Mazăre: De la milionarii din port, care au legături cu Securitatea, mi se trag dosarele penale - AUDIO

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a declarat marţi că dosarele penale care îl vizează i se trag de la marii operatori din port, "milionarii" care plătesc foarte puţin pe terenuri şi care aproape toţi "au legături cu fosta sau actuala securitate".

2058 afișări
Imaginea articolului Mazăre: De la milionarii din port, care au legături cu Securitatea, mi se trag dosarele penale - AUDIO

Radu Mazare (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)

"Ieri am avut o revelaţie şi mi-am dat seama de unde această frenezie a procurorilor pe capul nostru, la Constanţa. De la Port, de acolo ni se trage, pentru că operatorii din port, cei mari, milionarii din port, plătesc foarte puţin statului român pe terenuri, plătesc chiriile de acum 20 de ani, plătesc 0,02 dolari pe metru pătrat. Portul, când scoate la licitaţie acum, scoate la licitaţie cu de 10 ori mai mult. Toţi aceşti operatori sunt persoane private, care au privatizat nişte foste societăţi ale statului şi care aproape toţi au legături cu fosta sau actuala securitate", a spus Radu Mazăre, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat un nou termen în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri.

Primarul Constanţei a dat în acest sens ca exemplu societatea Chimpex, "care face tot traficul de minereu din România pentru Sidex".

"A fost privatizată în 1997 şi a fost cumpărată de Grupul Internaţional Bali, al cărui reprezentant în România era generalul Stănculescu şi generalul Dan Drăgoi. Băiatul generalului Dan Drăgoi este fostul ministru de Finanţe Bogdan Drăgoi, actualul consilier al lui Băsescu. Şi pot să vă mai dau exemple de asemenea societăţi câte vreţi. Spre exemplu, cel cu platforma de foraj şi cu toate discuţiile, prietenul lui Băsescu, unde a fost să-l viziteze pe platformă, care a luat un credit mare acum de la CEC, pentru o nouă platformă, un alt operator din port, cu relaţii sus-puse, în rândul serviciilor şi al preşedintelui”, a mai spus primarul Constanţei.

ASCULTAŢI MAI JOS DECLARAŢIILE LUI RADU MAZĂRE

Radu Mazăre a precizat că principala temere a operatorilor portuari este că acţiunile portului se vor desface şi vor fi scoase la bursă.

"Ei sunt speriaţi, în primul rând, de privaţi, care vor avea 34 la sută, care vor pune problema profitului şi a chiriilor infime pe care le plătesc aceşti milionari din port, de 20 de ani, statului român", a adăugat Radu Mazăre.

Primarul municipiului Constanţa a fost prezent, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde s-a judecat un nou termen în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 29 aprilie, întrucât nu a fost terminată expertiza solicitată la termenul anterior.

La termenul de marţi, procurorul DNA a cerut amendarea expertului, întrucât nu a fost finalizată expertiza în acest dosar, însă avocaţii inculpaţilor au arătat că este vorba despre o lucrare laborioasă, care necesită corelarea "informaţiilor culese de pe teren cu legislaţia din 1998 până în prezent".

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a dispus ca la termenul din 29 aprilie să fie citat şi expertul, pentru a motiva întârzierea redactării expertizei.

Primarul Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foşti şi actuali funcţionari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri.

Prejudiciul în această cauză a fost estimat la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro în dauna municipiului Constanţa, potrivit DNA.

În acest dosar, alături de Radu Mazăre sunt judecaţi Nicuşor Daniel Constantinescu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, fost consilier municipal, Constantin Racu - fost director al Direcţiei Administraţie Publică, Daniela Ramona Dospinescu - directorul Direcţiei Patrimoniu, Ion Marica - directorul Direcţiei Tehnic Investiţii, Dan Miron - fost consilier municipal, Cristian Tălpău şi Nora Alina Chircă - consilieri juridici, precum şi Bogdan Ghiţulescu - fost consilier juridic.

De asemenea, au fost trimişi în judecată Andrei Sozanski, Graţiela Rusu, Gabriela Radu, Claudia Cealera, funcţionari din Primăria Constanţa, precum şi Luminiţa Călătoru şi Silvia Stanciu - funcţionare în cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, precum şi mandatari, moştenitori ai persoanelor îndreptăţite - Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe -, cesionarii cumpărători de drepturi succesorale şi interpuşii cumpărători de terenuri.

Cele 37 de persoane sunt acuzate că au încălcat Legea 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate.

Radu Mazăre este cercetat de DNA în trei dosare legate de retrocedări de terenuri.

Primarul Constanţei declara, în 24 martie, că DNA îl vizează într-o nouă anchetă, privind modul în care a fost construit cartierul de locuinţe sociale din oraş, procurorii solicitând primăriei mai multe documente legate de această investiţie, în valoare totală de şapte milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici