Măsuri de precauţie pentru eventuale cazuri de Ebola. Cum arată salonul pregătit pentru tratarea posibililor pacienţi - FOTO

Autorităţile române au luat măsuri de precauţie pentru eventualitatea apariţiei unor cazuri de Ebola pe teritoriul ţării. Un etaj al Institutului "Matei Balş" din Capitală a fost amenajat pentru eventuale cazuri acesta având o capacitate de 15 paturi, laborator propriu şi fiind izolat, pentru a nu afecta circuitul institutului, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Măsuri de precauţie pentru eventuale cazuri de Ebola. Cum arată salonul pregătit pentru tratarea posibililor pacienţi (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Sănătăţii a precizat că România este pregătită pentru gestionarea unor eventuale cazuri de Ebola, fiind constituit un Comitet naţional de coordonare, format din ministerele Sănătăţii, Afacerilor Interne, Apărării Naţionale, Afacerilor Externe şi Transporturilor.

Bănicioiu a spus că acest comitet are atribuţii din momentul în care apare o suspiciune, trebuind să coordoneze monitorizarea şi izolarea pacientului confirmat.

"Se ocupă cu toate aceste chestiuni: proceduri, instruire de personal şi izolare. Este funcţional în acest moment. Echipamentele există şi aţi văzut că sunt deja, în spitalele desemnate, cum este «Matei Balş» pentru Bucureşti, camerele de izolare, care sunt deja cu presiune negativă, cum este recomandarea OMS. Este un întreg etaj amenajat la Balş, cu circuit separat, fără a afecta circuitul institutului. Laboratorul este separat tocmai pentru a nu putea interacţiona cu cele din institut, deci lucrurile sunt organizate. Întregul etaj este izolat. Transportul se face cu ambulanţe speciale. Sunt toate lucrurile puse la punct", a spus miercuri demnitarul.

El a mai precizat că în fiecare zi sunt efectuate exerciţii de instruire a personalului privind echiparea şi dezechiparea, astfel încât să fie prevenite cazurile de îmbolnăvire în rândul cadrelor medicale.

Nicolae Bănicioiu a menţionat şi un spital modular, care ar trebui să aibă o capacitate de 20 de paturi. "Spitalul modular este al Ministerului Apărării. În momentul de faţă, se fac ultimele amenajări", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Persoanele care vin în România din zonele africane afectate de Ebola sunt luate în evidenţă de autorităţi la intrarea în ţară, iar direcţiile de sănătate publică le monitorizează starea de sănătate timp de până la 21 de zile, a declarat, marţi, tot ministrul Nicolae Bănicioiu.

El a precizat că fiecare călător care ajunge în România din Africa este luat în evidenţă de autorităţi când intră în ţară, pentru a i se evalua starea de sănătate.

"Li se verifică temperatura şi sunt monitorizaţi 21 de zile. (...) Toţi cei care au intrat în România până acum (veniţi din Africa - n.r.) sunt monitorizaţi de DPS, starea de sănătate fiindu-le evaluată la fiecare două zile", a spus Nicolae Bănicioiu.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, aproape 20 de persoane venite din Africa sunt, în prezent, sub monitorizare.

Febra hemoragică Ebola a provocat moartea a 4.555 de persoane din 9.216 cazuri înregistrate în şapte ţări (Liberia, Sierra Leone, Guineea, Nigeria, Senegal, Spania şi Statele Unite), potrivit ultimului bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

OMS a decis să divizeze în două ţările afectate de epidemie.

Un prim grup este alcătuit din cele mai afectate trei ţări (Liberia, Sierrra Leone şi Guineea), în timp ce din cel de al doilea grup fac parte Nigeria, Senegal, Statele Unite şi Spania.

Liberia este ţara cea mai afectată de epidemie, cu 4.262 de cazuri şi 2.484 de decese înregistrate până la 13 octombrie.

La 14 octombrie, existau 3.410 cazuri şi 1.200 de morţi înregistraţi în Sierra Leone şi 862 de morţi din 1.519 cazuri în Guineea, ţara de unde s-a propagat epidemia.

Acest nou bilanţ este publicat în timp ce Senegalul nu mai este considerat, de vineri, ca fiind afectat de epidemia de Ebola.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 5 comentarii
Taguri:
EBOLA ,
BALŞ ,
BĂNICIOIU
COMENTARII
  • gab 20 oct 2014

    Ma bucur ca pt o boala inca neajunsa in Romania ne dam peste cap si pt boli care mor zilnic zeci de romani (rotavirus etc) ne doare undeva!

  • oltean-sunt spre ele 18 oct 2014

    @ANTIDOT-bravo..l/le/ai gasit!Felicitari!Meriti premiul,,nobil"si sa fii trecut si in sfoiagul(era un ziar).Esti tare,ma,cum te cheama?Mucea,nu..sau poate flocea,e mai anato/patol.Si de unde esti,la mintea ta,pari din Trebuci..Daca ai fi atins de e bola,ai su ge pu la sa te lecuiesti?Sau tu ai…

  • mache 18 oct 2014

    nea antidot, bea tu niste apa sarata si balaceste-te in baie dupa ce ai pus un kil de sare.

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Anuntul care aruncă în aer alegerile din Bucureşti. „Da, este adevărat, dar nu e o infracţiune”