Mazăre susţine că este anchetat de două ori de DNA pentru aceeaşi faptă, dar cu acuzaţii diferite. Primarul Constanţei ia în calcul o plângere la CEDO

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, consideră că a devenit o obsesie pentru DNA fiindcă este anchetat de două ori pentru aceeaşi faptă, dar că acuzaţiile procurorilor sunt diferite, motiv pentru care ia în calcul să facă plângere la CEDO.

239 afișări
Imaginea articolului Mazăre susţine că este anchetat de două ori de DNA pentru aceeaşi faptă, dar cu acuzaţii diferite. Primarul Constanţei ia în calcul o plângere la CEDO

Radu Mazăre (Imagine: Victor Ciupuliga/ Mediafax Foto)

Edilul a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia a fost trimis în judecată în 2008 de către DNA Bucureşti, dar că în prezent este urmărit penal de DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, precizând că acuzaţiile sunt însă diferite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Vreau să vă arăt cum în obsesia lor de a mă prinde cu ceva, pentru că am devenit o obsesie pentru Poliţia Politică de la DNA, fac nişte încălcări grave şi flagrante ale drepturilor omului, ceva de neimaginat şi am să vă spun şi de ce. După cum bine ştiţi, în dosarul în care mă prezint la Bucureşti în fiecare lună sunt acuzat pentru nişte retrocedări şi pentru vânzarea terenului de sub Cazinoul din Mamaia, unde procurorul DNA de la Bucureşti a susţinut în rechizitoriu că Primăria a intabulat o suprafaţă de teren de 22.000 de metri de plajă, domeniu public al statului, de interes naţional. În final, procurorul de la Bucureşti spune aşa: «valoarea plajei de care statul român a fost deposedat este de 30 de milioane de euro». Discutăm despre terenul de sub Cazinoul din Mamaia care a fost cumpărat de două societăţi, jumătate de o societate, jumătate de o societate. Pentru acestă acuzaţie sunt târâit în judecată din anul 2008”, a afirmat RaRadu Mazăre

El a precizat că acum este urmărit penal de către DNA Constanţa pentru vânzarea unei jumătăţi din terenul respectiv, dar că procurorul susţine în acest nou dosar că terenul aparţine Primăriei şi că a fost vândut la un preţ mai mic.

“Procurorul de la DNA din Constanţa mă acuză pentru jumătate din suprafaţa de teren că în calitate de primar am stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală pentru o suprafaţă de 11.000 de metri, adică jumătate doar pentru o societate, această suprafaţă aparţinând domeniului privat al Unităţii Administrativ-Teritoriale. Adică, procurorul de la Bucureşti zice: «Mazăre, te bag în puşcărie că ai vândut domeniul public al statului şi valoarea lui era de 30 de milioane de euro, 15 pentru o societate, 15 pentru o societate» şi la şase ani începe o nouă anchetă procurorul DNA de la Constanţa care spune «Mazăre, te acuz şi te trimit în judecată că ai vândut terenul care nu era domeniul public al statului, era al Primăriei, aveai voie să-l vinzi», în totală contradicţie cu ce spune procurorul de la Bucureşti”, a menţionat primarul Constanţei.

El intenţionează să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului în această situaţie, bazându-se pe un precedent al CEDO în cazul unui cetăţean italian anchetat de două ori pentru aceleaşi fapte, căruia i s-a dat dreptate. Mazăre a spus că nu ştie deocamdată când va face această plângere, urmând să se consulte cu avocaţi specializaţi în drepturile omului.

"Toate lucrurile le-am studiat cu avocaţii de penal şi îmi trebuie un alt avocat care să ştie să se mişte în ceea ce priveşte CEDO. Sigur că o să fac plângere la Kovesi, o să fac plângere la ministerul Justiţiei, fac toate aceste plângăciuni interne în care arăt că sunt anchetat de acelaşi organ în două locaţii diferite, cu acuzaţii diferite pentru aceeaşi faptă. Dar în plus faţă de asta, nu poţi să te adresezi la Curtea Europeană decât după ce o hotârâre este definitivă, dar eu sunt în situaţia în care abuzul se săvârşeşte acum, mă anchetează şi ăla şi ăsta (…) Dacă o să citiţi cu atenţie în cazul cetăţeanului italian, CEDO a spus că nu a fost o victimă pentru că statul italian a închis a doua cercetare. La mine statul a fost înştiinţat şi nu a închis, ba chiar continuă. Dau statul în judecată pentru că sunt victima statului român fiindcă mă anchetează în paralel pentru acelaşi lucru, aceeaşi instituţie a statului”, a precizat Mazăre.

El susţine că, în prezent, DNA cere evaluatorilor din Constanţa toate rapoartele de evaluare din perioada 2004-2008 pentru terenuri ale Primăriei Constanţa, iar notarilor, actele legate de vânzarea terenurilor Primăriei Constanţa către diverse persoane în perioada 2006-2008. Mazăre crede că prin aceste demersuri procurorii DNA speră să găsească probe care să-l incrimineze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici