Medic: Diagnosticul de boală Lyme poate fi pus doar de specialişti. Evitaţi impostorii

Diagnosticul de boală Lyme, boală infecţioasă transmisă omului prin înţepătura de căpuşă, poate fi pus doar de medicii infecţionişti, a declarat Alexandru Rafila preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, sfătuindu-i pe oameni să evite impostorii.

1768 afișări
Imaginea articolului Medic: Diagnosticul de boală Lyme poate fi pus doar de specialişti. Evitaţi impostorii

Medic: Diagnosticul de boală Lyme poate fi pus doar de specialişti. Evitaţi impostorii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Trebuie menţionat că nu toate căpuşele sunt purtătoare ale acestei bacterii şi că nu toate înţepăturile de căpuşe produc boala Lyme. Afecţiunea este monitorizată permanent în România din 2010, când au fost diagnosticate 312 cazuri. În 2013 au fost diagnosticate 1.052 de cazuri, cu 60 la sută mai puţine decât în anul precedent", a precizat doctorul Rafila.

El a menţionat totodată că boala Lyme poate fi prevenită simplu prin înlăturarea căpuşei la camera de gardă a oricărei unităţi sanitare, toaletarea plăgii şi administrarea unei singur doze de antibiotic la indicaţia medicului.

"Stadiile secundare şi terţiare ale acestei afecţiuni sunt foarte rare şi nu reeprezintă o problemă de sănătate publică. Pentru a evita diagnosticul eronat, tratamentul prelungit şi nejustificat cu antibiotice, care este deosebit de periculos pentru pacienţi, recomandarea noastră pentru public este aceea de a se prezenta doar la clinici şi spitale de boli infecţioase pentru stabilirea diagnosticului şi a tratamentului", a adăugat Alexandru Rafila la conferinţa de presă "Mituri şi adevăruri în boala Lyme", organizată cu ocazia Simpozionului "Infecţiile transmise prin vectori în contextul globalizării şi al schimbărilor climatice", organizat de Societatea Română de Microbiologie.

Medicul a precizat că, nu de puţine ori, a citit anunţuri prin care oamenii erau invitaţi să depisteze dacă suferă de boala Lyme.

"Acest lucru nu trebuie luat în seamă, una din cinci căpuşe au potenţial infectant şi, revin, metoda cea mai simplă este scoaterea căpuşei, spălarea locului şi o singură doză de antibiotic. Din nefericire am întrâlnit o persoană care de nouă luni primea tratament cu antibiotic pentru boala Lyme, ceea ce provoacă cu certitudine alte suferinţe", a mai spus medicul.

Anual, la nivel european, sunt raportate aproximativ 85.000 de cazuri de boală Lyme, potrivit datelor de la Centrul europeran de prevenire şi control al bolilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici