Medic neonatolog: România, ţara cu cel mai ridicat procent al mortalităţii infantile la nivelul UE/ Soluţii pentru diminuarea fenomenului

Mortalitatea infantilă plasează România pe ultimele locuri în ţările din Uniunea Europeană, iar în ceea ce priveşte mortalitatea neontală, pe ultimul loc, cu cea mai mare rată a deceselor, spune medicul neonatolog Georgeta Sărdescu, de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”.

475 afișări
Imaginea articolului Medic neonatolog: România, ţara cu cel mai ridicat procent al mortalităţii infantile la nivelul UE/ Soluţii pentru diminuarea fenomenului

Medic neonatolog: România, ţara cu cel mai ridicat procent al mortalităţii infantile la nivelul UE/ Soluţii pentru diminuarea fenomenului

În cazul mortalităţii neonatale vorbim de un procent de 50%, mai spune medicul Georgeta Sărdescu.

În ciuda cifrelor îngrijorătoare şi a ratei deceselor înregistrate în rândul prematurilor, comparativ cu alte state membre UE, România înregistrează, totuşi, un trend descendent în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, mai spune Georgeta Sărdescu, şeful Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Pantelimon”, din Bucureşti.

Comparativ cu perioada anilor 2000- 2017, rata mortalităţii infantile în România a scăzut cu peste 50%, de la 18 la mie în anii 2000, până la 7 la mie, în 2018, a declarat sursa citată.

Situaţia extrem de delicată a un copil născut prematur necesită o atenţie deosebită din partea medicilor, atrage atenţia specialistul.

„Principalele probleme cu care vine pe lume un prematur sunt multiple, pentru că prematurul se naşte înainte de termen, şi, practic, toate sistemele şi organele lui sunt imature. Ca urmare, adaptarea unui prematur este extrem de dificilă din toate punctele de vedere”, a declarat pentru MEDIAFAX medicul Georgeta Sărdescu.

Medicul a subliniat si importanţa existenţei unor aparate medicale performante care să susţină viaţa nou-născutului în unităţile spitaliceşti.

„Sunt echipamente medicale care le asigură supravieţuirea. Practic, indiferent unde se naşte copilul prematur, fie că se naşte la Pantelimon sau în altă maternitate, cu mâinile goale nu poţi să salvezi un prematur. De la basic, până la complex, mai întâi îi asiguri confortul termic, care se realizează printr-o masă radiantă la naştere, de preferat sa fie performantă, mai ales pentru copilul prematur, urmată apoi de un incubator în secţia de Terapie Intensivă, de regulă incubatorul hibrid care poate fi şi deschis şi închis, iar susţinerea respiraţiei se face cu ajutorul aparatelor de ventilaţie mecanică. Deci sunt două elemnte tehnice extrem de importante pentru supravieţuirea copilului prematur”, a mai spus sursa citată.

Aceasta a ţinut să sublinieze şi riscurile la care nou-născutul este predispus, în general, şi, cu atât mai mult, în situaţia în care el se naşte prematur.

„Riscul de infecţii este foarte mare. Prematurul trebuie intubat, trebuie perfuzat, i se recolteaza foarte multe analize, deci se fac foarte multe manevre invazive asupra lui. Ca urmare, pe un sistem imun aproape inexistent, plus asemenea manevre invazive, riscul de a se infecta este foarte mare”, a explicat medicul neonatolog.

România nu se află într-o poziţie favorabilă, recunoaşte specialistul, însă dacă e să facem o comparaţie cu situaţia naţională a anilor 2000- 2017, trendul este unul în scădere, mai spune medicul în ceea ce priveşte statisticile care plasează România pe un loc nefavorabil.

„Ne situăm undeva destul de jos din punct de vedere al mortalităţii infantile, suntem în jurul cifrei de 7 la mie, dar este o cifra în scădere, dacă privim statistic, mortalitatea infantilă din 2000 până în 2017, adică de la 18 la mie am ajuns în jurul cifrei de 7 la mie. Mortalitatea neonatală, care este inclusă în mortalitatea infantilă, reprezintă aproape 50%”, a mai declarat pentru MEDIAFAX medicul Georgeta Sărdescu.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea procentului negativ al mortalităţii infantile cu care România se confruntă la momentul actual, doctorul Georgeta Sărdescu este de părere că, la baza sa, trebuie să coexiste o serie de factori, de ordin tehnologic şi uman.

„Diminuarea fenomenului se poate face printr-un personal medical foarte bine pregătit şi printr-un echipament medical de înaltă performanţă, pentru că, mortalitatea neonatală este dată în procent foarte mare de către copiii născuţi prematuri. Recomandarea este de îmbunătăţire a sistemului de asistenţă comunitară, intervenţia se face tot printr-un sistem centralizat, Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de Sănătate Publică, pentru că dacă noi nu îmbunătăţim asistenţa sanitară, o mamă mai puţin educată, sau o mamă minoră, nu se va prezenta la medic”, a mai spus sursa citată.

Ea a atras atenţia asupra importanţei intervenţiei Casei de Asigurări de Sănătate în parcursul asistării unei naşteri premature, din cauza costurilor foarte mari pe care le implică aceasta.

”Lucrurile nu cred că sunt foarte roz în momentul de faţă din acest punct de vedere, pentru că prevenţia naşterii premature implică costuri foarte mari. Investigaţiile antenatale sunt destul de scumpe. Şi aici trebuie să intervină Casa de Asigurări prin susţinerea financiară a acestor investigaţii, altfel, costurile fiind foarte mari, o mamă minoră, sau o mamă care nu are un loc de muncă, nu cred că poate să-şi susţină toate investigaţiile”, a explicat medicul neonatolog.

Marţi, Spitalul Clinic de Urgenţă ”Sfântul Pantelimon” a fost marţi gazda unui eveniment consacrat dotării unităţii medicale cu un ventilator de înaltă performanţă şi altă aparatură medicală vitală, ca urmare a unei donaţii făcute de Salvaţi Copiii, cu sprijinul GEFCO, în cadrul campaniei de reducere a ratei mortalităţii în rândul nou-născuţilor. Spitalul a anunţat suplimentarea locurilor pentru nou-născuţii cu patologii grave, urmând ca până la sfârşitul anului, un număr total de 115 aparate să ajungă în 49 de maternităţi din România, prin intermediul aceleiaşi campanii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici