Măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului: zonă de carantină într-un spital de la marginea oraşului Iaşi şi roboţi de dezinfecţie în aeroport

  • La sedinţa de la Primărie s-a decis înfiinţarea unui punct de carantină, realizat din module.
  • Opt module de carantină puse la dispoziţie de primărie şi roboţi de dezinfectare pentru sălile de aşteptare din aeroport.
  • O opţiune ar putea fi inclusiv întreruperea stagiilor de practică ale studenţilor de la Medicină.
2289 afișări
Imaginea articolului Măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului: zonă de carantină într-un spital de la marginea oraşului Iaşi şi roboţi de dezinfecţie în aeroport

Măsuri pentru prevenirea răspândirii coronavirusului: zonă de carantină într-un spital de la marginea oraşului Iaşi şi roboţi de dezinfecţie în aeroport

Opt module de carantină puse la dispoziţie de primărie şi roboţi de dezinfectare pentru sălile de aşteptare din aeroport, cumpăraţi de Consiliul Judeţean sunt între măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului luate de autorităţile din Iaşi. Studenţii la medicină ar putea întrerupe practica.

La şedinţa de la Consiliul Judeţean Iaşi s-au discutat măsurile ce vor fi luate în spitale pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. O opţiune ar putea fi inclusiv întreruperea stagiilor de practică ale studenţilor de la Medicină.

„Am discutat cu toţi managerii pentru a avea un circuit la spitale, pentru a creşte cantităţile de dezinfectant. Totodată din cele 6 spitale, 5 sunt regionale şi vin pacienţi din toată Moldova şi trebuie să avem foarte multă grijă. Vom suplimenta aparatele de dezinfecţie la toate spitalele. Am găsit o locaţie în caz de epidemie la Clunet ( n.r. secţie externă a Spitalului de Pneumoftiziologie ), unde sunt 45 de locuri. Totodată fiecare spital va avea teste rapide pentru a depista virusul şi vom înainta şi către UMF o solicitare să întrerupă stagiile de practică ale studenţilor şi stagiarilor. Începând de astăzi (luni - n.r.) încep stagiile de practică ale studenţilor şi sunt foarte mulţi studenţi străini, 4 mii, 5 mii care vin din diferite zone. Noi trebuie să suflăm şi în apă rece", a declarat presei Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Despre propunerea ca stagiile studenţilor să fie întrerupte, directorul DSP a declarat că solicitarea a venit din partea managerilor de spitale.

„Trebuie să discut şi cu compartimentul de epidemiologie să vedem care este situaţia epidemiologică, dacă se susţine introducerea carantinei în unităţile sanitare şi dacă se impune suspendarea cursurilor", a declarat Lucian Indrei, directorul DSP Iaşi.

O altă măsură discutată a fost achiziţionarea de roboţi de dezinfectare pentru sălile de aşteptare de la Aeroport.

„La Neurochirurgie avem roboţi de dezinfecţie şi vom mai achiziţiona încă doi roboţi de dezinfecţie. Totodată, am recomandat şi la Aeroport să fie roboţi de dezinfecţie cu ultraviolete care să distrugă microbii. Noi vom asigura financiar. Vom apela la furnizor să ne dea 5 roboţi, 10 roboţi până ce se fac toate procedurile pentru achiziţie", a explicat Maricel Popa.

La sedinţa de la Primărie s-a decis înfiinţarea unui punct de carantină, realizat din module.

„S-a decis înfiinţarea unui punct de carantină, care trebuie să nu fie în nicio aglomeraţie urbană de populaţie, nu va fi nici la scări de bloc, nici în şcoli, nici în spitale, nici în alte unităţi publice, îl vom organiza în modulele noastre pe care le-am construit special pentru situaţii de urgenţă, asigurându-le ceea ce este necesar. Avem 8 module, le vom amplasa în funcţie de solicitările DSP. Noi am spus că eventual pot fi amplasate în zona Aeroportului, în zona Ciric, unde avem şi suprafeţele de teren", a declarat, la rândul său, Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Spitalul de Boli Infecţioase este unitatea medicală în care vor fi trataţi cei care sunt suspectaţi de infecţia cu coronavirus.

„Cei care vin din zona nord a Italiei merg acasă unde sunt supravegheaţi de medicii de familie şi de inspectorii DSP, iar cei care sunt simptomatici vin la Spitalul de Boli Infecţioase. La Spitalul de Boli Infecţioase am avut până în urmă cu 48 de ore o rezervă, în urmă cu 24 de ore 2 rezerve, iar în momentul de faţă 14 rezerve, toate cu grup sanitar propriu, cu intrări şi circuite separate care respectă normele epidemiologice. Am tot ceea ce înseamnă materiale de protecţie, paturile de la Terapie Inenstivă sunt de asemenea pregătite în acest sens", a declarat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici