Maşină specială pentru intervenţii la incendii în locuri înguste, luată din "2 la sută" pentru SMURD

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti are, de marţi, o maşină specială de intervenţie, cu echipament de prim ajutor şi descarcerare, pentru intervenţii la incendii în spaţii înguste, achiziţionată din sume constituind 2 la sută din impozitul pe venit direcţionate către SMURD.

477 afișări
Imaginea articolului Maşină specială pentru intervenţii la incendii în locuri înguste, luată din "2 la sută" pentru SMURD

Maşină specială pentru intervenţii la incendii în locuri înguste, luată din "2 la sută" pentru SMURD (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Această autospecială este o concepţie proprie şi are caractrer de noutate în Capitală, cu ea putând interveni în incendii în spaţiile înguste dintre blocuri, pe străzile mici", a declarat cu ocazia inaugurării autospecialei, inspectorul-şef al ISU Bucureşti, Stelian Duduş.

El a spus că această autospecială are un bazin cu o capacitate de 200 de litri de apă care poate fi rulată cu ajutorul unei motopompe de ultra înaltă presiune şi este, de asemenea, dotată cu echipament de prim ajutor, respectiv aspirator de secreţii, guler cervical, atele, defibrilator semiautomat, imobilizator spinal, butelie de oxigen, rucsac medical de urgenţă, balon resuscitare şi mască de oxigen. De asemenea autospeciala are şi echipament de descarcerare, a explicat Duduş.

El a precizat că această autospecială este un prototip şi a fost achiziţionată prin "2 la sută" pentru SMURD.

La rândul lui, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a explicat că această autospecială pentru intervenţie şi comandă cu echipament de descarcerare şi prim ajutor reprezintă "o donaţie din partea populaţiei care a dirijat 2 la sută din impozitul pe venit către Fundaţia pentru SMURD".

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Cătălin Chiper a declarat că autospeciala de intervenţie achiziţionată prin "2 la sută" pentru SMURD este dovada unei bune colaborări între Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii.

"ISU şi SMURD au lansat acest prototip, sperăm că va da rezultate scontate mai ales în condiţiile unei capitale foarte aglomerate, a spaţiilor înguste dintre blocuri unde nu pot intra autospeciale mari. Este o donaţie a societăţii civile pentru asistenţa medicală de urgenţă", a spus Chiper.

Valoarea acestui prototip este de aproximativ 60.000 de euro fără TVA, bani în care sunt incluşi toate dotările, a precizat Arafat.

"Tot din «2 la sută» pentru SMURD a fost achiziţionat şi un avion care va fi pus în funcţiune în curând. Era nevoie de o astfel de maşină rapidă pentru incendii mai ales în zonele în care accesul maşinilor mari se face cu dificultate", a mai spus Raed Arafat.

El a amintit că, în 2012, tot din acest fond de 2 la sută pentru SMURD, au fost achiziţionate două motociclete pentru ISU Bucureşti, care au fost prezente la aproape 200 de intervenţii.

Unul dintre conducătorii motocicletei de intervenţie urbană, căpitanul Iancu Cizmărescu, paramedic ISU, a spus că, în ultimele zile, a avut mai multe solicitări pentru intervenţii de prim ajutor în spaţii publice, ultima dintre acestea fiind luni la Universitate unde o persoană a suferit un traumatism cranio-cerebral hemoragic.

"Este un proiect bun pentru că motocicleta intervine rapid în orice zonă aglomerată", a mai spus Cizmărescu.

Până în prezent ISU Bucureşti a beneficiat cu spirijinul Fundaţiei pentru SMURD de două mnotociclete de intervenţie urbană, o autospecială pentru suport logistic, o autospecială a medicului de urgenţă, 21 de camere video pentru implementarea sistemului pentru telemedicină, materiale didactice pentru formarea pompierilor paramedici în cadrul centrelor de formare şi pregătire în descarcerare şi asistenţă medicală de urgenţă, ultima achiziţie fiind autospeciala pentru intervenţie şi comandă cu echipament de descarcerare şi prim-ajutor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici