Medicii amendaţi în cazul bătrânului mort pe stradă şi-au dat demisiile, dar s-au răzgândit ulterior

Cei doi medici ai Compartimentului Urgenţe din cadrul Spitalului Bârlad, găsiţi vinovaţi şi amendaţi de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui în cazul bătrânului mort pe stradă după ce i s-a refuzat internarea, şi-au dat, luni, demisiile, însă ulterior au revenit asupra acestei decizii.

105 afișări
Imaginea articolului Medicii amendaţi în cazul bătrânului mort pe stradă şi-au dat demisiile, dar s-au răzgândit ulterior

Medicii amendaţi în cazul bătrânului mort pe stradă şi-au dat demisiile, dar s-au răzgândit ulterior (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Conducerea Spitalului Bârlad s-a confruntat, luni, cu primele demisii venite din partea a doi dintre cei trei medici de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU) găsiţi vinovaţi şi amendaţi de DSP cu câte 1.000 de lei pe motiv că nu l-au consultat şi internat pe bătrânul care a murit pe o stradă din Bârlad la jumătate de oră după ce a părăsit unitatea medicală, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La câteva ore însă de la înregistrarea demisiilor, cei doi medici, unul dintre aceştia şeful CPU, au revenit asupra deciziei în urma discuţiilor purtate cu comitetul director al spitalului.

"În demisiile depuse, cei doi medici au invocat motive personale, însă cauzele pot fi multiple, inclusiv acele sancţiuni aplicate de DSP Vaslui. S-au purtat discuţii cu cei doi specialişti şi au revenit asupra deciziei, astfel încât îşi vor desfăşura în continuare activitatea în cadrul unităţii medicale din Bârlad", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

Medicul şef al Compartimentului de Primiri Urgenţe şi alţi doi medici ai aceleiaşi structuri din cadrul Spitalului Bârlad au fost găsiţi vinovaţi de către DSP Vaslui în cazul morţii bătrânului de 83 de ani, fiecare fiind amendat cu câte 1.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate după ce autorităţile sanitare au constatat, în urma controlului desfăşurat la unitatea medicală bârlădeană, că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului în CPU. Practic, bătrânul a plecat din Urgenţa spitalului fără a fi consultat de către personalul medical din respectivul compartiment, potrivit reprezentanţilor DSP, fiind lăsat nesupravegheat.

"Pacientul a fost adus la CPU cu ambulanţa, unde a fost evaluat medical şi diagnosticat cu pneumonie interstiţială acută. Ulterior, medicii l-au direcţionat către Secţia de Pneumologie, unde i s-a dat o recomandare de tratament şi apoi retrimis către CPU, unde a fost lăsat într-un salon de supraveghere pentru o nouă evaluare medicală. Aici, nu l-a mai văzut niciun medic, deşi exista această obligativitate, motiv pentru care bătrânul, nefiind supravegheat, a plecat din spital. Astfel, nu s-au respectat circuitul pacientului în unitatea medicală şi procedura de evaluare", a declarat directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Corpul de control al DSP Vaslui nu a găsit nici dovada că medicii de la CPU ar fi eliberat o reţetă pe numele bătrânului, aşa cum afirmase după incident conducerea Spitalului de Urgenţă Bârlad.

Pe lângă amendarea celor trei medici, DSP Vaslui a sancţionat, tot cu 1.000 de lei, şi Spitalul de Urgenţă Bârlad. De asemenea, autorităţile sanitare au sesizat Colegiul Medicilor pentru analiza cazului din punct de vedere profesional.

Bătrânul de 83 de ani a murit în 9 martie, pe o stradă din Bârlad, la jumătate de oră de la plecarea din spitalul din localitate, unde ajunsese în aceeaşi zi cu ambulanţa şi, în urma investigaţiilor, medicii au refuzat să-l interneze pe motiv că nu ar reprezenta o urgenţă.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă Bârlad, bătrânul a ajuns la unitatea medicală la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanţă, solicitată prin numărul de urgenţă 112 de către medicul de familie din sat, care a presupus că bătrânul are pneumonie. Într-adevăr, investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstiţială, motiv pentru care a fost trimis la Secţia de Pneumologie a aceleiaşi unităţi medicale, aici fiind consultat de către specialist, care a confirmat diagnosticul şi a trecut medicaţia necesară pe foaia de observaţie. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgenţă medicală, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-ar fi prescris o reţetă medială şi apoi a fost trimis pe jos acasă.

După ce a ieşit pe poarta spitalului în jurul orei 17.10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenţia de a se întâlni cu fiul său ca să meargă acasă. Ajuns în faţa clinicii unde fiul îşi făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbuşit însă la pământ, un trecător solicitând ambulanţa la numărul de urgenţă 112.

"Apelul a fost înregistrat la ora 17.40, iar echipajul medical a ajuns la caz în patru minute. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, fiind constatat decesul, fără a se mai impune efectuarea manevrelor de resuscitare”, a afirmat managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, Aurora Popa.

Echipajul medical a sesizat Poliţia Municipală Bârlad, care a declanşat o anchetă în acest caz, fiind vorba despre o moarte suspectă.

Medicii legişti au constatat, în urma autopsiei, că bătrânul a murit în urma unei insuficienţe respiratorii acute.

"Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturaţie bună (n.r. -cantitatea de oxigen din sânge), electrocardiograma a ieşit bună şi, în consecinţă, nu constituia o urgenţă clinică şi investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur şi a părăsit staţionarul spitalului, plecând pe jos ca să se întâlnească cu fiul său, care făcea dializă la o clinică privată din altă zonă a oraşului, acolo unde, de altfel, a şi fost găsit decedat. Noi am demarat o anchetă pentru a vedea dacă un astfel de incident putea fi prevenit”, afirma, la două zile după incident, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici