Medicii de familie încheie contract cu CNAS indiferent câţi pacienţi au pe listă

Medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), indiferent de numărul pacienţilor pe care îi au pe liste, arată un proiect al noului contract cadru privind acordarea asistenţei medicale în 2016 - 2017.

1555 afișări
Imaginea articolului Medicii de familie încheie contract cu CNAS indiferent câţi pacienţi au pe listă

Medicii de familie încheie contract cu CNAS indiferent câţi pacienţi au pe listă (Imagine: Shutterstock)

CNAS a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2016 - 2017.

"Este un proiect pe care îl punem în dezbatere publică. Este punctul de la care se pleacă. Aşteptăm propuneri de la furnizorii de servicii medicale care să vizeze în primul rând interesul pacienţilor", a spus preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Potrivit proiectului, medicii de familie pot încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate indiferent de numărul persoanelor asigurate înscrise pe listele proprii şi nu mai este prevăzută stabilirea unui număr necesar de medici de familie care să intre în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate (în prezent limita minimă este de 800 persoane asigurate înscrise în mediul urban, iar în mediul rural se stabileşte pe unităţi administrativ-teritoriale/zone urbane de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, ai colegiilor teritoriale ale medicilor, ai patronatului judeţean al medicilor de familie şi ai asociaţiei profesionale judeţene a medicilor de familie; Comisia stabilea şi numărul necesar de medici de familie ce puteau intra în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate)

Totodată, au fost eliminate prevederile referitoare la numărul optim de 1.800 de persoane înscrise pe lista unui medic de familie.

De asemenea, potrivi proiectului, medicul de familie nou-venit într-o localitate, care încheie convenţie de furnizare de servicii medicale pentru o perioadă de 3 luni (perioadă considerată necesară pentru întocmirea listei), la sfârşitul celor 3 luni încheie contract de furnizare de servicii medicale pentru lista pe care şi-a constituit-o până la data încheierii contractului.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, noile reglementări propuse sunt coroborate cu cele propuse la nivelul asistenţei medicale primare, respectiv reglementările nu mai prevăd stabilirea unui număr necesar de medici de specialitate din specialităţile clinice care pot intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

Numărul necesar de investigaţii medicale paraclinice pe total judeţ şi repartizarea fondului alocat pentru servicii paraclinice pe tipuri, respectiv analize de laborator, anatomie patologică, investigaţii de radiologie şi imagistică şi explorări funcţionale, se stabilesc de reprezentanţi ai casei de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică, în funcţie de condiţiile specifice de la nivel local, pe care le fac publice pe pagina web a casei de asigurări de sănătate şi a direcţiei de sănătate publică.

În anul 2015 necesarul era stabilit de o comisie formată din reprezentanţi ai casei de asigurări de sănătate şi ai direcţiei de sănătate publică, colegiilor teritoriale ale medicilor, ai organizaţiilor patronale şi societăţilor profesionale ale medicilor de specialitate din asistenţa medicală ambulatorie pentru specialităţile paraclinice, reprezentative la nivel judeţean.

În asistenţa medicală primară şi asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice, în vederea încadrării în fondurile aprobate pentru cele două segmente de asistenţă medicală, pentru plata pe serviciu se stabileşte o valoare estimată de punct, care se regularizează trimestrial. (în prezent există o valoare minim garantată).

La nivelul asistenţei medicale primare au fost introduse reglementări privind eliberarea avizelor epidemiologice pentru (re)intrarea în colectivitate a preşcolarilor şi elevilor în coroborare cu prevederile Ordinului 5298/1668 /2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, cu modificările şi completările ulterioare.

Medicul de familie, în cadrul activităţilor de suport, eliberează bilet de internare pentru situaţiile în care în scrisoarea medicală eliberată la externare din spital/biletul de externare din spital se recomandă reinternarea asiguratului la o dată ulterioară; în aceste situaţii nu se acordă consultaţii pentru eliberarea biletelor de internare şi nu este necesară prezentarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate (pentru facilitarea accesului asiguraţilor la serviciile medicale necesatre).

Furnizorii autorizaţi de Ministerul Sănătăţii să acorde servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi (care nu încheie contract de furnizare de servicii medicale spitaliceşti în spitalizare continuă), inclusiv centrele de sănătate multifuncţionale cu personalitate juridică, nu pot intra în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate dacă nu asigură un program de activitate de minim şapte ore/zi, acoperit de prezenţa medicului/medicilor de specialitate (pentru asigurarea accesului persoaelor asigurate la servicii de acest tip), se mai spune în proiect.

Furnizorii de dispozitive medicale care solicită încheierea unei relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate şi care nu depun lista preţurilor de vânzare cu amănuntul şi a sumelor de închiriere ale dispozitivelor medicale ofertate atât la casa judeţeană de asigurări de sănătate (în cadrul documentaţiei depuse pentru contractare), cât şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (în vederea calculării preţurilor de referinţă şi a sumelor de închiriere decontate în sistemul asigurărilor sociale de sănătate), nu pot derula relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Pe perioada de valabilitate a ordinului preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate privind preţurile de referinţă şi sumele de închiriere a dispozitivelor medicale, furnizorii care nu au participat la stabilirea acestor preţuri/sume de închiriere nu pot derula relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, mai prevede proiectul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici