Mazăre: Cineva sus-pus se ocupă cu importul etnobotanicelor, Guvernul n-are interes să le interzică

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, susţine că Guvernul nu are interesul să desfiinţeze magazinele etnobotanice deoarece o persoană "sus-pusă" s-ar ocupa de importul acestor substanţe, edilul constănţean refuzând însă să prezinte un nume în acest sens.

55 afișări
Imaginea articolului Mazăre: Cineva sus-pus se ocupă cu importul etnobotanicelor, Guvernul n-are interes să le interzică

Mazăre: Cineva sus-pus se ocupă cu importul etnobotanicelor, Guvernul n-are interes să le interzică (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

"Cineva, de undeva sus-pus, se ocupă cu importul acestor etnobotanice. Păi cum intră ele în ţară? Cineva sus-pus care susţinea drogurile, cineva din zona aia, hai să vedem, cu apă-apă, foc-foc, cine era pentru droguri? Cum intră substanţele astea în România? Când îi aud şi pe Băsescu şi pe ăştia de la Guvern că am izolat Spaţiul Schengen. Păi dacă nouă ne intră droguri în România, cine trebuie să verifice la vamă? Mazăre? Şi veniţi şi mă întrebaţi pe mine de magazin. Cum intră substanţele dacă sunt nelegale?", a declarat, vineri, Radu Mazăre într-o conferinţă de presă, citat de corespondentul MEDIAFAX.

El a menţionat că Guvernul poate lua decizia interzicerii produselor respective, dar că nu are interes să o facă.

"Dacă se vrea să se termine cu această porcărie a etnobotanicelor, se dă de către Guvern, cel care interzice vânzarea anumitor produse, specificate în anumite anexe ale unei Hotărâri de Guvern. Asta este o poveste care se derulează, se importă, se vinde sub oblăduirea celor de la Guvern. Să fie clară treaba. De ce nu pot să vând marihuana într-un magazin? Pentru că este o substanţă interzisă. De ce nu pot să vând cocaină într-un magazin? Pentru că este o substanţă interzisă", a mai spus primarul municipiului Constanţa.

El a explicat că nu poate desfiinţa aceste magazine etnobotanice deoarece nu sunt autorizate de către primărie şi, prin urmare, nici activitatea lor nu poate fi oprită de către această instituţie. Totuşi, ca să nu existe suspiciuni că i-ar favoriza pe aceşti vânzători de produse etnobotanice, Mazăre a spus că va da o hotărâre de Consiliu Local pentru interzicerea acestor magazine chiar dacă ştie că decizia nu va putea fi pusă în aplicare.

"Eu dau ce hotărâre vreţi, că nu am niciun fel de problemă. Ca să nu trăiţi cu impresia că aş proteja sau nu aş proteja. Uite, o dăm. Chiar vă promit că dăm hotărâre de consiliu în următoarea şedinţă", a mai spus Radu Mazăre.

În 10 februarie 2010, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise, iar unele autorităţi locale au decis interzicerea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici