Membrii celor patru completuri de cinci judecători de la ICCJ, stabiliţi joi, prin tragere la sorţi

Membrii celor patru completuri de cinci magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) care vor judeca din ianuarie 2014 au fost stabiliţi, joi, prin tragere la sorţi din patru boluri distincte, de către preşedinta instanţei supreme, Livia Stanciu.

862 afișări
Imaginea articolului Membrii celor patru completuri de cinci judecători de la ICCJ, stabiliţi joi, prin tragere la sorţi

Membrii celor patru completuri de cinci judecători de la ICCJ, stabiliţi joi, prin tragere la sorţi

În urma tragerii la sorţi, din Completul I penal vor face parte judecătorii Geanina Cristina Arghir, Marius Foitoş, Leontina Şerban şi Maricela Cobzariu. Supleanţii celor patru sunt magistraţii Iulian Dragomir, Mariana Ghena, Mirela Sorina Popescu şi Silvia Cerbu, care vor intra în componenţa completului dacă unul sau mai mulţi membri ai acestuia sunt recuzaţi sau dacă vor fi formulate cereri de abţinere.

Cristina Geanina Arghir, venită de la Curtea de Apel Bucureşti, este cea care l-a condamnat pe Mohammad Munaf, implicat în răpirea jurnaliştilor români la Bagdad. Ea a fost promovată la instanţa supremă, în urma unui interviu, în 2009. Arghir a făcut parte din completul de trei magistraţi de la instanţa supremă care a stabilit, în faza de fond a dosarului "Valiza", achitarea tuturor inculpaţilor, între care şi Gigi Becali, pe motiv că a lipsit unul dintre elementele constitutive ale infracţiunilor.

Arghir a făcut parte şi din completul de nouă judecători de la ICCJ care a decis cercetarea în stare de libertate a fostului şef al Secţiei Civile a ICCJ Florin Costiniu şi a oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, reţinuţi şi arestaţi preventiv de prima instanţă, pentru fapte de corupţie în dosarul fostului senator Cătălin Voicu.

Tot Arghir a făcut parte din completul de judecată care a decis restituirea la DNA, pentru refacerea urmăririi penale, a dosarului în care Miron Mitrea este judecat pentru fapte de corupţie în legătură cu lucrări la casa mamei sale. Dosarul a revenit pe rolul ICCJ, iar judecata în acest caz continuă.

Judecătoarea Maricela Cobzariu a făcut parte din completul de cinci judecători care a decis, definitiv, condamnarea lui Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii. Cobzariu a făcut parte şi din completul de trei judecători care a hotărât condamnarea la trei ani de închisoare cu executare în procesul de corupţie al fostului primar al Craiovei Antonie Solomon.

Marius Foitoş a fost procuror al Parchetului instanţei supreme şi a promovat recent la ICCJ. Acesta a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele procuroarei PICCJ Angel Nicolae şi al fiului acesteia, Daniel Nicolae.

Magistratul Leontina Şerban a fost membru al completului care a decis menţinerea în arest a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, cercetate pentru fapte de corupţie. Tot ea a hotărât arestarea fostul prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Cornetu Tomiţă Neagu, acuzat că a primit mită un teren, în schimbul rezolvării favorabile a unor dosare ale primarului din Jilava Adrian Mladin.

Completul II penal va fi format, începând din ianuarie, din judecătorii Florentina Dragomir, Sofica Dumitraşcu, Săndel Macavei şi Ioana Alina Ilie. În cazul în care aceştia nu vor putea judeca un dosar, ei vor fi înlocuiţi de magistraţii Simona Neniţă, Tatiana Lucia Rog, Simona Daniela Enceanu şi Magdalena Iordache.

Judecătoarea Florentina Dragomir a făcut parte, şi ea, din completul care a decis condamnarea la doi ani de închisoare a fostului premier Adrian Năstase, în dosarul Trofeul Calităţii. Într-un alt dosar, Dragomir, alături de judecătoarele Rodica Cosma şi Alina Ioana Ilie, au hotărât ca procurorul Maximilian Bălăşescu să rămână cu condamnarea de cinci ani de închisoare pentru luare de mită, dată de prima instanţă.

Şi judecătoarea Sofica Dumitraşcu a soluţionat un dosar care îl avea ca protagonist pe Adrian Năstase. Ea a făcut parte din completul care l-a achitat pe fostul premier în dosarul "Mătuşa Tamara". Numele Soficăi Dumitraşcu este legat şi de Omar Hayssam, întrucât, în 2006, ea a făcut parte dintr-un completul care l-a judecat pe sirian.

Proaspăt selectat ca membru al Completului II penal, magistratul Săndel Macavei a judecat recursul în dosarul schimbului de terenuri Becali - MApN, în urma căruia s-a decis condamnarea la trei ani de închisoare a finanţatorului Stelei. Macavei a avut, însă, opinie separată în acest dosar şi a decis menţinerea soluţiei dată în primă instanţă, respectiv achitarea inculpaţilor din dosar. Judecătorul a mai făcut parte şi din completul care a hotărât, în 20 septembrie, condamnarea la trei ani de închisoare a fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, pentru luare de mită şi fals intelectual.

Magistratul Alina Ioana Ilie a mai făcut parte dintr-un complet de cinci judecători. Ea a ajuns la ICCJ în decembrie 2011, după ce a fost judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Tribunalul Bucureşti, Judecătoria Sector 3 şi Judecătoria Braşov. În 11 februarie, alături de ceilalţi patru membri, ea a decis condamnarea lui Gigi Becali la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul "sechestrării de persoane". Ea a fost şi în completul care a decis condamnarea lui Adrian Năstase în "Trofeul Calităţii".

În ceea ce priveşte Completul I civil, componenţa acestuia va fi Alina Iuliana Ţuca, Carmen Georgeta Negrilă, Rodica Zaharia şi Doina Duican. Supleanţii acestora vor fi Creţu Dragu, Rodica Susanu, Elena Carmen Popoiag, Ileana Izabela Dolache, Mariana Cîrstocea, Magdalena Carmen Frumuşelu şi Viorica Lungeanu.

Preşedinta ICCJ a extras din bol şi componenţa Completului II civil, acesta urmând să fie alcătuit din Mihaela Tăbârcă, Cristina Luzescu, Adriana Chioseaua şi Zoiţa Milăşan. Înlocuitorii acestora, în caz de nevoie, vor fi Doina Popescu, Mihaela Laura Ivanovici, Viorica Cosma, Marian Buda, Carmen Trănica Teau, Gabriela Bogasiu şi Eugenia Marin.

Potrivit legii, completele de cinci judecători analizează recursurile şi cererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Acestea mai judecă şi alte cauze date în competenţa lor prin lege, funcţionând şi ca instanţă disciplinară.

Tot completele de cinci judecători judecă şi recursurile împotriva hotărârilor pronunţate de Consiliul Superior al Magistraturii în materie disciplinară.

Preşedinţii completurilor de judecată sunt stabiliţi aleatoriu, prin sistemul Ecris, din conducerea ICCJ - respectiv preşedinta Livia Stanciu, vicepreşedinţii Ionuţ Matei şi Cristina Tarcea şi şefii secţiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici