutremurătoare din seara incendiului de la Colectiv. Cum le-a condus destinul către ieşire pe două fete. Povestea lor în faţa judecătorilor

Două supravieţuitoare ale tragediei din clubul Colectiv au relatat în faţa instanţei de la Tribunalul Bucureşti, la termenul de joi, cum au scăpat nevătămate din incendiul în care peste 60 de oameni au murit, iar alte câteva sute de persoane au fost rănite în data de 31 octombrie 2015.

3342 afișări
Imaginea articolului Mărturii cutremurătoare din seara incendiului de la Colectiv. Cum le-a condus destinul către ieşire pe două fete. Povestea lor în faţa judecătorilor

Mărturii cutremurătoare din seara incendiului de la Colectiv. Cum le-a condus destinul către ieşire pe două fete. Povestea lor în faţa judecătorilor

Andrea Bokor a declarat în faţa instanţei că i se făcuse rău cu câteva minute înainte să izbucnească flăcările şi a ieşit din club pentru a lua o gură de aer; chiar atunci clubul s-a umplut de fum şi flăcări, iar cei din interior s-au înghesuit către ieşire.

„În seara respectivă am fost în club pentru a asista alături de prieteni la un concert. (...) Erau foarte multe persoane (n.r. - în clubul Colectiv), de ordinul sutelor. De la bar până la mese, lumea era foarte înghesuită, ca sardelele. Lumea asculta concertul de la intrare. La un moment dat simţeam că mi se face rău şi i-am cerut prietenului meu să mă ducă afară. Stând afară, la un moment dat am observat că lumea ieşea, iar în primele secunde am crezut că e o pauză. După câteva secunde am văzut că era fum şi panică. Flăcările s-au dus foarte repede, era doar fum. Apoi am văzut o grămadă de oameni, unii peste alţii: se blocaseră, erau acoperiţi cu fum. (...) Din momentul în care mi s-a făcut rău până în momentul în care am ieşit a durat 20-30 de secunde”, a relatat Andrea Bokor.

Un alt martor, Ana Maria Adam, a declarat în faţa instanţei că şi-a dat seama că e ceva în neregulă atunci când a văzut artificiile, moment în care a decis să părăsească clubul.

„Era destul de multă lume, cred că erau 100 de oameni, nu pot să apreciez. Pe lângă stâlpi erau un fel de chestii, puteai să pui scrumiera, băutura, un fel de măsuţe. La bar era chiar gol, părea mult mai liber. (...) (n.r. - În timpul concertului) m-am speriat, am zis: <what the fuck, artificii?!> M-am tras mai în spate, am simţit că ceva nu e în regulă: am simţit nevoia să merg la toaletă şi să merg să fumez o ţigară afară. Când am ieşit de la toaletă - care era lângă bar - am văzut flăcări pe tavan. Nu mai ţin minte dacă era fum, dar am văzut o vâlvătaie, aşa, care venea spre mine. Unii nu s-au panicat, cred că aşteptau să vină cineva cu extinctorul. Eu am ieşit (...) profitând de faptul că era spaţiu liber pe lângă bar. La ieşire era înghesuială deja şi am fost ajutată de o prietenă. Lumea făcea presiune să iasă, uşa era strâmtă. (...) Am zis (n.r. - în declaraţia de la urmărirea penală) că focul pe tavan înainta bizar de repede. Când am zis bizar mă refeream la faptul că avea o viteză neaşteptată, dar nu ştiu care era în mod normal viteza de propagare, nu e domeniul meu”, a relatat martora.

Primii 25 de martori au fost citaţi, vinerea trecută, la Tribunalul Bucureşti pentru a da declaraţii în dosarul „Colectiv”, cauză în care sunt judecaţi patronii clubului, pompierii, dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Noul judecător desemnat în acest dosar, Mihai Bălănescu, a hotărât să nu reia procesul de la zero şi a stabilt ca primii martori să fie chemaţi. Cercetările de la Parchetul General au fost încheiate în data de 28 aprilie 2016, când s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor. La dosarul trimis de Parchet, vorbim de opt inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL).

Acuzaţiile puse în sarcina lor sunt grave: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

Timp de trei ani, dosarul a parcurs paşi puţini şi greoi: iniţial s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde vreme de câteva termene bune s-a discutat strict pe competenţa instanţei.

În final, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

Potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar. În urma incendiului au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie. De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici