Medic: Peste 50% din medicamentele ce aşteaptă să intre pe lista de compensate sunt terapii biologice

Peste 50% dintre medicamentele ce aşteaptă să fie incluse pe noua lista de compensate sunt terapii biologice, eficace în bolile oncologice, reumatologice, hematologice şi endocrinologice, dar şi mult mai scumpe, a declarat, joi, medicul Florian Berghea de la Spitalul "Sf. Maria" din Capitală.

295 afișări
Imaginea articolului Medic: Peste 50% din medicamentele ce aşteaptă să intre pe lista de compensate sunt terapii biologice

Medic: Peste 50% din medicamentele ce aşteaptă să intre pe lista de compensate sunt terapii biologice (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

"Terapia biologică reprezintă viitorul pentru medicina din întreaga lumea. Biologicele pot fi de 20 chiar de 50 de ori mai scumpe, dar rezultatele oferă acel supliment de eficacitate aşteptat de multă vreme de pacienţi şi medici. În reumatologie, specialitatea în care lucrez, doar 20 la sută dintre cei care ar avea nevoie de aceste terapii beneficiază de ele", a mai spus medicul.

Potrivit dr. Berghea, aceste tipuri de tratamente sunt utilizate de circa 16 ani pe plan mondial, pentru tratamentul afecţiunilor reumatologice grave de tip poliartrită reumatoidă şi spondilită anchilozantă.

"După o experienţă bogată şi studii clinice atent efectuate, s-a demostrat eficienţa acestor terapii atât în afecţiunile reumatologice, unde fac minuni, cât şi în tratamentul altor tipuri de afecţiuni, cum ar fi psoriazisul, cancerul şi boli endocrine", mai precizat medicul.

Dr. Florian Berghea a ţinut să sublinieze că terapiile biologice nu înseamnă terapii naturiste. "Termenii ar putea fi confundaţi, diferenţa este însă fundamentală. Terapia biologică înseamnă utilizarea unor substanţe ce reprezintă un vârf al tehnologiei şi cercetării medicale, ce au la bază studii clinice efectuate pe mii de pacienţi şi în urma cărora s-a demonstrat eficacitatea şi siguranţa folosirii lor", a explicat el.

Medicul de la Spitalul "Sf. Maria" a mai spus că, în ciuda piedicilor legate de preţul preparatelor şi a posibilelor reacţii adverse, această terapie a fost introdusă "cu entuziasm" în schemele terapeutice uzuale. "

"Pentru a-i asigura un raport cost-eficienţă optim, în special în ţările mai slab dezvoltate economic, sunt necesare măsuri de reglementare a prescripţiilor, măsuri bazate pe analize farmaco-economice locale. Câtă vreme, pe de o parte, costul biologicelor este de câteva zeci de ori mai mare faţă de cel al medicamentelor clasice, dar în acelaşi timp presiunile pentru prescrierea noilor terapii sunt din ce în ce mai mari, se pune problema identificării unor criterii de cost-eficienţă care să argumenteze utilizarea terapiilor biologice", consideră dr. Berghea.

Ministerul Sănătăţii (MS) va pune pe site, în jurul datei de 15 decembrie, proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea listei de medicamente compensate şi gratuite, documentul cuprinzând un număr important de produse pentru cancer sau alte boli cronice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici