Mazăre vrea să scoată Cazinoul din Constanţa la vânzare

Primarul Constanţei, Radu Mazăre, vrea trecerea Cazinoului la municipalitate în condiţiile în care MDRT, care l-a luat în administrare în urmă cu un an, nu a început reabilitarea acestuia, el spunând că intenţionează să vândă obiectivul printr-o licitaţie internaţională.

1339 afișări
Imaginea articolului Mazăre vrea să scoată Cazinoul din Constanţa la vânzare

Mazăre vrea să scoată Cazinoul la vânzare

"Anul trecut, după discuţiile pe care le-am avut cu madam Udrea şi în care spunea că ne va repara Cazinoul, am emis o hotărâre de Consiliu Local şi am fost de acord ca imobilul să ajungă la Ministerul Dezvoltării pentru un an de zile, timp în care ministerul este obligat să înceapă lucrările. Până la ora actuală nu a început lucrările. S-au încurcat în licitaţii, contestaţii, a expirat termenul, ca atare o să le facem solicitare să ne dea Cazinoul înapoi pe care îl vom scoate la vânzare şi vom organiza o licitaţie internaţională", a declarat Mazăre, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Local.

Edilul susţine că nu i s-a părut o soluţie viabilă ca statul să investească 10 milioane de euro pentru reabilitarea Cazinoului şi că cel mai bine ar fi ca acesta să fie vândut unei firme private şi să fie folosit.

"Eu am spus dintotdeauna că soluţia ca statul să investească 10 milioane de euro în Cazinou nu mi se pare o soluţie viabilă. Cu atât mai mult după ce se investesc aceşti bani Cazinoul ar urma să fie concesionat, probabil cu 100-150.000 de euro pe an. Soluţia care mi se pare viabilă este ca el să fie vândut, reabilitat de o firmă privată şi folosit ca şi cazino. Să dea Dumnezu să avem cumpărători!", a spus Radu Mazăre.

El a mai afirmat că după ce Guvernul va emite o hotărâre pentru trecerea Cazinoului în administrarea Consiliului Local, vor începe procedurile pentru o licitaţie internaţională.

"Imediat ce va fi emisă Hotărârea de Guvern că el va reveni, o să ne ocupăm să demarăm procedurile pentru licitaţia internaţională. Spre exemplu, acum o lună când a fost patronul de la Fashion aici, Michel Adam, am discutat şi am intrat în legătură cu un mare deţinător de cazinouri din Cipru turcesc. Ştiţi că în Turcia nu este voie să se joace şi atunci turcii joacă foarte mult în Cipru turcesc în partea de nord. Acest deţinător de cazinouri ar urma să vină aici pentru a vedea Cazinoul şi eventual pentru a-şi exprima opţiunea de cumpărare", a spus primarul Constanţei.

Mazăre a spus că banii care fuseseră alocaţi în acest an pentru reabilitarea Cazinoului, adică 1,6 milioane de euro, vor fi folosiţi pentru realizarea unei instalaţii de agrement nautic pe lacul Siutghiol din Mamaia.

"Banii care fuseseră alocaţi anul acesta pentru repararea Cazinoului, respectiv 1,6 milioane de euro din totalul de 10 milioane necesari pentru reabilitarea Cazinoului, vor reveni tot Constanţei. Am discutat cu ministrul Hellvig şi a fost de acord să construim din ei până în sezonul viitor un teleschi pe lacul Siutghiol. Acesta va avea 750 de metri lungime, două pasarele în capete de unde vor putea fi urmăriţi cei care se vor da cu schiurile, va avea cinci stâlpi şi sunt convins că va atrage mii de turişti pe perioada sezonului estival. De altfel, Ceauşescu însuşi avea un teleschi pe lacul Siutghiol şi o să-l amplasăm exact în aceeaşi poziţie, respectiv la începutul staţiunii Mamaia, vizavi de Aqua Magic. În opinia mea, lucrările vor începe la sfârşitul lui noiembri, începutul lui decembrie, achiziţionând instalaţia, ca să nu pierdem banii din bugetul pe anul ăsta, urmând ca în ianuarie, februarie, martie să o montăm", a explicat primarul municipiului Constanţa.

În mai 2011, primarul Radu Mazăre anunţa că doreşte să vândă Cazinoul din Constanţa după ce a încetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv, în urmă cu patru ani.

Contractul dintre Primăria Constanţa şi Queen Investments SRL, încheiat în anul 2007, prevedea concesionarea Cazinoului pe o perioada de 49 de ani, cu drept de prelungire, municipalitatea Constanţa urmând să primească anual 140.000 de euro.

Anunţul lui Radu Mazăre a stârnit un val de reacţii din partea fostului prefect al judeţului Constanţa, Claudiu Palaz, a democrat-liberalilor constănţeni şi a două asociaţii civice, care s-au opus vânzării monumentului. Astfel, Primăria Constanţa a decis să facă un sondaj de opinie pentru a afla părerea constănţenilor cu privire la soarta Cazinoului, dacă oamenii doresc ca această clădirea să fie vândută sau nu.

Totodată, Primăria Constanţa a trimis adrese către Ministerul Culturii şi către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a afla dacă aceste ministere sunt interesate de preluarea clădirii.

În toamna anului trecut, cazinoul a fost trecut din administrarea Primăriei municipiului Constanţa în cea a MDTR, pentru a fi consolidat şi restaurat prin Compania Naţională de Investiţii, subordonată ministerului.

După finalizarea lucrărilor, cazinoul va fi predat pentru administrare Consiliului Local Constanţa şi va fi redat circuitului public.

Guvernul a aprobat în şedinta din 4 ianuarie 2012, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului Constanţa. Valoarea totală aprobată a investiţiei era de 39.229.000 de lei, inclusiv TVA. Investiţia urma să fie finanţată prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Pentru anul 2012 fusese alocată suma de 10 milioane de lei din care reprezentanţii MDRT au anunţat că au redus 3 milioane de lei.

În martie, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, declara, la Constanţa, că speră ca în cel mult trei luni să înceapă lucrările de reabilitare a Cazinoului din Constanţa, acestea urmând să fie finalizate în maxim doi ani.

Cazinoul, aflat pe faleză, pe bulevardul Regina Elisabeta din Constanţa, reprezintă una dintre clădirile emblemă ale oraşului.

Construcţia acestuia a început în jurul anului 1904, planurile iniţiale fiind întocmite de către arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradiţiile artei româneşti. După terminarea fundaţiilor însă, planurile au fost schimbate, Primăria încredinţând modificarea acestora unui arhitect elveţian, Daniel Renard.

Obiectivul, construit în stil Art Nouveau, a fost terminat în 1910, fiind inaugurat în 1911.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici