Medicii de familie au decis să nu semneze contractul cadru, nu mai eliberează reţete gratuite

Medicii de familie au decis, miercuri, în şedinţa Biroului executiv, să nu semneze contractul cadru privind asistenţa medicală, astfel că de la 1 iunie pacienţii nu mai pot primi medicamente compensate şi gratuite şi nici trimiteri către specialişti.

2311 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie au decis să nu semneze contractul cadru, nu mai eliberează reţete gratuite

Medicii de familie au decis să nu semneze contractul cadru, nu mai eliberează reţete gratuite (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Medicii de familie au decis, miercuri, în şedinţa Biroului executiv, să nu semneze contractul cadru privind asistenţa medicală, astfel că de la 1 iunie pacienţii nu mai pot primi medicamente compensate şi gratuite şi nici trimiteri către specialişti.

Medicii din Bucureşti s-au reunit, miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenţă, unde au decis în unanimitate să se alieze colegilor din ţară şi să nu semneze contractul cadru pe 2011 - 2012.

Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a spus că Ministerul Sănătăţii a făcut absolut tot ceea ce era de făcut, dar că nu este suficient. Problema este de fapt a CNAS, care în pofida faptului că a avut un buget egal cu cel din 2010 pentru medicina primară, atunci când acesta trebuia alocat doctorilor de familie, a fost mai mic, a susţinut Mihăilă.

"Nu înţeleg cum la buget egal toată lumea pierde. Nu vom semna contractul cadru şi mă refer la asociaţiile medicilor de familie şi Patronatul acestora, aliindu-ne astfel deciziei luate la nivel naţional de către colegii noştri", a spus Doina Mihăilă.

De asemenea, preşedintele Societăţii Naţionale a Medicinei de Familie/Medicină Generală (SNMF/MG), Rodica Tănăsescu, a precizat că medicii de familie nu pot elibera reţete pentru medicamnete gratuite şi compensate sau trimiteri pentru medicii specialişti, pentru că nu au contract cu CNAS.

Ea a precizat că medicii îşi vor consulta pacienţii fără bani, dar că îi vor ruga să înţeleagă faptul că lipsa contractului nu le permite mai mult.

Tănăsescu a precizat că medicii de familie cer preşedintelui CNAS să elibereze un act adiţional care să le permită prelungirea cu încă o lună a actualului contract cadru, timp în care să fie discutate oirmele de aplicare asupra cărora au mai multe obsservaţii. Potrivit lui Tănăsescu, ultima variantă a acestui document nu a fost discutată cu ei. "Dacă CNAS vrea, poate face prelungirea contractului cadru pentru a revizui normele", a conchis Rodica Tănăsescu.

Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF), Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din România au anunţat că au luat act de modificarea HG 1389/2010 privind Contractul Cadru şi de proiectul de modificare a Normelor de aplicare a acestei hotărâri, precum şi de lipsa oricăror norme de aplicare începând cu 1 iunie 2011.

"Modificările Contractului-Cadru publicate la 31 mai 2011 în MO rezolvă câteva din numeroasele probleme cu care se confruntă sistemul medical, însă, proiectul de Norme înrăutăţeşte o situaţie deja dezastruoasă a medicinei de familie din România şi consfinţeşte lipsa totală de contact cu realitatea a decidenţilor din sănătate. CNAS a avut la dispoziţie aproape un an întreg în care să avem consultări şi să încercam să găsim soluţii. Ne-am manifestat mereu întreaga disponibilitate pentru dialog şi am depus legal în numeroase rânduri - ultima dată pe 28 aprilie 2011 (...), 178 de pagini de propuneri, privitoare la întregul pachet legislativ pe care îl contestăm", precizează cele trei structuri.

Medicii de familie afirmă că au încercat să evite această situaţie, anunţând încă din luna decembrie problemele existente şi în urmă cu cinci zile au solicitat şi prelungirea vechiului contract, tocmai pentru a evita perioada fără contract.

Ei susţin că soluţiile lor nu au fost luate în considerare, nu am primit niciodată răspuns şi nu au existat consultări nici măcar pentru ultimul proiect de Norme de pe 26 mai, propuse de CNAS.

"Propunerile noastre au fost depuse încă din luna martie la Comisiile de Sănătate din Camera Deputaţilor dar au fost luate în considerare doar de Senat şi transformate în amendamente la actele emise de Minister, în ceea ce priveşte cardul de sănătate, centrele de permanenţă şi reconversia profesională. Camera Deputaţilor este însă camera decizională. Dorim să precizăm foarte clar: medicii de familie lucrează în folosul pacienţilor, nu pentru CNAS, iar încheierea contractului este doar modalitatea prin care medicii de familie le pot oferi pacienţilor asiguraţi drepturile cuvinte", se mai arată în copmunicatul transmis de FNPMFşi SNMF.

Medicii de familie reamintesc CNAS că administrează banii plătiţi de populaţie pentru sănătate şi dacă contractul nu va putea fi încheiat, asiguraţii vor fi îndreptăţiţi să meargă cu chitanţele pentru serviciile medicale şi medicamentele cumpărate la preţ integral către CNAS pentru decontare.

"Suntem convinşi că este momentul unei schimbări în sistemul sanitar românesc şi mai ales în privinţa importanţei acordate asistenţei medicale primare, baza tuturor sistemelor de sănătate. De ani buni ni se spune că suntem o prioritate, dar numai ca să fim încărcaţi cu obligaţii birocratice suplimentare. FNPMF, SNMF şi Comisia de Medicina Familiei a Colegiului Medicilor din România au decis că în aceste condiţii ne găsim în imposibilitatea de mai continua să lucrăm în contract cu CNAS astfel că de la 1 iunie 2011 medicii de familie vor lucra în regim exclusiv privat, în afara contractelor cu casele de asigurări", se mai arată în comunicat.

Medicii de familie precizează că în prima perioadă de protest, pacienţii vor fi primiţi şi consultaţi gratuit de către medici iar dacă doresc accesul în sistemul de sănătate aşa cum îl vede CNAS, vor fi îndrumaţi către sediile caselor judeţene şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru că acolo sunt banii pe care îi plătesc pentru asigurări de sănătate.

Noul contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale trebuia să intre în vigoare la 1 aprilie, dar Guvernul a decis amânarea cu două luni - până la 1 iunie - a termenului iniţial.

Decizia a fost luată pentru a putea fi fianlizată în prealabil procedura de clasificare a spitalelor, pe baza căreia vor fi alocate şi fondurile aferente finanţării spitalelor.

Anterior luării acestei decizii, medicii de familie şi-au exprimat nemulţumirea faţă de prevederile din noul contract cadru, context în care au anunţat că nu vor semna documentul. În plus, ei ameninţau că bolnavii nu vor putea primi reţete compensate, gratuite şi trimiteri către specialişti.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, Rodica Tănăsescu, declara în 23 martie, pentru MEDIAFAX, că prelungirea cu două luni a actualului contract-cadru va permite modificarea prevederilor cu care medicii de familie nu sunt de acord, iar pacienţii vor primi medicamente compensate şi gratuite după 1 aprilie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici