Medic: Recunoaşterea podiatriei ar duce la scăderea amputaţiilor din cauza diabetului cu 85 la sută

Prezenţa unui podiatru în echipa care îngrijeşte un pacient cu diabet ar putea duce la reducerea cu până la 85% a riscului amputaţiilor de nivelul membrelor inferioare, spun reprezentanţii Asociaţiei de Podiatrie care cer includerea specializării în catalogul ocupaţiilor.

597 afișări
Imaginea articolului Medic: Recunoaşterea podiatriei ar duce la scăderea amputaţiilor din cauza diabetului cu 85 la sută

Medic: Recunoaşterea podiatriei ar duce la scăderea amputaţiilor din cauza diabetului cu 85 la sută

Preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, Norina Gâvan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă cu ocazia marcării Zilei Internaţionale a Podiatrului, că cel mai important obiectiv este reducerea ratei amputaţiilor asociate diabetului zaharat la nivel naţional, având în vedere că, zilnic, în România, se produc aproximativ 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet.

„Profesia de podiatru nu este recunoscută oficial în România. Dorim să facem demersuri la nivelul Ministerului Muncii, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei astfel încât această profesie şi această specializare de podiatrie în rândul asistenţilor medicali să fie inclusă în catalogul ocupaţiilor din România. Cel mai important obiectiv este reducerea ratei amputaţiilor asociate diabetului zaharat la nivel naţional, având în vedere că, zilnic, în România, se produc aproximativ 62 de amputaţii în rândul persoanelor cu diabet. O echipă multidisciplinară care oferă îngrijire persoanelor cu diabet, care să includă şi un podiatru, un specialist în sănătatea picioarelor, ar însemna reducerea cu până la 85% a amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare cauzate de această boală”, a spus Gâvan.

Potrivit acesteia, podiatrul ar trebui să se ocupe de afecţiunile la picioare, în general, începând din momentul în care un copil se ridică în picioare şi începe să meargă.

„De atunci ar trebui să aibă o recomandare de podiatru astfel încât să îi sugereze încălţămintea. De asemenea, podiatrul este foarte important pentru un sportiv, care ar trebui să aibă o evaluare a mersului, a posturii, a anatomiei piciorului lui. Acest podiatru ar putea face trimiteri către alte specialităţi, ar putea realiza triajul persoanelor cu afecţiuni ale picioarelor din rândul pacienţilor cu diabet”, a explicat Norina Gâvan.

Gâvan a precizat că mai mult de jumătate dintre amputaţiile non-traumatice efectuate se realizează la persoanele cu diabet, în urma instalării piciorului diabetic, care este o complicaţie foarte gravă.

Şeful Centrului Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Cluj-Napoca, Ioan Andrei Vereşiu, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că amputaţiile picioarelor din cauza diabetului au crescut constant în România începând cu anul 2010, fără ca la nivelul autorităţilor să fie luate măsuri care să ducă la reducerea acestora.

„Amputaţia poate fi oprită prin organizare. Sunt importante vaccinările în România, însă trebuie făcut ceva şi într-un domeniu în care se pot face atâtea lucruri, nu prin bani, ci prin organizare, prin lucruri simple. Podiatria nu este recunoscută oficial ca profesie în România, ce este atât de complicat să legiferezi o nouă profesie?”, a subliniat Vereşiu.

La nivel global, podiatria este recunoscută ca specialitate în peste 20 de state din întreaga lume, în prezent existând peste 100.000 de specialişti în podiatrie.

Pe plan mondial, peste un milion de persoane cu diabet suferă o amputaţie la nivelul piciorului, 80% dintre acestea fiind precedate de leziuni ulcerative şi infecţii.

Asociaţia de Podiatrie a fost înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici