Medicii spun că nu mai pot face 2 consultaţii pe lună la cronici, CNAS spune că nu s-a schimbat nimic

Unii medici din policlinici susţin că, pentru luna iulie, nu li se mai decontează două consultaţii pentru asiguraţii cu boli cronice, aşa cum s-a procedat pînă acum, ci numai una, în schimb Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că nu s-a modificat legislaţia în acest sens.

906 afișări
Imaginea articolului Medicii spun că nu mai pot face 2 consultaţii pe lună la cronici, CNAS spune că nu s-a schimbat nimic

Medicii spun că nu mai pot face 2 consultaţii pe lună la cronici, CNAS spune că nu s-a schimbat nimic (Imagine: Shutterstock)

Camera Medicilor din Bucureşti, afiliată la Camera Federativă a Medicilor, şi Sindicatul Medicilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov au transmis, duminică, un comunicat în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale, în vigore din 1 iulie 2014.

"Conform modificărilor efectuate în sistemul informaţional unic integrat (SIUI), medicilor de policlinici, nu li se mai decontează pentru luna iulie 2014 două consultaţii pe lună pentru asiguraţii cu boli cronice (aşa cum s-a procedat pînă acum), ci numai una. Evident, în primă instanţă vor suferi medicii, care vor avea un venit diminuat cu circa 30%. Căci atât reprezintă cunatumul consultaţiilor respective. Luna următoare, vor avea de suferit pacienţii, căci medicii, care pînă acum erau plătiţi pentru că au efectuat o a doua consultaţie (vom reveni asupra importanţei acesteia a doua consultaţii), nu o vor mai efectua", se spune în comunicat.

În aceste condiţii, pacienţii nu ar avea alte opţiuni să beneficieze gratuit de această consultaţie.

"Ce vor face pacienţii? Vor asalta spitalele, deja depăşite ca număr de internări? Se vor duce la camerele de gardă? Vor asalta cabinetele medicilor de familie (care nici ei nu au posibilitatea de a efectua mai mult de 20 de consultaţii pe zi)? Sau se vor întoarce la consultaţia a doua, contra cost?", se mai spune în comunicat.

În ceea ce priveşte importanţa celei de-a doua consultaţii, sursele citate arată că medicul trebuie să revadă pacientul după ce i-a recomandat nişte investigaţii sau după ce i-a modificat tratamentul.

"Este evident că atunci cînd te duci la medic, o faci pentru a fi diagnosticat, tratat, evaluat. Prima consultaţie reprezintă de obicei analiza strict clinică (anamneză, consult clinic). În urma ei, medicul recomandă fie mijloace pentru diagnostic biologic-biochimic, pentru dignostic propriu zis, dar şi, în cazul unei boli cunoscute, pentru etapizare, stratificare, gradualizare, fie mijloace de terapie, care pot fi noi, sau vechi cu doze modificate. De cele mai multe ori, se apelează la laborator sau la teste dinamice (de exemplu, ecg, ecografii etc). Este evident pentru oricine că medicul trebuie să revadă pacientul după ce i-a recomandat efectuarea probelor cerute. Este evident că medicul trebuie să evalueze dacă modificarea dozelor a fost eficace, dacă noile medicamente sau proceduri au fost corect folosite etc. Este evident pentru oricine că pacientul cu o boală cronică are dreptul la consultaţia ulterioară unor astfel de investigaţii (la fel cum pacientul are dreptul şi la o a doua opinie - vezi legea drepturilor pacientului)", spun sursele citate.

În replică, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Săinătate critică protestul medicilor, la o lună de la intrarea în vigoare a contractului-cadru, pus în dezbatere publică mai multe luni.

"Facem precizarea că şi vechile norme de aplicare ale contractului-cadru prevedeau o consultaţie pe lună sau pe trimestru în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice, în funcţie de decizia medicului specialist. De asemenea, atât vechile norme, cât şi noile norme de aplicare ale contractului-cadru prevăd că asiguraţilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim două consultaţii în ambulatoriu în cadrul aceleiaşi luni în care au fost internaţi în spital. În cazul în care afecţiunea se acutizează, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar dacă a beneficiat de o consultaţie în acea lună ca pacient cronic cu schema terapeutică bine stabilită", arată un comunicat al CNAS remis agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit CNAS, o modificare foarte importantă adusa de noile norme este faptul că, din iulie 2014, şi medicii de specialitate pot să prescrie reţete fracţionate, pentru o perioada mai mare de 30 de zile, pentru afecţiunile cronice.

Totodată, înainte de stabilirea unui diagnostic de boală cronică, pacientul merge la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pentru o boală acută sau subacuta, beneficiind de un număr mai mare de consultaţii pe lună pentru a se stabili diagnosticul unei boli pentru o afecţiune cronică.

"Consultaţia lunară sau trimestrială se acordă bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit. De altfel, în toate ţările din lume există reglementări legate de numărul de consultaţii şi prescrieri de tratamente", a precizat CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici