Membri ai CNSAS îl acuză pe preşedintele instituţiei că s-a antepronunţat în cazul Adinei Florea

Şase din cei 11 membrii ai CNSAS îl acuză, într-o scrisoare transmisă, joi, preşedintelui instituţiei, Constantin Buchet, că acesta s-a antepronunţat atunci când a transmis CSM că Adina Florea, propusă şi respinsă pentru şefia DNA, nu a fost colaborator al Securităţii.

1048 afișări
Imaginea articolului Membri ai CNSAS îl acuză pe preşedintele instituţiei că s-a antepronunţat în cazul Adinei Florea

Membrii ai CNAS îl acuză pe preşedintele instituţiei că s-a antepronunţat în cazul Adinei Florea

„În data de 9 ianuarie 2019 am aflat de existenţa adresei nr. P 1974/18 din 28 decembrie 2018, pe care aţi transmis-o CSM şi aţi semnat-o în calitatea dumneavoastră oficială de preşedinte al CNSAS. Documentul face referire la situaţia verificărilor în cazul doamnelor Florea Adina Sterschi Florena Esther, Hosu Elena Georgiana, Nedelcu Iuliana şi Constantin Antonia Eleonora. Din punctul nostru de vedere documentul pe care l-aţi remis CSM, în numele întregii instituţii, ridică grave probleme de ordin legal întrucât v-aţi depăşit atribuţiile prevăzute de OUG 24/2008, substituindu-vă Colegiului. Concret, în răspunsul tranmis CSM în nume personal, aţi dat verdictul cu privire la lipsa calităţii doamnei Florea Adina de colaborator/lucrător al Securităţii în sensul legii. În acest sens, vă semnalăm prevederile art. 8 din legea de funcţionare a CNSAS, potrivit căruia doar Colegiul poate stabili calitatea sau lipsa calităţii de colaborator/lucrător al Securităţii, ca rezultat al verificării de interes public”, au transmis membrii CNSAS în scrisoarea adresată lui Constantin Buchet, obţinută de MEDIAFAX.

Aceştia amintesc de ordonanţa de urgenţă care reglementează funcţionarea CNSAS, precizând că reverificarea Adinei Florea figurează pe ordinea de zi a şedinţei de joi a instituţiei, iar procedura de reverificare poate fi finalizată doar în urma unui vot a cel puţin opt membri.

„Totodată, potrivit art. 23 alin (1) din OUG 24/2008 Colegiul poate lucra doar în prezenţa a cel puţin 8 membri. De altfel, în cazul doamnei Florea figurează pe ordinea de zi care ar urma să aibă loc azi, 10 ianuarie, iar procedura de reverificare a domniei sale se poate finaliza numai în urma votului Colegiului. După cum bine ştiţi, în mod firesc, orice membru al Colegiului ar putea solicita suplimentar verificările în cazul său, dacă se consideră necesar. Cu alte cuvinte, simpla prezenţă a sa pe ordinea de zi a şedinţei nu implică, de la sine, votarea menţinerii adeverinţei. În aceea adresă v-aţi pronunţat şi cu privire la lipsa calităţii de lucrător/colaborator în sensul legii în cazul doamnei Constantin Antonia Eleonora, deşi chiar dumneavoastră subliniaţi, în acelaşi paragraf, că persoana nu se verifică, potrivit art. 2 lit. b) coroborat cu art. 5 alin 1 din OUG 24/2008. Nici această speţă nu a făcut obiectul unei analize şi cu atât mai puţin al unui vot în Colegiu”, explică sursa citată.

Conform sursei menţionate, antepronunţarea preşedintelui CNSAS ridică probleme de legalitate, cerându-i lui Constantin Buchet să clarifice, atât în scris, cât şi public, situaţia fără precedent pe care a creat-o pentru instituţie. Semnatarii scrisorii atrag atenţia că lipsa unei reacţii a preşedintelui CNSAS poate genera un blocaj al instituţiei.

„Domnule Preşedinte, V-aţi antepronunţat cu privire la calitatea de colaborator/lucrător al Securităţii în privinţa a două persoane, ceea ce ridică probleme grave de legalitate. Aceste este un viciu de procedură, cauzat de precipitarea cu care aţi gestionat situaţia, în condiţiile în care, subliniem încă o dată, orice membru al Colegiului are dreptul să solicite verificări suplimentare. Mai mult, nu am fost lăsaţi să ne exercităm dreptul de a vota, dumneavoastră substituindu-vă Colegiului prin luarea unei decizii în nume propriu.

Prin urmare, până nu clarificaţi în scris şi în mod public această situaţia fără precedent în care aţi atras instituţia, generând grave probleme de legalitate, noi, subsemnaţii, vă solicităm să nu includeţi pe ordinea de zi a şedinţelor Colegiului Nota de constantare şi avizul Direcţiei Juridice cu privire la doamna Adina Florea. Lipsa unei reacţii din partea dumneavoastră ar putea conduce la un blocaj instituţional, lucru pe care niciun dintre membrii Colegiului nu şi-l doreşte”, conchide sursa citată.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA. Propunerea este respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

”Constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa”, i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Motivul invocat de şeful statului este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Tudorel Toader a propus-o iniţial pe Adina Florea pentru şefia DNA în luna noiembrie, iar pe data de 21 noiembrie preşedintele a anunţat că o respinge pentru că documentaţia nu conţinea adeverinţa CNSAS care sîă arate că nu a existat o colaborare a candidatului cu fosta Securitate.

A doua propunere a Adinei Florea făcută de Tudoreşl Toader a fost pe data de 27 decembrie 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici