Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii în Bucureşti, unde şcolile au intrat în scenariul roşu

  • În Cluj, masca de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile publice începând cu 22 octombrie
  • Ploieştiul se pregăteşte de intrarea şcolilor în scenariul roşu, după ce rata de infectare a ajuns la 2,49 cazuri la mia de locuitori
  • La Craiova, şcolile şi grădiniţele se închid în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie
  • De marţi, în Capitală a intrat în vigoare un set de măsuri, printre care se numără şi purtarea măştii în spaţiile publice
15494 afișări
Imaginea articolului Măsuri anti COVID-19 în România: Purtarea măştii devine obligatorie în spaţiile publice din Cluj. E prima zi de restricţii în Bucureşti, unde şcolile au intrat în scenariul roşu

FOTO: Profimedia

Restricţii în CLUJ - Rata de infectare, peste 3 la mia de locuitori

Clujul a depăşit marţi seară rata incidenţei de trei cazuri la mia de locuitori, iar masca de protecţie devine obligatorie şi în spaţiile publice din 22 octombrie de la ora 12 noaptea.

La finalul şedinţei de astăzi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Mircea Abrudean a anunţat că:

  • spectacolele şi concertele vor fi interzise
  • sălile de cinema se vor închide
  • nu este permisă activitatea în cluburi sau discoteci
  • operatorii de jocuri de noroc nu îşi vor mai putea desfăşura activitatea
  • se suspendă activitatea restaurantelor şi cafenelelor la interior
  • şcolile şi grădiniţele din Cluj-Napoca şi Floreşti vor trece la scenariul trei. Doar creşele şi programele aftershcool vor funcţiona în continuare.

Joi dimineaţă populaţia din Cluj va primi un mesaj RoAlert prin care li se va aminti că măsurile au intrat în vigoare.

Clujul are cele mai multe cazuri de COVID, după Bucureşti, iar asta pentru că aici se testează mai mult decât în alte judeţe.

PLOIEŞTI se pregăteşte de intrarea şcolilor în scenariul roşu

Ploieştiul se pregăteşte de intrarea şcolilor în scenariul roşu, după ce rata de infectare a ajuns la 2,49 cazuri la mia de locuitori.

Prefectul judeţului Prahova, Cristian Ionescu, cere localnicilor o mai mare atenţie în privinţa respectării măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. De asemenea, solicită din partea autorităţilor locale şi agenţilor economici o mai mare implicare pentru gestionarea şi combaterea creşterii numărului de noi infectări.

Cristian Ionescu recomandă:

  • purtarea măştii de protecţie, inclusiv în spaţiile publice deschise
  • păstrarea distanţei fizice
  • evitarea deplasărilor care nu reprezintă o urgenţă
  • dezinfectarea periodică a mâinilor şi a spaţiilor comune
  • izolarea şi anunţarea cadrelor medicale în cazul apariţiei simptomelor asociate SARS-CoV-2

„De asemenea, pentru evitarea aglomerării transportului public de persoane, dar şi pentru evitarea contactului cu potenţiali factori de infectare, domnul prefect Cristian Ionescu le solicită operatorilor economici publici sau privaţi să analizeze şi să recurgă, acolo unde există posibilitatea, la desfăşurarea activităţii în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde acest lucru nu este aplicabil, să reorganizeze/decaleze programul de lucru al personalului”, transmite Prefectura Prahova.

Având în vedere că e probabil ca rata de infectare să depăşească 3 la mia de locuitori, în Ploieşti, prefectul cere consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ să se constituie în regim de urgenţă, să analizeze şi să identifice toate soluţiile pentru spalicarea scenariului roşu, imediat ce acest lucru se va impune.

„Totodată, soluţiile identificate să fie comunicate de îndată atât Inspectoratului Judeţean Şcolar Prahova, cât şi părinţilor”, adaugă sursa citată.

În judeţul Prahova, rata de incidenţă a atins marţi 1,79 la mia de locuitori.

Noi măsuri în BUCUREŞTI

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori, a crescut în Capitală, ajungând luni la 3,19. În consecinţă, Comitetul Municipal Bucureşti a luat următoarele decizii:

  • Şcolile şi grădiniţele se închid de marţi / Activitatea în creşe şi after-school-uri este permisă
  • Masca este obligatorie în toate spaţiile publice, inclusiv pentru copiii care au vârsta de 5 ani
  • Evenimentele în spaţii închise sunt interzise
  • Cinematografele şi sălile de spectacol vor fi închise începând cu 20 octombrie

„Menţionăm că activitatea desfăşurată în creşe, after-school-uri este permisă în continuare conform Ordinului comun al Ministrului Educaţiei şi Cercetării, al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale”, a precizat luni seara Prefectura Capitalei într-un comunicat remis presei.

De asemenea, Prefectura Capitalei anunţă că desfăşurarea activităţilor în învăţământul superior va fi reglementată de senatul fiecărei universităţi, acestea având autonomie universitară.

Toată măsurile au intrat în vigoare marţi, 20 octombrie, ora 00:00. 

De altfel, nici situaţia spitalelor nu arată încurajator. Corpul de Control al premierului a găsit deficienţe grave la Spitalul Universitar de Urgenţă, iar Spitalul Colentina va tratata din nou exclusiv pacienţi cu SARS-CoV-2. Pacienţii non-COVID vor fi externaţi sau transferaţi la alte spitale.

CRAIOVA a depăşit rata de infectare de 3 la mia de locuitori

La Craiova, şcolile şi grădiniţele se închid în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie.

Nu mai e niciun loc liber nici în spitalele Covid-19 din Craiova, unde rata de infectare a trecut de 3 cazuri la o mie de locuitori.

COVID-19 în RÂMNICU VÂLCEA: Rata incidenţei cumulate ajunge la 4,69

Potrivit unui comunicat trimis marţi de Prefectura Vâlcea, rata de incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori în 14 localităţi din judeţ:

  • Titeşti - 5.53
  • Râmnicu Vâlcea - 4.69
  • Băile Govora - 4.06
  • Pietrari - 3.73
  • Buneşti - 3.62
  • Vlădeşti - 3.60
  • Călimăneşti - 3.53
  • Dăeşti - 3.49
  • Bujoreni - 3.34
  • Stoeneşti - 3.27
  • Milcoiu - 3.22
  • Băile Olăneşti - 3.15
  • Olanu - 3.10
  • Şirineasa - 3.09

În aceste localităţi sunt interzise: funcţionarea cinematografelor şi instituţiilor de spectacole, organizarea de evenimente private, activitatea cu publicul în cazul restaurantelor, cafenelelor din interiorul clădirilor şi activitatea operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc.

„Membrii CJSU Vâlcea au hotărât să menţină obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile publice deschise din tot judeţul de către persoanele adulte şi copiii de peste 5 ani”, se arată în comunicat.

Potrivit hotărârii adoptate de CJSU, toate unităţile şcolare din localităţile cu incidenţă mai mare sau egală cu 3/1000 de locuitori, vor trece în scenariul roşu, care presupune efectuarea cursurilor exclusiv online. „În total, din cele 408 unităţi de învăţământ din judeţul Vâlcea, 140 vor funcţiona pe scenariul galben şi 113 vor funcţiona pe scenariul roşu, pe lângă şcolile din localităţile cu incidenţă de peste 3/1000 de locuitori fiind şi opt unităţi şcolare care au confirmate cazuri de îmbolnăvire fie în rândul elevilor, fie în rândul cadrelor didactice şi care din motive de siguranţă sanitară au solicitat trecerea la cursurile exclusiv online”, au mai transmis reprezentanţii Prefecturii.

„Cifrelele sunt îngrijoratoare, dar la noi nu mai este vorba doar de cifre. Adevărata oglindă a situaţiei în care ne aflăm nu o găsim în rapoartele DSP, ci în spitalele din judeţ. Înţelegem că virusul nu pleacă nicăieri, că mai devreme sau mai târziu majoritatea vom trece prin aceasta viroză, că economia trebuie susţinută, că viaţa trebuie să meargă înainte. Cu toate acestea, în momentul în care numărul de îmbolnaviri este atât de mare, iar rata de răspândire este atât de ridicată încât cazurile severe îşi găsesc cu greu un loc la ATI, trebuie să tragem un semnal de alarmă. Este nedrept faţă de cei care se luptă pentru o gură de oxigen, să refuzăm purtarea măştii”, a declarat prefectul Sebastian Fârtat.

TIMIŞOARA - Haos în spitale

haos şi la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, unde pacienţii în stare gravă sunt mutaţi dintr-o parte în alta. Tirul de ATI a devenit inutilizabil odată cu răcirea vremii. Instalaţia de încălzire nu a făcut faţă, iar cei 12 bolnavi au fost ţinuţi în frig, o noapte. Aceştia au fost mutaţi ulterior în spital, unde se aflau şi bolnavi non-Covid, care au fost mutaţi, la rândul lor, pe alte secţii.

Masca devine obligatorie în SFÂNTU-GHEORGHE

Potrivit deciziei adoptate luni de CJSU Covasna, masca este obligatorie în municipiul Sfântu Gheorghe şi în localităţile Arcuş, Bodoc, Malnaş, Valea Mare şi Angheluş, unde rata incidenţei cumulate a cazurilor de Covid-19 a depăşit 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

De asemenea, toate unităţile de învăţământ din Sfântu Gheorghe, Arcuş, Bodoc, Malnaş, Valea Mare şi Angheluş, Mereni, Poian trec în scenariul 3, cu desfăşurarea activităţilor exclusiv online, pentru următoarele 14 zile.

CJSU a decis interzicerea organizării de evenimente private atât în spaţii închise, cât şi deschise.

Totodată, sunt sistate activităţile restaurantelor şi cafenelelor care funcţionează în interiorul clădirilor din Sfântu Gheorghe, Arcuş, Bodoc, Malnaş, Valea Mare şi Angheluş. CJSU a mai hotărât închiderea sălilor de jocuri, a cinematografelor şi a instituţiilor de spectacole.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici